Atte Kaleva Haluan turvallisen ja menestyvän Suomen, joka on jatkossakin hyvä maa meille kaikille.

Kaikki blogit puheenaiheesta Fennovoiman omistus ja rakennuslupa

Fortum Yhdysvaltain pakotelistalle?

Yhdysvallat on Yle Uutisten mukaan täydentänyt Venäjän-vastaista pakotelistaansa. Listalle on lisätty myös useita suomalaisia henkilöitä ja yhtiöitä. Nämä tukevat Yhdysvaltain valtiovarainministeriön mukaan jo aiemmin pakotelistalla ollutta venäläisliikemiestä tämän väitettyjen Kreml-suhteiden takia.

Hallituksilla ei varmasti ole mitään tekemistä ydinvoimalan kanssa - eihän?

Kauppa- ja teollisuusministeri Olli Rehn on toistuvasti luvannut, että valtiovalta voi tarvittaessa auttaa Fortumia venäläisten valtionyhtiöiden Gazpromin ja Rosatomin kanssa mahdollisesti tehtävässä vesivoimakaupassa.

Torstaina hän matkusti Moskovaan ja keskusteli Venäjän varapääministeri Arkadi Dvorkovitš muun muassa Fennovoiman ydinvoimahankkeesta.  

Vaihtoehdotonta politiikkaa ydinvoimalla

Fennovoiman ydinvoimalahanketta ajetaan läpi samalla vaihtoehdottomuudella kuin Kreikan lisälainoitustakin. Molemmat hankkeet ovat kestäneet jo vuosikausia eikä loppua näy.

Eduskunnan Fennovoimapäätöksen vesittäminen jatkuu

Elinkeinoministeri Olli Rehn on antanut ymmärtää, että  oikeuskansleri on katsonut Fennovoiman kotimaisuusehdon täyttyvän, jos joku vaatimukset  täyttävä taho, esimerkiksi Fortum, löytyy Fennovoiman osakkaaksi ennen rakennusluvan hyväksymistä.

Ministeri Rehn, Hylätkää Fennovoima - suomalainenkin omistus on kelvotonta!

Ministeri Olli Rehn                                                                                                &n

Hallitus vesittämässä Fennovoiman kotimaisuusvaatimusta

Hallitus etsii kuumeisesti keinoja millä aiempi Fennovoiman kotimaista omistusta koskeva vähintään 60 %:n vaatimus voitaisiin vesittää ja sivuuttaa. Tästä osoituksena on elinkeinoministeri Olli Rehnin kannanotto televisiossa 7.7., jossa hän myönsi pehmentäneensä aiempaa kielteistä kantaansa Fennovoimaan. Samalla hän antoi ymmärtää, että Fortum hyväksytään täyttämään Fennovoiman kotimaisuusvaatimus, jos se tapahtuu ennen rakennusluvan hyväksymistä.

Venäläiskytköksinen kroatilaisyhtiö ei ole uskottava Fennovoimassa

Kysyin blogissani jo aiemmin, että miten silloinen elinkeinoministeri Jan Vapaavuori aikoo estää Fennovoiman enemmistöomistuksen ennen pitkää siirtymästä venäläisomistukseen. Vastasin samantien itse kysymykseen, ettei mitenkään. Esitin edelleen myöhemmin vielä, kuinka se voi esimerkiksi tapahtua. Julkisuudessa näkyneiden tietojen mukaan Jan Vapaavuori perusteli moneen kertaan, että venäläisomitus on rajoitettu 34 %:iin sopimuksella. Osakassopimusta ja monia muita sopimuksia ei edes eduskunta saanut nähtäväkseen hyväksyessään ydinvoimalahankkeen periaateluvan.

Venäjä käytännössä rahoittaa Fennovoiman ydinvoimalahankkeen

En ole ydinvoiman vastustaja, mutta typerien talouspäätösten vastustaja olen.

Fennovoiman ydinvoimalahanke on viimeistään nyt osoittautunut taloudellisesti huonoksi hankkeeksi. Hankkeen huonoutta kuvaa hyvin, ettei se ole saanut läntisestä Euroopasta minkäänlaista kiinnostusta, yksikään länsieurooppalainen yritys Suomen ulkopuolella ei ole ollut valmis sijoittamaan hankkeeseen. Venäjän vetämään hankkeeseen ei lännessä haluta sijoittaa, Rosatom on väärä voimalatoimittaja.

Fennovoiman silmänkääntötemppu ?

Kohta kuulemme Fennovoiman rakennuslupahakemuksen yhteydessä jätetystä omistusosuutta koskevan ehdon täyttymisestä. Todennäköisin vaihtoehto on se, että Fennovoima esittåä Rosatomin tyytyvän aiottua pienempään omistusosuuteen Fennovoimassa, jolloin muiden omistuosuus nousee vaaditulle vähintään 60 %:n tasolle. Osakkaille luvataan hankkia määräaikaan mennessä uusia osakkaita ja Rosatomin omistus voidaan nostaa myöhemmin alkuperäiselle tasolle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä