Atte Kaleva Haluan turvallisen ja menestyvän Suomen, joka on jatkossakin hyvä maa meille kaikille.

Kaikki blogit puheenaiheesta Kananmunat

Aprillipila ei ole enää mitään, tää on pääsiäis totuus.

Pidin tätä vitsinä kun sain facepuukkiin kuvan jossa kerrottiin että suomalainen muna värjätään Saksassa.

Pari minuuttua kuukkelin parissa kertoo että tää on totta, munat kuskataan Saksaan asti maalattavaksi. Tossa ei kerrottu missä ne keitetään mutta ei sentään Kiinassa vaikka sekään ei olisi mikään mahdottomuus nykyään. Nämä kun maalaa vihreeksi niin voi olla että ekolookinen cityvegaanikin pistelee noita poskeensa.

https://munax.fi/kananmunat/paasiaismunat

WWF:n kananmunasuositus hämmentää

Ympäristöjärjestö WWF on julkaissut tiukan ravintosuosituksen, Uusi Suomi uutisoi. Silmiini pisti hyvin alhainen kananmunien käyttösuositus, kuusi munaa kuukaudessa. Lähteeksi mainitusta EAT-Lancetista en löytänyt tälle tieteellisiä perusteluita. Epäilyksiä herää, että olisiko ikivanha ja harhaiseksi osoitettu ravintotieteellinen väite kananmunien kolesterolin haitallisuudesta vaikuttamassa.

Munalla sairaalaan?

Viime päivinä on uutisoitu kananmunista Keski-Euroopassa löydetystä hyönteismyrkystä. Mikä ei kotimaisesta uutisoinnista minulle selvinnyt, on se, että voisiko kotimaisiin kananmuniin päästä samaa fiproniiliä ulkomaisten rehujen kautta. Tämä ei kuitenkaan vaikuta todiennäköiseltä, koska nytkään kanat eivät ole ilmeisestikään saaneet hyönteismyrkkyä rehusta, vaan ulkoloisten torjuntaan käytetystä valmisteesta.

Oletko syönyt ulkomaisia elintarvikejalosteita? Saatoit syödä hermomyrkkyä

Saksassa, Alankomaissa ja Belgiassa vedettiin myynnistä miljoonia kananmunia sen jälkeen, kun hollantilaisista kananmunista löydettiin fiproliiniä. Fiproliiniä käytetään kotieläinten iholoisten torjuntaan. Sitä ei kuitenkaan saa käyttää tuotantoeläimiin, sillä se on myrkyllistä ja päätyy tuotantoeläinten kautta myös ihmisiin. Myrkky voi pahimmillaan vaurioittaa esimerkiksi maksaa ja keskushermostoa.

Kananmunakohu: kuluttajalla on yhä oikeus valita

Kun saksalainen päivittäistavarakauppa Lidl päätti siirtyä myymään tulevaisuudessa vain luomu- ja vapaiden kanojen munia, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila kiirehti vaatimaan hätähuutonaan suomalaisten virikehäkkikanaloiden puolesta, että ”kuluttajilla

Onko väärässä LIDL vai MTK?

LIDL, saksalainen monessa maassa toimiva yritys, teki päätöksen jatkossa olla myymättä virikeellisessä pienryhmäkanalassa tuottettuja kananmunia, eli niinsanottuja virikehäkkimunia.

 

Tästä suivaantuneena MTK haukkuu LIDLin

Kaupan keskittyminen nostaa hintoja

Suomessa on kaksi suurta ketjua: S- ja K-ryhmä. Niiden markkinaosuus on jo niin suuri, että kilpailevien ketjujen syntyminen ja toimiminen on hyvin vaikeaa. Mainitut kaksi suurta eivät kilpaile kunnolla hinnalla vaan sillä, kumpi rakentaa isompia uusia marketteja.Syitä tähän on useita.

Esimerkiksi paikallisen S-kaupan ja kunnan päättäjät ovat usein samoja. Ja jolleivat ole samoja, niin joka tapauksessa vaikutuskanavat kaupan ja päättäjien välillä ovat hyvin suorat ja toimivat.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä