Atte Kaleva Haluan turvallisen ja menestyvän Suomen, joka on jatkossakin hyvä maa meille kaikille.

Kaikki blogit puheenaiheesta Kotihoito

Inhimillisyyttä vanhustenhoitoon

Viime vuosina olemme valitettavasti joutuneet lukemaan nälkää näkevistä vanhuksista. Omissa ulosteissaan makaavista vanhuksista. Hoitokodeissa kaksi viikkoa kuolleena maanneista vanhuksista. Näitä epäkohtia ei ole hoitohenkilökunta huomannut. Nämä uutiset ovat muuttuneet arkipäiväisiksi Suomessa.

 

Vanhustyö vaatii kehittämistä

Vanhusten hoidossa on paljastunut viime aikoina suuria ongelmia. Nämä ongelmat eivät ole kuitenkaan syntyneet ihan viimeisten kuukausien tuloksena, vaan tietoisen toiminnan seurauksena. Hoitajamitoitus on yksi osoitus tästä piittaamattomasta toiminnasta vanhustyön vähästä arvostuksesta.

Omaishoidon palkkiota on korotettava vähintään 100 € / kk

Omaishoidon merkitys tulee korostumaan entisestään väestön ikääntyessä. Viiden vuoden kuluttua vuonna 2024 Suomessa on arviolta 40 % enemmän yli 75-vuotiaita kuin nyt. Valtaosa sekä omaishoidettavista että omaishoitajista ovat ikäihmisiä.

Suomessa on tällä hetkellä 44 000 sopimusomaishoitajaa, jotka saavat erittäin tiukoin kriteerein säännösteltyä ja kunnan määrärahojen riittävyydestä riippuvaista omaishoidonpalkkiota. 
 

Kotihoitoon tarvitaan kulttuurin muutos

Kotihoidon tilanne on jäänyt vähemmälle viime päivien keskustelussa ikäihmisten hoidosta ja hoivasta, vaikka kotihoidossakin on paljon korjattavaa.

Vanhusten kotihoito kriisissä

Julkinen keskustelu vanhustenhoidon epäkohdista on pitkälti pyörinyt ympärivuorokautisissa palveluasumislaitoksissa, joiden päätähtinä ovat näkyneet Esperi (Doesn’t) Care ja Attendo.

Hoivan todelliset ongelmat hukkuvat desimaalikeskusteluun

On hyvä asia, että keskustelu vanhushoivasta on näin vaalien alla vilkastunut. Jokainen meistä allekirjoittaa laiminlyöntien tuomittavuuden olipa kyseessä julkinen tai yksityinen tuottaja. Lait ja ohjeistukset on tehty noudatettavaksi ja niiden noudattamista myös valvotaan. Valvonnasta vastaavat kunnat, aluehallintovirastot, Valvira, oikeusasiamiehen toimisto, asiakkaat, omaiset ja media.

Tarvitaanko vanhusasiainvaltuutettu?

Keskustelu vanhustenhoidosta on viime päivinä kiihtynyt. Käsittämättömintä keskustelussa on, että jokaiselle vanhustyön työntekijälle ja asioita vähänkin seuranneelle on aika päiviä sitten käynyt ilmi tilanteen vakavuus. Omaisjärjestöt, työntekijät ja työntekijöiden etujärjestöt Tehy, Super ja JHL ovat asiaa tuoneet julki, viesti ei ole mihinkään kantautunut. Ensimmäisen kerran törmäsin asiaan jo kahdeksan vuotta sitten, erään vanhustyöntekijän yhteydenotosta.

Hajaantukaa! Vanhustenhoidossa on kaikki hyvin?

Helsingin kaupunginvaltuusto käsitteli 28.11 Perussuomalaisten ryhmäaloitetta, jossa vaadittiin vanhustenhoidon tilan selvittämistä sekä tulevaisuuden tarpeiden arviota. Siis kuinka paljon tarvitaan kotihoitoa, palveluasumista ja ympärivuorokautista hoivaa tulevaisuudessa, kun kaupunkimme väestö ikääntyy.

Hyvää vanhustenviikkoa!

Tämän vuoden vanhustenviikon teemana on ollut Iloa toimeliaisuudesta. Teema korostaa oman asennoitumisen ja aktiivisuuden merkitystä terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämisessä. Toimeliaisuuteen kuuluu myös vapaaehtoistyö ja monimuotoinen aktiivinen kansalaisuus.

Vaara vaanii helteessä

Helteet ovat Suomessa jatkuneet jo useamman viikon ja säätiedotusten mukaan niille ei näy loppua. Helle on rasite kaikille, mutta erityisen suuren riskin se aiheuttaa lapsille, hoivan varassa oleville, ikäihmisille sekä pitkäaikaissairaille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä