Atte Kaleva Haluan turvallisen ja menestyvän Suomen, joka on jatkossakin hyvä maa meille kaikille.

Kaikki blogit puheenaiheesta Rupla

Ystävän soitto Venäjältä

Sain tänä aamuna soiton pitkäaikaiselta venäläisystävältä. Matvei (nimi muutettu) onnitteli meidän joulumme johdosta ja kertoi, että hekin pääsevät kohta, vuoden viimeisenä päivänä, lomalle (venäläinen jouluhan on 7.tammikuuta). Venäjänmaa onkin kiinni vuoden kahtena ensimmäisinä viikkoina. 

I: "Toivon teillekin mukavaa, uutta vuotta sekä joulua"

M: "Miten siellä muuten menee?"

Myös Valko-Venäjän talous horjuu

Venäjän talouskehitystä seuraten myös Valkovenäjän talous horjuu. Sen talous on joutunut vaikeuksiin Venäjän ruplan arvon romahduksen myötä. Valko-Venäjän rupla on menettänyt arvostaan tänä vuonna lähes puolet. Pääosin tämä johtuu Venäjän ruplan romahduksesta sillä maiden taloudet ovat tiukasti sidoksissa toisiinsa.

http://yle.fi/uutiset/valko-venajan_talous_horjuu/7702256

Nyt Valkovenäjän hallitus on aloittanut horjuvan ruplan tukemisen rajuin toimin.

Talouskasvua tulevan romahduksen kautta

Laihat vuodet jatkuvat. Suomen talouden koko on vuoden 2006 tasolla. Bkt laskee kolmatta vuotta. Tällaista ei nähty edes 90-luvun laman aikana. Teollisuuden tuotanto on romahtanut. Työttömiä on helposti 400 000, kun lasketaan mukaan kaikki enemmän tai vähemmän turhissa työvoimapoliittisissa toimenpiteissä mukana olevat mukaan.

Valtiovarainministeriö ennustaa, että ensi vuonna bkt kasvaa yhden prosentin. Suomen Pankin ennuste on -0,1 %. Muut ennusteet ovat tällä välillä. Näissä ennusteissa eivät kuitenkaan näy lähiaikojen tapahtumat Venäjän taloudessa.

Öljykriisi haisee Siperiaan asti

Venäjän talous on murskattu, uutisoivat amerikkalaislehdet. Ja oikeassahan he ovat. Venäjän ruplan arvo on laskenut alkuvuoteen nähden jo lähes 40 prosenttia arvostaan. Venäjän keskuspankki on joutunut turvautumaan äärimmäisiin keinoihin hidastaakseen valuutan syöksykierrettä. Pankki on mm. nostanut ohjauskorkoaan jo kuudennen kerran tänä vuonna.

Venäläisten huomiota kiinnitetään ulkopuoliseen viholliseen: Suomeen

Ruplan ja sen mukana Venäjän talous ovat vapaassa pudotuksessa. Propagandan oppikirjoja seuraten Venäjän hallinnon eri alat alkavat keksiä vihollisia rajojen ulkopuolella, jotta kansan huomio saataisiin pois kurjistuvasta taloudesta. Riittävän uhkan alla venäläiset kestävät mitä vain ja tiedonvälityksen ollessa valtion johdon omistuksessa, tällaisen uhkan luominen voi onnistua.

Entä nyt, Venäjä?

Dollari kallistui maantaina ruplaan verrattuna noin kolmetoista prosenttia, mikä kertoo maassa harjoitetun politiikan olevan romahduksen partaalla. Koska nykytilanne ei voi kestää enää kauaa, kannattaa yrittää hahmottaa edessä olevat vaihtoehdot.

Venäjän valuutan ja Moskovan pörssin lasku jatkuvat

Venäjän valuutan ruplan arvo jatkaa alamäkeään, tänään kurssi on 1€ = 74,7717 ruplaa, laskua 4,7%.

http://www.kauppalehti.fi/5/i/porssi/valuutat/valuutta.jsp?curid=RUB&day...

Myös Moskovan pörssi suorastaan syöksyy alaspäin. Yleisindeksi RTS on iltapäivällä 7,54%:n laskussa ja on nyt enää 738,96 pistettä.

http://www.kauppalehti.fi/5/i/porssi/

Vielä 01.12.2014 RTS oli 946 pistettä.

Tuomioja Moskovaan

Ulkoministeri Tuomioja käy Moskovassa kirjanjulkistamismatkalla, mutta ehkä enemmän huomiota saa se, että Tuomioja tapaa ulkoministeri Lavrovin. Huomiota voi tulla varsin monelta tasolta ja varsin monen tasoista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä