Atte Kaleva Haluan turvallisen ja menestyvän Suomen, joka on jatkossakin hyvä maa meille kaikille.

Kaikki blogit puheenaiheesta Syriza

Tsiprasin uusi hallitus Kreikassa

Tsiprasin uuden hallituksen vaikeudet alkoivat jo 12 tuntia sen perustamisen jälkeen. Syrizan oikeistopopulistisen  hallituskumppanin  Anel-puolueen infrastruktuuriministeri Dimitris Kammenos jätti eronpyyntönsä. Näin toimien hän halusi varmistaa hallituksen toimintakyvyn. Kammenos reagoi näin kritiikkiin kesäkuisen Facebook-päivityksensä suhteen. Siinä Kammenos vertasi maan velkojia natsien tuhoamisleiri Auschwitz-Birkenauhun.

Kreikan ennenaikaiset vaalit

Pakolaiskriisi on painanut Euroopan toisen kriisin pois lööppijulkisuudesta, ainakin hetkeksi, nimittäin  Kreikan talouskriisin. Kreikassa on parin viikon päästä uudet ennenaikaiset vaalit. Viimeisissä mielipidemittauksissa Syriza ja Uusi Demokratia käyvät vaalitaistelua tasapäin. Niiden mukaan näyttäisi siltä, ettei yksikään puolue saisi yksinkertaista enemmistöä maan parlamenttiin. Kuitenkin Syrizan puheenjohtaja Alexis Tsipras on ilmoittanut,  ettei Syriza halua samaan hallituskoalitioon konservatiivisen Uuden Demokratian kanssa, jonka johtaja on Evangelos Meimarkis.

Tsiprasin uhkapeli

Kolme viikkoa ennen Kreikan ennenaikaisia vaaleja mielipidekyselyjen tulokset vaikuttavat siltä, että Syrizan etumatka kilpailijoihinsa on sulamassa pois. Tsiprasin tavoittelema yksinkertainen enemmistö näyttää vaikealta toteutua.

Kreikan vaalipeli, osa 2

Kreikan jo toisien ennenakaisten parlamenttivaalien kohdalla kuljetaan maanantaista keskiviikkoon vaiheessa, jossa maan kolmanneksi suurimman puolueen puheenjohtaja saa yrittää kasata maalle hallitusta. Puolue on uusi Panagiotis Lafazanisin Syrizasta irtaantunut Leiki Anotita. Puolueella ei tosin uskota olevan minkäänlaisia mahdollisuuksia saada hallitusta kasaan, mutta Lafazanis käyttänee annetun aikansa täysimääräisesti pyrkien valtaamaan mahdollisimman paljon palstamillimetrejä.

Kreikan vaalipeli

Kreikkalaiset saattavat marssia vaaliuurnille torjumaan talouden vyönkiristykset ja yhteisvaluutta euron myöhemmin syksyllä. Tammikuussa he äänestivät talouskurimuksen lopettamista vastaan, ja heinäkuun alussa sekä talouskurin, että yhteisvaluutan jäsenyyttä vastaan. Kumpikaan vaali ei ole tuottanut haluttua tulosta.

Tsiprasilla vaikeuksia omiensa kanssa

Syrizan vasemmistosiiven johtaja Kreikassa uhkaa puolueen mahdollisella hajoamisella, jos pääministeri Alexis Tsipras haluaa toteuttaa lisää säästötoimia. Tsiprasin oman puolueen Syrizan sisäiset vastustajat haluavat Kreikan euroeroa ja siirtymistä omaan valuuttaan. Kreikan suurimman hallituspuolueen Syrizan jakaantuminen tulee elokuun toisella puoliskolla yhä todennäköisemmäksi.

Euron diktatuuri

"Olisiko se nyt niin kamala?" kysyi Kreikan ex-energiaministeri Panagiotis Lafazanis euroerosta viisi kuukautta kestäneiden neuvottelujen aikana omilta puoluetovereiltaan. Nykyisin Lafazanis on paljon suorapuheisempi.

– Tässä maassa ei ole demokratiaa. Täällä on vain euron diktatuuri, Lafazanis sanoi puolueen kriisikokouksessa torstaina.

Populismin umpikuja, osa 2

Haukuin huhtikuussa vasemmistopopulismia, ja tein samalla kaksi ennustusta. Näistä ensimmäinen, eli ennustus Vasemmistoliiton vaalivoitosta meni pieleen. Puolustuksekseni voin sanoa, että jotkut lukemani gallupit ennakoivat Vasemmistoliitolle lisäpaikkoja. Ennustukseni siitä minkä ristiriitaisista lupauksistaan Syriza aikoo pitää meni kuitenkin oikein: Syriza aikoo mielumin pysyä eurossa kun luopua Troikan vaatimasta rakennesopeuttamisesta.

Eurokriisi - liittovaltio vai eroeuro?

Eurokriisi on edennyt vaiheeseen absurdi. Tällä hetkellä näyttää siltä, että Syriza, jonka vaalilupauksena oli lopettaa Troikan kurjistuspolitiikka, on nielemässä vielä karvaammat ehdot kuin mikään aikaisempi hallitus konsanaan.  Samaan aikaan Suomessa tukipaketteja alusta asti vastustanut Perussuomalaiset on hallitushimoissaan valmiin oloinen lähettämään lisää veronmaksajien rahaa Kreikkaan.

Kreikan säästöt ja pieni "kylmä sota"

Süddeutsche Zeitungin artikkelissa otetaan tänään kantaa Kreikan "puolustusmenoihin". Artikkelissa näkyy yksi monista Kreikan talouden tilanteen syistä. Kreikka käyttää käsittömättömän paljon rahaa puolustukseensa ja varustautumiseen. Kreikalla on 130.000-140.000 miehen armeija ja asevelvollisuus maan 11 miljoonan kansan puolustamiseen. Vertailun vuoksi Saksassa on 81 miljoonaa asukasta ja armeijan koko on ainoastaan 40.000 miestä. Toinen vertailukohta, modernien  panssarivaunujen lukumäärä, niitä kreikkalaisilla on enemmän kuin Saksalla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä