Atte Kaleva Haluan turvallisen ja menestyvän Suomen, joka on jatkossakin hyvä maa meille kaikille.

Kaikki blogit puheenaiheesta Kauppojen aukioloajat

Kannattiko sunnuntai uhrata?

Luin Yle Uutisten 12.1.2018 jutun “24/7-yhteiskunta teettää yhä enemmän töitä poikkeuksellisina aikoina – "On henkisesti raskaampaa tehdä yötä"”. Juttu kertoo siitä, miten työtä tehdään yhä kasvavissa määrin poikkeuksellisina ajankohtina.

Katson näin, että tämä kehitys lähti siitä, kun sunnuntai haluttiin lyödä lihoiksi. Jutun mukaan myös lauantai on ollut aikoinaan vapaapäivä; lauantaityöstä luovuttiin 1970, kun työaika rajattiin 40 viikkotyötuntiin.

On suuri asia, jos alkoholilainsäädännön muutos saadaan edes äänestykseen

Alkoholilain uudistusta on vatvottu kuukausitolkulla edestakaisin ja varsin ristikkäisiä arvioita on esitetty siitä, meneekö vähittäiskaupoissa myytävien alkoholijuomien prosenttiluvun korotusta menevät ehdotukset läpi vai eivätkö. Osa arvioista on sellaisia, että eduskunnan enemmistö ei olisi valmis tätä prosenttilukua korottamaan nykyisestä, toivottavasti ei nyt ainakaan madaltamaan.

Sunnuntain tulisi olla selkeästi lepopäivä

Kauppojen aukioloajat ovat vapautuneet siten, että ne kattavat nykyisin paljon sellaisia aikoja, jolloin ne ennen olivat suljettuina. Näitä ovat mm. sunnuntait ja osa juhlapyhistä. Olen itsekin, vielä ollessani liberaali, kannattanut avointa aukioloa, mutten enää. Menetämme sunnuntain ja pyhien aukioloissa hyvän ja antoisan lepopäivän – jos siis sitä sellaisena haluaa viettää.

Vallataan sunnuntai takaisin!

Eduskuntamme päätöksestä olemme vuoden alusta saakka olleet yhteiskunnassa, jossa kauppojen aukioloa ei ole enää lailla rajoitettu. Samalla olemme menettäneet lopullisesti ajatuksen siitä, että edes yksi päivä viikossa voisi olla pyhitetty korkeammille arvoille kuin kuluttaminen ja jatkuva talouskasvu.

Lisää alhoholia ruokakauppoihin - onkohan se hyvä ajatus?

Viime aikoina on tuotu esiin ajatuksia mietojen alkoholijuomien tuomisesta ruokakauppoihin.  Samassa yhteydessä on tuotu esiin ajatuksia myös myyntiaikojen vapauttamisesta entisen liikeaikalain kumoamisen hengessä. Perusteluina on ollut mm. eurooppalaisen juomatavan oppiminen ja alkoholiin liittyvien tabujen kumoaminen. Tarkemmin ei ole kuitenkaan noissa näkemyksissä määritelty, mitä tuollaiset eurooppalaiset juomatavat ovat ja mitkä ovat alkoholiin liittyviä tabuja.

Vapaata aukioloa

Laki kauppojen aukiolojen säätelystä kumottiin tämän vuoden alussa. Vielä sunnuntaiaamuna 3.1. en itse huomannut mitään muutoksia käväistessäni äsken kävelyllä keskustassa. Auki siellä olivat apteekki, R-kioski, yksi pubi ja Fitness 24/7. Eli ne samat kuin viime vuonnakin. Yksi nimetön myyjäpariskunta ilmaisee kuitenkin Helsingin Sanomien mielipidepalstalla huolensa siitä, että heidän ennestäänkin vähäinen yhteinen aikansa kutistuu olemattomiin.

Kauppojen aukioloajat vapautuivat – ihmeiden aika ei ole ohi

Suomen eduskunta päätti tänä armon päivänä (15.12.2015) sallia kauppiaiden päättää itse, milloin kauppaansa pitävät auki. Kauppojen aukioloaikojen esteet siis puretaan. Päätös on historiallinen ja oikea.  On älytöntä rajata elinkeinovapautta – kyllä kauppias itse tietää koska kauppaansa auki pitää.

Kaupat auki 24/7 vai miten se oli

Viikolla hallitus antoi julkisuuteen tiedon, jonka mukaan kauppojen aukioloajat vapautettaisiin ja suomalaiset pääsisivät lopettamaan nykyisen laman laittamalla rahan kiertoon. Ilmeisesti tässä haikaillaan SSS-ryhmän yhteiskuntasopimuksen logiikan perään: Pidemmät työajat -> pienemmät yksikkökustannukset, joten pidemmät aukioloajat -> enemmän ostoksia.

 

 

Suomea on pidetty kauppojen aukioloaikojen suhteen takapajulana. Suosittelisin käyntiä ulkomaille.

Irtisanoudun PAM:in valheellisesta väitteestä aukioloaikojen suhteen

Kauppojen aukioloajat ovat uuden hallituksen esityksen mukaan vapautumassa. Mainiota! Kauppiailla pitää ehdottomasti olla oikeus päättää, milloin pitävät liikkeitään auki.

Tosin riemua ei kauaa kestänyt ennenkuin palveluajojen ammattiliitto PAM:in puheenjohtaja Ann Selin ilmoitusluontoisesti kertoi, että asiakkailla ei ole tarvetta laajemmille aukioloajoille (uutinen).

Säätelysuomi

Monilla on hyvässä muistissa itsenäisyyspäivän kampaamojupakka. Helsinkiläisten kampaamoyrittäjien olisi pitänyt hakea lupa Lapin Aluehallintovirastosta ja maksaa siitä, että he olisivat voineet työskennellä omissa kampaamoissaan itsenäisyyspäivänä. Lupia olisi luullut haetun paljon, sillä presidentin itsenäisyyskutsuilla ja muissa itsenäisyysjuhlissa nähtiin runsaasti tyylikkäästi kammattuja naisia ja miehiä. Eipä kuitenkaan haettu. Ilmeisesti lähes kaikki kampaukset oli tehty viimeisenä arkipäivänä ennen itsenäisyyspäivää tai sitten lupamääräystä rikottiin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä