Atte Kaleva Haluan turvallisen ja menestyvän Suomen, joka on jatkossakin hyvä maa meille kaikille.

Kaikki blogit puheenaiheesta Tsernobyl

Tšernobyl-trauma on huono argumentti ydinvoimaa vastaan

Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta tuli eilen kuluneeksi tasan 30 vuotta. Historian tuhoisin ydinvoimalaonnettomuus on jättänyt jälkensä, paitsi fyysisesti myös henkisesti. Ymmärrettävistä syistä traumaattinen tapahtuma muokkaa edelleen ihmisten käsityksiä ydinvoiman turvallisuudesta energiamuotona. Useimmat näistä perustuvat harhaluuloihin, jotka olisi syytä selvittää.

Tsernobyl 30 vuotta

Tänään on surun ja murheen päivä. On kulunut 30 vuotta Tsernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta. Tsernobyl on pahin ihmisen aiheuttama ihmisen aiheuttama onnettomuus rauhan aikana.

Sodan aikana on tapahtunut paljon pahempaakin. Esimerkiksi Dresdenin, Hiroshiman ja Nagasakin tulimyrskyt. 

Tänään rukoilen Tsernobylin onnettomuuden uhrien ja heidän läheistensä puolesta.

Rukoilen myös niiden ystävieni puolesta, jotka tänään pysäyttävät työt Hanhikiven ydinvoimalatyömaalla. Herra, siunaa ja varjele heitä! Anna kaiken tapahtua rauhallisesti ja väkivallattomasti!

Ydinvoiman suurin riski on ihminen

Muistan kevään kolmekymmentä vuotta sitten Ylivieskan Visurin kylällä. Lumet sulivat ja räystäästä tippui vesi, joka muodosti maahan houkuttelevia lammikoita. Olin seitsemän ja rakastin kevättä. Lällyä ja kuralätäkköojia.

Jokin oli kuitenkin toisin kuin ennen. Sinä keväänä mummo kielsi minua leikkimästä räystäästä tippuvalla vedellä. Vedessä oli jotakin miksi siihen ei saanut koskea. Se ei ollut turvallista. En vielä silloin ymmärtänyt mitään muuta kuin sen, että jossakin oli tapahtunut onnettomuus. Nyt ymmärrän paremmin, ja tiedän miksi.

Ydinmatematiikkaa

 

Tsernobyl ja Fukushima

Tsernobylissa tapahtui 30 vuotta sitten huhtikuussa 1986 maailman tähän asti pahin ydinvoimalaonnettomuus.  Ohjeiden vastainen käyttö pysäytti reaktorin jäähdytysjärjestelmän ja johti ketjureaktioon. Voimala paloi pitkään ja levitti radioaktiivisia saasteita Suomeen asti. Onnettomuudessa ja sen sammutustöissä kymmenet ihmiset saivat tappavan määrän säteilyä. Miljoonien muiden todennäköisyys sairastua syöpään kasvoi.

Tsernobylissa ei asu enää kukaan.

Kouvola vs. Tsernobyl

Uuden Suomen uutisia selatessani silmiin sattui Leo Lemmetyn juttu, jossa hän vertailee Tsernobylin lähellä sijaitsevaa aavekaupunkia Prypjatia Kouvolaan. Hänen mukaansa yhdenmukaisuus on selvästi havaittavissa.

Toivotan Leo Lemmetyn vastaisuudessa tervetulleeksi tutustumaan Kouvolaan, ENNEN kuin hän kirjoittaa seuraavaa juttua kaupungista. Ilmeisesti hänellä ei ole mitään ennakkokäsitystä Kouvolasta, saati että hän olisi tutustunut kaupunkiin huolella. En ihmettelisi, jos jotkut kouvolalaiset kokevat jutun loukkauksena.

Tshernobylin lapset

 - Tshernobylin horna 25 vuotta -

Muistan kevään 1986.  Rakensin kotiani, omakotitaloa, entiselle pappilan pellolle Ikaalisten eteläisen hautausmaan alapuolelle, paikkaan, jossa olin pikkupoikana paljasjaloin kulkenut ja poiminut ojanpientareelta villimansikoita.

Muistan kuulaita aamuja, aurinkoisia päiviä, viipyileviä iltoja.  Maalasin talon vuorilautoja punamulta-värillä pukkien päällä ja naulasin seinään.  Koti valmistui, vihdoin, ja oli kevät, ja minä olin lakossa ja pystyin sen vuoksi tekemään työtä vuorotta.

*

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä