Atte Kaleva Haluan turvallisen ja menestyvän Suomen, joka on jatkossakin hyvä maa meille kaikille.

Kaikki blogit puheenaiheesta Sukupuoli

Gender genes

Tiedemaailmassa tapahtuu jatkuvasti täsmentyvää ymmärryksen lisääntymistä aikaisemmin jopa yksiselitteisesti määräytyvinä pidettyjen  ilmiöiden osalta. Melko yleisenä käsityksenä voidaan pitää myös  sukupuolen määräytymistä yksiselitteisenä  - useimmat ihmisethän assosioivat arkielämässään ihmisen sukupuolen liittyväksi lajin lisääntymismekanismiin siten, että sukupuolen määritys voitaisiin tehdä ihan silmämääräisellä arvioinnilla kunkin yksilön primäärien ja viimeistään sekundäärien sukupuoliominaisuuksien perusteella. 

Hölmöläisiä vai historian oikealla puolella? (Orivesi)

Orivedellä seitsemän kaupunginvaltuutettua tekivät aloitteen, jossa todettiin tyttöjen olevan tyttöjä ja poikien olevan poikia -kukin omalla tavallaan, ja siinä ensisijaisesti peräänkuulutettiin tietoperustaista sukupuolikäsitystä. Aloitteessa oli nämä konkreettiset toimenpide-ehdotukset ja viisaat kysymykset:

Sukupuoli-identiteetistä

Nyt muutamien vuosien aikana julkisten keskustelujen kestoteemaksi näyttää muodostuvan debatointi sukupuolen ja siihen liittyvien seksualisuuden ja yhteiskuntaluokkaisuuden erilaisista sallituista, määrätyistä  ja jopa tukahdettuna pidetyistä muodoista. Keskustelujen taso on mielestäni kohonnut yleisesti jo varsin sujuvasti siten, että valtavirtaistunut sukupuolikäsitys on luonteeltaan jo hyvinkin inklusiivista - tästä esimerkkinä kannattaa mainita vuoden 2015 alusta voimaan astuneen uudistetun tasa-arvolain kattavuus ja sen lain ripeä soveltaminen  julkisilla elämänalueilla.

Susanna Koivula, Intergender-ideologia ja Hitlerin Mein Kampf

Tiesitkö sinä, että viime vuonna suhteellisen arvostettu tiedejulkaisu Sexuality&Culture julkaisi vertaisarvioidun tiedeartikkelin, jonka nimi suomennettuna on jotakuinkin: Takaoven kautta sisään: seksilelujen merkitys heteromiesten homovastisuuden ja transfobian kukistamisessa. Artikkelissa tutkija M. Smith osoittaa, että heteromiesten pakotettu, päivittäinen ja jatkuva anustapin käyttö auttaa homo- ja transhysteriaan, mikäli tälläinen hoitojakso kestää vähintään viikon. En tiedä teistä, mutta minä nauroin kuollakseni luettuani tästä.

Sukupuoliroolit ja representaatio

Pojat on poikia, mies ei itke, älä ole noin neiti. Lapsuudessani minun oli toimittava, käyttäydyttävä ja valittava mielenkiinnon kohteeni sukupuoleni mukaisesti. Minun esimerkiksi piti leikkiä nukeilla, pukeutua mekkoihin, istua nätisti, puhua kauniisti ja rauhallisesti, osallistua kotitöihin sekä suojella siveyttäni. Näitä kaikkia minulta odotettiin, koska olin tyttö.

Sukupuoliroolit ja representaatio

Pojat on poikia, mies ei itke, älä ole noin neiti. Lapsuudessani minun oli toimittava, käyttäydyttävä ja valittava mielenkiinnon kohteeni sukupuoleni mukaisesti. Minun esimerkiksi piti leikkiä nukeilla, pukeutua mekkoihin, istua nätisti, puhua kauniisti ja rauhallisesti, osallistua kotitöihin sekä suojella siveyttäni. Näitä kaikkia minulta odotettiin, koska olin tyttö.

On kyse yhteiskunnasta, ei sukupuolesta

Vaikka nuori olenkin, olen syntynyt aikakautena, jolloin elämä oli erittäin mustavalkoista. Naiset olivat naisia, miehet miehiä, mustat mustia ja valkoiset valkoisia. Hyväksyn ja kannustan sitä, että kaikillä olisi samat oikeudet, ja pidän paljonkin moniarvoisuudesta. Muistan, kuinka ala-asteella sain peräti ala-arvoisen arvosanan muiden hyväksymisestä - kysyin miksi? - "No kun et hyväksy niitä ns. normaaleja." 

Ilmentävätkö Mtv3-uutiset misogyniaa ja antifeminismiä?

 

Joka ilta MTV:n uutisstudiossa istuu kaksi uutisankkuria. Mies ja nainen. Jos työvuorot menisivät sekaisin normaalilla tavalla, niin välillä uutisankkureina olisi kaksi miestä tai kaksi naista. Näin ei kuitenkaan tapahdu. MTV haluaa korostaa yhteiskunnan perinteistä sukupuolijakoa, ja työvuorot järjestetään siten, että uutisankkureina ovat mies ja nainen. Ankkuripari on kuin patriarkaalisen perheen sääntökirjasta, jossa peruskivenä ovat aviopari: mies ja nainen. Tässä mielessä mies-nainen uutisankkuriparia voitaisiin pitää jopa homofobisena ratkaisuna.

Sukupuoli on kehollinen ominaisuus

MItäpä muutakaan se voisi olla - ihmisyys manifestoituu aina kehossa ja kehosta ja ihmisyyden eri osaset voidaan siten aina objektiivisesti havainnoida kehollisina tiloina. Suomen kielessä sanaa "sukupuoli" käytetään varsin vakiintuneen ylimalkaisesti tiedettyjen kulttuurisidonnaisten olettamien perusteella, vaikka näille olettamille ei läheskään aina ole tosiasiallista perustetta.

Sukupuolittunut syrjäytyminen on Suomen ongelma

Kävin perjantaina pokkaamassa Allianssi ry:n "Nuori toimija- huomionosoituksen" ratkaistaan Suomen suurin ongelma (= nuorten syrjäytyminen) tapahtumassa Allianssitalolla Helsingissä.  Tämä on itselleni erittäin merkittävä tunnustus ja sen kirvoittamana laadin tämän kirjoituksen.

 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä