Atte Kaleva Haluan turvallisen ja menestyvän Suomen, joka on jatkossakin hyvä maa meille kaikille.

Kaikki blogit puheenaiheesta Lakko-oikeus

Ekonomistin noobelia logiikka

 Ylen haastattelussa taloustieteen palkinnon saanut ekonomisti Bengt Holmström väittää, ettei ammattiyhdistysliike ole herännyt muuttuneeseen maailmaan.

https://yle.fi/uutiset/3-10470537

Ihmettelen miten palkitun tutkijan päättelykyky  voi olla noin puutteellinen. 

Ei suinkaan ole ammattiyhdistysten vika, etteivät ammattiliiton kuulumattomat työntekijät pääse vaikuttamaan työmarkkinoihin. Sitä vartenhan ammattillitot on perustettu, että työläiset pääsisivät vaikuttamaan omiin työehtoihinsa.

Kansakuntamme antoi varovaisen tuen ammattiyhdistyksille

Pikaisesti järjestetty mielipidemittaus [1 antoi perusteita SAK' lle ja sen jäsenliitoille käydä kamppailua kolmikannan puolesta, koska työ, lakot, järjestäytyminen ja työolosuhteet kuin irtisanomissuojakin ovat perinteellistä edunvalvontaa niin SAK' lla [2 ja sen vastakkainasetteluksi syntyneelle EK' lle [3 – molemmille on laissa turvattu toimenpideominaisuudet, joilla valvotaan jäsenkuntien etuja.

 

Mikä ihmeen poliittinen lakko?

Tänään kuuntelin Radio Puheen Aktia ja totesin, että käsitteet ovat hämärtyneet toimittajiltakin. "Poliittinen lakko – demokratiaa vai härskiä ay-valtaa?"  https://areena.yle.fi/1-4531754 Ohjelmaan soittajat olivat kuitenkin hyvin kärryillä ja heille kiitos siitä.

Työmarkkinajärjestöt käyttävät orwellilaista kieltä

Suomessa valtaa pitävät työmarkkinajärjestöt (EK, SAK ja näiden alaosastot) ovat omaksuneet hyvin sen kielitieteiden keskeisen ajatuksen siitä, että sanat muokkaavat ajattelua huomattavasti. Ne ovat vakiinnuttaneet sanoja ja lausahduksia, jotka vääristävät asioiden oikeaa tilaa työmarkkinajärjestöjen omaksi eduksi. Tällä vallankäytöllä on selkeitä negatiivisia vaikutuksia suomalaiseen yhteiskuntaan, koska se hämärtää ihmisten käsitystä työmarkkinoista sekä ihmisten oikeuksista. Tässä tekstissä esittelen pari esimerkkiä:

Äärioikeisto vie - vasemmisto ei edes vikise

Jälleen valtamedian uutisvirta näyttää kiertäneen nykyisessä menossamme kuvaavan tapahtuman. 

Ruotsissa sikäläinen Sosiaalidemokraattinen ammattiliitto LO, akateeminen ammattiliittoyhtymä TCO ja Ruotsin elinkeinoelämän keskusliitto ovat yllättäen esittäneet sopimusta ”ruotsalaisen mallin pelastamiseksi” lakko-oikeutta rajoittamalla.  Taustalla on kiista kuka saa edustaa satamatyöläisiä Göteborgin satamassa mutta seuraukset kauaskantoisemmat.

Nobina ropina

On se vaan niin väärin, että hihat käärin?

Nobinan työväki lakkoilee, kun toimistossa on ollut turpakäräjät, On se vaan ihmeellistä, että julkisen liikenteen käyttäjät laitetaan kärsimään siitä kun joku poltaa pinnansa ja joku toinen hihansa.

Jos ihminen ampuu toista kuolettavasti päähän, hän saa tuomion ja asia jää tähän. Mutta kun työnantaja vetää herneen nenään ja huutaa, niin huomenna seisoo koko työmää ja kuuntelee.

Lakko – yksipuolista tahtoa vai huomioivaa solidaarisuutta?

Onko työntekijöillä oikeutta aiheuttaa ongelmia työnantajalleen ja tämän asiakkaille, vaikka kysymyksessä olisi työntekijöiden mahdollinen työn menetys tai saavutettujen etujen heikennys? Entä itse lakkoilun syy, mahdollisesti omistajan ja työntarjoajan suorastaan väärät päätökset järjestellä työ- ja yhtiön toimeentuloedellytyksiä. Kuka osaa arvioida lopulta oikein huomista?

~ https://yle.fi/uutiset/3-9775068 -

.

... Veturimiesten lakolle perusteluja - veturimiesten näkökulmasta.

ILO:n 106. yleiskokous (osa 9)

Guatemala – C87 ammatillinen Järjestäytymisvapaus ja ammatillisen järjestäytymisoikeuden suojelu

Ei Suomessa Osata Lakkoilla!

Ranska on Maailmanmestari!

Lähes joka päivä lakkoja kaikkialla maassa, satoja kuukaudessa...

Netissä on Lakkokalenteri kuukausiksi eteenpäin...

Löytyy myös App - kalenteri, jonka avulla on helppo suunnitella lakkoilunsa ja osallistumisensa...

Tästä voi Suomi ottaa oppia!

Vai pitäisikö sittenkään?

Linkistä kalenteriin, tai katso kuukauden ajalta lista alla (Maaliskuu).

http://www.cestlagreve.fr/calendrier/


27

Jokerit ja Posti

Joskus yhden lehden yksi ainoa kappale  voi kertoa käsittämättömän monta asiaa:

"Musiikki kaikuu kovana lasiseinän takaa Postin aitioon Hartwall-Areenalla. Jokerit valmistautuu kohtaamaan kaukalossa Avtomobilist Jekaterinburgin. Postin ja Palvelualojen työnantajien eli Paltan johtajat kertovat toimittajille, kuinka vääntö sujuu työmarkkinakentällä." (Talouselämä 38/2015, s. 25)

No, laitetaan vielä seuraavakin kappale:

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä