Atte Kaleva Haluan turvallisen ja menestyvän Suomen, joka on jatkossakin hyvä maa meille kaikille.

Kaikki blogit puheenaiheesta Thomas Piketty

SSS-hallituksen kur(j)istuslinja on väärää politiikkaa

# Katselin Yle Tv1:stä ruotsalaisen journalistin Erik Sandbergin dokumentin taloustieteilijöiden vaihtelevista teorioista (Ulkolinja 23.7. klo 22.05). Jos se jäi näkemättä, kannattaa katsoa Areenasta. Ohjelmassa kerrotaan, että vuodesta 2008 jatkuneen kriisin syitä on selittänyt syvällisesti ranskalainen Thomas Piketty. Hänen mukaansa kapitalismi on ajautunut vaiheeseen, jossa tuloerot vain kasvavat ja pääomat kasaantuvat, pankit voivat hyvin ja yhä useammat kansalaiset huonosti.

Ratkaisu Suomen velkaongelmaan

Suomen uusi hallitus esittää leikkauksia julkisen talouden kuluihin, eniten sosiaalietuuksiin ja koulutukseen. Tarkoituksena on vähentää valtion velkaantumista. Mutta miksi Suomen valtio velkaantuu ja kenelle? Toisille valtioille vai kansainvälisille järjestöille, kuten Maailmanpankki? Ei, jo vuosikymmenten ajan valtio on ottanut lainaa yksityiseltä sektorilta. Sattumoisin Suomen Pankin rahamuseossa on juuri nyt näyttely “Yhteinen velkamme – valtion lainanotto vuosina 1859–2015”.

Piketty ja Rognlie - taloustiede haluaa yhä unohtaa rahan

Talouskriisinkin jälkeen luotetaan yhä sokeasti rahattomien mallien ennusteisiin. Ja yhä harvempi ymmärtää "pääomaa" - sen molempia merkityksiä.

MIT:n tohtoriopiskelija Matthew Rognlien kritiikki Thomas Pikettyn työstä on saanut osakseen paljon huomiota. Rognlien työ on ansiokkaan perusteellista ja myös tämän kaksi tärkeintä huomiota ovat varsin päteviä:

Suomen 1% on köyhä (tasa-arvoinen)

Keskustelussa varallisuuden ja tulojen tasa-arvosta käytetään usein USA:n tietoja. USA on maailman epätasa-arvoisimpia maita varallisuuden ja tulonjaon suhteen ja sen 1% on erityisen vaurasta.

Kiinan oligarkit pyyhkivät historiasta v:n 1989 orjakapinan

Olin Kiinassa kesällä 1988, jolloin Finnair aloitteli Pekingin-lentojaan. Vietin Kiinassa kymmenkunta päivää ja tutustuin maan tilanteeseen. Elettiin Neuvostoliiton Gorbatshovin kauden perestroikan aikaa. Ilmapiiri oli Kiinassakin vapautunut. Uskottiin liennytykseen, idän ja lännen lähentymiseen. Tunnelma oli jotenkin samanlainen kuin Egyptissä arabikeväänä 2011.

   Kiinan-vierailullani sain runsaasti kontakteja ja yhteistyötoivomuksia. Tapasin myös ”toisinajattelijoita”. Kävelin usein Taivaallisen rauhan aukiolla, joka tuntui todella nimensä veroiselta.

Piketty ja vasemmiston vaaliohjelma

Mitä yhteistä on Thomas Pikettyn bestsellerillä Capital in the Twenty-First Century (ransk. alkuperäinen ilmestyi 2013) ja vasemmiston eurovaaliohjelmalla? Oikea vastaus ei ole sivumäärä. Vaaliohjelmassamme on vain viisi sivua, kun Pikettyn ”pääomassa” sivuja on 700.

Hieman parempi vastaus on, että kumpaakin käsitellään myönteisessä valossa äitienpäivän 11.5. Helsingin Sanomissa. Molempia tekstejä kiitellään selkeydestä ja raikkaudesta.

New York Times: Kapitalismi vs. Demokratia

New York Times:in artikkeli Capitalism vs. Democracy on varmasti monelle erittäin jäätävää luettavaa. Taloustieteen professori Thomas Piketty on nimittäin julkaissut uuden kirjan, jota Maailmanpankin asiantuntija Branko Milanovic kuvailee vedenjakajaksi talouspoliittisessa ajattelussa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä