Atte Kaleva Haluan turvallisen ja menestyvän Suomen, joka on jatkossakin hyvä maa meille kaikille.

Kaikki blogit puheenaiheesta Vapaa liikkuvuus EU:ssa

Onko ihmisten vapaa liikkuvuus kupla?

Poliitikot miltei ääni väristen puolustavat EU:n yhtä kivijalkaa, ihmisten vapaata liikkuvuutta. He eivät tiedä, mitä puolustavat. Kolme huomiota:

 

1. Vapautta ja tarkastuksia. Pohjoismaissa on liikuttu vapaasti ennen EU:takin, joten niitä matkoja EU ei vapauttanut. Toisaalta suomalaisille tärkeisiin suuntiin vieviin laivoihin ja lentokoneisiin päästäksesi sinun on parein hommata passi. Tavalliselle kansalaiselle se on ikävä lisäkustannus, muttei muuten suuri ongelma. Mitä vapautta se on?

 

Ilman työvoiman vapaata liikkuvuutta EU olisi pelkkä eliitin hanke

Ison-Britannian mahdollisesti pyrkiessä Euroopan Unionista eroon, keskeisenä kysymyksenä on tunnetusti Euroopan Unionin ja talousalueen sisäinen vapaa liikkuvuus. Ison-Britannian kuihtuvilla teollisuuspaikkakunnilla ulkomaisesta työvoimasta haluttaisiin ilmeisesti kiivaasti päästä eroon, samantapaisia ideoita on ollut myös muiden maiden "rajat kiinni"-hankkeissa esillä vaihtelevalla menestyksellä.

Schengen-passivapausalue voi toimia siirtolaisvirroista huolimatta

On monia asioita, joita poliitikot tai osa mediasta toistaa moneen kertaan ja sitten ne alkavat vähitellen kypsyä ihmisten keskuudessa itsestään selvyyksiksi, joita ei sovi kyseenalaistaa, vaikka lähtöoletus olisi jo alusta alkaen väärä. Eräs tällainen hokema, joka on nyt erityisen suosittu on, että "Schengen-alue ei voi toimia, jos sen ulkorajat vuotavat", eli ajoittain eri syistä olevia siirtolaisia siirtyy passivapausalueen sisäpuolelle, tyypillisesti pakoon konfliktialueilta.

Schengen hyllylle - solidaarisuus arkkuun?

Euroopan unioni on joutunut keskelle jyrkkien ristiriitojen jännitekenttää. Osan jännitteistä se on luonut aivan itse suostumalla siihen, että jäsenvaltioita on jäänyt yhteisvaluutan ulkopuolelle. Punnasta kiinni pitävä Britannia on etääntynyt yhteisestä porukasta siinä määrin, että maassa järjestetään kansanäänestys EU:ssa jatkamisesta. Asetelma on historialliselta kannalta katsottuna vakava, kun Britannia on yksi yhteisön perustajajäsenistä. Jos Britit eroavat, on se merkki siitä, että EU on epäonnistunut keskeisessä tehtävässään sitoa  maailmansotien entiset vihollismaat yhteen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä