Atte Kaleva Haluan turvallisen ja menestyvän Suomen, joka on jatkossakin hyvä maa meille kaikille.

Kaikki blogit puheenaiheesta Kunnallinen päätösvalta

Tuleeko Pörriäisestä uusi Caruna?

Kriisikuntien päättäjillä on vaikeita ratkaisuja mietittävänään palvelujensa turvaamiseksi. Vaihtoehtoina saattaa olla pakkoliitos toiseen kuntaan tai se, mitä pohjoisessa, ns. Meri-Lapin mallissa tapahtui: Kemin ja Tornion ympäristön kunnat päättivät siirtää terveydenhoitoaan kuntien ja terveyspalveluyhtiö Mehiläisen muodostamalle yhteisyritykselle seuraavaksi 15 vuodeksi. Mehiläinen omistaa yrityksestä 81 prosenttia ja kunnat 19 prosenttia. Päätösvalta on siirtynyt kunnilta terveysjätille.

Keinot paikalliseen vaikuttamiseen heikkenevät EU:ssa

Ruotsissa kunnissa ei enää olisi mahdollista päättää tuulivoimaprojekteista. Suomessa käytännössä kunnilla olisi vielä päätöksenteko-oikeus tästä jäljellä viimekädessä. Mutta englantilaiset asukkaat saavat nyt päättää paikallisella tasolla tuulivoimasta. Suomi kuitenkin saattaa seurata Ruotsia tässäkin asiassa? Nyt jo näyttää selvältä, että meluun liittyvässä tutkimuksessa Suomen hallitus on ottanut ohjaimet käteen. Saksalaisen esimerkin mukaan meluasiat alistetaan toimikunnalle, joka istuu asian päällä niin kauan kun on tarve. Mitään haittaa ei melusta ole viimeisimmän tutkimuksen mukaan.

Itsenäisyyden palauttajat – 1

Tie täyteen itsemääräämisoikeuteen, ja miten itsenäiset valtiot kansallisesti omista asioistaan päättävät.

Käymme kohti kuntavaaleja 2017 – sielläkin on tavoitteena alueellinen itsenäisyydelle otollisempi yhteistyömalli naapurien kanssa. Ennen kuin kerromme omat kuntavaalitavoitteet, ja omalta kohdaltani juuri Helsingin osalta – teemme selkoa miten näemme valtakuntamme asioita ja sinne asetettuja tavoitteita.

 

Kunnallisvaalit; valitaan järkevät!

Kunnallisvaalit ovat huhtikuussa 2017.

Ketään ei voi pakottaa äänestämään,

Mutta äänestäminen on tapa vaikuttaa.

Ehdokas pitää sellaisista asioista ääntä, jotka Sinäkin koet omaksesi!

Hän pyrkii vaikuttamaan.

Hänellä on tarmoa; vaikka jankuttaa ja pitää asiaa esillä sopivaisuuden rajoissa.

Hän ei ole kaiken liikkuvan vastustaja; ottaa asiosta selvää.

Pystyy mukautumaan sovittuihin, yhteisiin päätöksiin.

Ei ole "katkera", minun ajatukseni ei mennytkään läpi.

Kellä on ylin päätäntävalta kunnissa? Kansalaiset eivät tiedä?

Suomalaiset tuntevat erittäin huonosti kunnallisen demokratian mekanismit. Ainoataan 38% tietää, kuka käyttää kunnissa ylintä päätäntävaltaa. Myöskään sitä, mitä valtuutetut tekevät, ei tunneta. Varsin karmeaa luettavaa.

Epätietoisimpia olivat varsinkin nuoret, pelkän peruskoulun käyneet. Kuitenkin kunnavaltuutettujen työtä arvostetaan? Vaikkei edes tiedetä mitä valtuutetut tekevät? Tämä kertoo siitä, että eri puolueiden vaaliteltoilla on paljon töitä tämän tietämyksen lisäämiseksi.

http://yle.fi/uutiset/3-9250983

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä