Atte Kaleva Haluan turvallisen ja menestyvän Suomen, joka on jatkossakin hyvä maa meille kaikille.

Kokoomuksen palattava oikealle raiteelle

Juha Sipilän oikeistohallitus kaatui 8.3.2019 erimielisyyksiin sote- ja maakuntauudistuksen jatkosta. Prosessin romuttaneita syitä on useita, mutta viimeistään nykyinen hallituskausi on osoittanut ainakin Kansallisen Kokoomuksen osalta sen, miten jo lokakuussa 2015 olisi pitänyt pysyä johdonmukaisesti oikeistolaisen moraalin takana ja estää sellaisen soteuudistuksen synty, joka sisälsi poliittisia lehmänkauppoja muun muassa valtiontaloudelle kalliin maakuntahallinnon.

Olemme huolissamme siitä, mihin nykyisenlainen Kokoomus on suuntaamassa. Puolueemme on ollut yhtä vaalikautta lukuunottamatta lähes 30 vuotta hallituksessa. Tänä aikana puolueen ideologinen työ on näivettynyt ja olemme siirtyneet sellaiseksi yleispuolueeksi, joka tavoittelee vaalikausien välissä pikavoittoja erinäisillä poliittisilla toimilla sen sijaan, että puolue pyrkisi käsitteellistämään kokoomuslaisen arvopohjan ja toimimaan eduskunnassa myös sen mukaisesti.

Kevään eduskuntavaalien kampanja toki perustui oikeistolaiselle laissez faire -ajattelulle ja yksilön omaan vapauteen päättää omista asioistaan, mutta käytännön politiikassa emme elä oppiemme mukaista elämää. Tämä on huolestuttava ilmiö yhdistettynä yksi asia kerralla käsiteltävään pikavoittopolitiikkaan ja siihen, ettei Kokoomus enää toteuta äänestäjiensä ajattelun mukaista politiikkaa.

Vuodesta 2011 lähtien olemme luovuttaneet osan identiteetistämme muiden muokattavaksi. Esimerkiksi vaikeat kysymykset siirtolaisuuteen tai ilmastonmuutokseen ovat toteutuneet muiden puolueiden määritelmien kautta. Kokoomuslaisina olemme huolissamme siitä, miten aika ajoittain muut määrittelevät, mitä me puolueena edustamme. Toimimme useasti meille epämieluisten tai peräti oikeistolaisuuden ideologisten perusteesien vastaisesti noudattamalla muun muassa vasemmiston sanelemaa polkua. Muiden tekemien määrittelyjen perusteella Kokoomus muistuttaa ikävällä tavalla halpakopiota ilmastoaktivistista tai sitten esiinnymme julkisuudessa jakovarapopulisteina kannatuksen maksimoimiseksi. Kokoomuksen linjan pitäisi siis jatkossa kirkastua.

Suomalaisen yhteiskunnan muutos ja kokoomuslainen ajattelu eivät onnistu, jos puolue ei itse noudata omaa ideologista perintöään. Puolueemme oli kylmän sodan kuumimpina hetkinä 21 vuotta hallituspaitsiossa. Tuolloin Kokoomuksella on ollut viimeksi selkeä ideologinen kehys politiikalleen. Kokoomuksen tulisi pyrkiä ideologisen keskustelun tuulettamiseen ja olla aito, ideologiansa mukaisesti toimiva oikeistopuolue. Täten hallitusneuvotteluissa tulemme mieluummin hylätyksi omana itsenämme kuin hyväksytyksi esittämällä jotain, mitä emme ole.

Atte Kaleva,
Varakansanedustaja, Helsinki

Manolis Huuki,
Pohjanmaan Kokoomusnuoret, Kannus

Josefiina Tiirola
Muonion Kokoomusnuoret, Sodankylä

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

Aikoinaan Kokoomuksen slougani oli "Koti, Uskonto, Isänmaa", mutta valitettavasti siitä on luovuttu ajat sitten. Maahanmuuttopolitiikkakin muistuttaa lähinnä vasemmistolaisten mamupolitiikkaa, eli pielessä on sekin.

Käyttäjän MiikkaHeikkinen kuva
Miikka Heikkinen

Kaleva on oikeassa (oikealla :). On ollut ikävä seurata tätä puolueen harjoittaman politiikan muutosta. Puolueesta löytyy useita jäseniä sekä kansanedustajia aina puolueen puheenjohtajistoon asti, jotka ajattelevat selvästi oikeistolaisemmin. Heidän ääni ei ole kuulunut tarpeeksi. Onko kyse siitä, että pitää tehdä politiikkaa "kieli keskellä suuta" kenenkään mieltä liikaa pahoittamatta.
Nyt olisi hyvä hetki korjata kurssia. Puolue voisi aloittaa päämääränsä tarkistamisen esimerkiksi seuraavista:
Mikä on yhteiskunnan rooli valtiossa nimeltä Suomi. Mikä on ykslön rooli ja vastuut suhteessa omaan elämään ja toimeentuloon. Mikä on oikeudenmukainen ja taloudellisesti tarkoituksenmukainen tapa rahoittaa valtion menoja.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Kokoomus ei pitkään aikaan ole nähnyt Helsinkiä ja pääkaupunkiseutua kauemmaksi. Kamppailu vihreiden nuorten naisten äänistä Helsingissä on vienyt Kokoomuksen arvoliberaaliin höttömaailmaan. Kataisen, Stubbin ja Orpon erottaa Arhinmäestä ja Ville Niinistöstä vain siten, että ensinmainitut pukeutuvat paremmin.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Hyvä kirjoitus!

Kokoomukselta petti pelisilmä.
Ei olisi tarvittu muuta, kun hyvin ajoitettu nyrkin lyönti pöytään loppuvuodesta 2018, jyrkkä suunnanmuutos hallituspolitiikkaan, ja nyt Kokoomus olisi yli 50% kannatuksella miehittämässä koko hallituksen omilla napeillaan.

Jostakin syystä muutama kovaääninen rääkyjä pisti mahtavan Kokoomuksenkin polvilleen.

Käyttäjän ValluNovanto kuva
Vallu Novanto

""lokakuussa 2015 olisi pitänyt pysyä johdonmukaisesti oikeistolaisen moraalin takana ja estää sellaisen soteuudistuksen synty, joka sisälsi poliittisia lehmänkauppoja muun muassa valtiontaloudelle kalliin maakuntahallinnon."

Atte. Kokoomus torppasi maakunnat ja esti vääränlaisen soten synnyn.
Lähtemällä hallituksesta maakunnat olisi väännetty kasaan muiden voimin ja ehkä jonkinlainen sotekin.
Mutta oikeasti parempi näin. Nyt saa loppua hyvän tuloksen surkuttelu.

Tämä on ehkä saatu aikaan vahingossa, mutta näin on parempi.
Osansa aikaansaannoksessa on ollut ymmärtämättään vasemmiston jarruttaminen. Kiitokset siitä heille..

Kunhan nyt ei tehtäisi sellaisia lehmänkauppoja, että keskusta ja maakunnat palaisivat kummittelemaan.
Valtaa hamuava vasemmisto voisi näin itsensä myydäkkin.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kokkulit ovat todellakin olleet ideologisesti epärehellisiä sillä he ovat peittäneet Eteläranta-10:n heille antamat tehtävät yleispuoluelaiseen "kaikillekivaa"-höttöntöttöön. Todellisuudessa toiminnan konkreettinen kova ydin on ollut raamatullinen "Jokaiselle, jolla on, annetaan, ja hän on saava yltäkyllin, mutta jolla ei ole, siltä otetaan pois sekin mitä hänellä on." (Matt. 25:29). Tietenkin on meille tavallisille ihmisille parempi jos Kaleva saa tahtonsa läpi ja tuo perimmäinen päämäärä paljastuu mahdollisimman monelle. Silloin ihmiset osaavat paremmin äänestää jaloillaan muualle.

Käyttäjän MarkusPeltonen kuva
Markus Peltonen

Ei tuo jae tainnut olla alunperin ohje valtion talouspolitiikalle, vaan osa allegorista tarinaa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kyse onkin siitä miten kyseistä jaetta Matteuksen (oik. ilm. publikaani Levi ben Ḥilfài al Kfar Naḥūm) tulkitaan, miten sitä sovelletaan ja mihin. Tuo konkreettinen tulonjakonäkökulma näyttää olevan nykykokkuleille Eteläranta-10:stä annettu tulkinta. Konkretiahan lähtee jo jakeen kirjoittajaksi laitetun ammatista. Häntähän tuon perusteella voisi pitää jopa jonkinlaisena proto-kokkulina.

Airi Pulkkinen

Atte Kalevalta asiasta realistinen näkemys. Samalla linjalla puoluetoveri Wille Rydman: https://www.willerydman.fi/blogi/
Kun kaikkialle kumartaa, samalla pyllistää toisaalle. Kysymys, mistä puolueesta nousi eduskuntaan eniten yrittäjätaustaisia ehdokkaita? Ei kokoomuksesta vaan perussuomalaisista. Kannattaisi miettiä miksi näin.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Suosittelen Atte Kalevalle Sinisiin siirtymistä. Siniset on se vanha hyvä Kokoomus.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kokoomuksesta ei oikein saa enää mitään otetta, saati sitten ymmärtää sen harjoittamaa politiikkaa 2000-luvulla.

Itse pelkään taas kerran pahoin, että tuleva hallitus on SDP - Kokoomus lehmänkauppa, joka johtaa edelleen pysähtyneisyyden tilan jatkumoon Kataisen -Stubbin hallituksen tavoin v. 2011 -2015.

Käyttäjän JyrkiJoensuu kuva
Jyrki Joensuu

Kokoomuksen ehdokas Hämeessä, Kristiina Joensuu teki omat 4-sivuiset tabloid-lehdet, jotta sai esille Koti, uskonto, isänmaa teeman. Hän analysoi niiden modernin merkityksen. Sitten pari muutakin uskalsi nämä teemat julkaista. Kristiinan muut teemat olivat arvojen korostaminen (hyvyys, totuus, pyhyys ja kauneus), rehellisyys politiikassa, yhteiskunnan rahojen haaskaamisen kritiikki, perheen vastuu lasten kasvatuksesta, kannabiksen laillistamisen torjuminen (ainoana asialla).
Yksin hän jäi teemojensa kanssa, eikä ollut vaalipaneeleissa tilaa.
Olin kahdesti kokoomuksen ehdokkaana 1990-luvulla. Nyt on tullut vaikeaksi ymmärtää mikä ihmeen puolue kokoomus on. Onko sitä?
Nuo edeltäneet kommentit kuvasivat osittain samaa hämmennystä.
Jos ihmisellä tai puolueella ei ole todellisuudessa vaikuttavia arvoja, sillä ei ole mitään. Ei muuta kuin luikertelua lähimmän makupalan suuntaan.

Käyttäjän dottore48 kuva
Kari Ellimäki

Kokoomukselle ryhtiliike ja paluu juurille:

Elina Lepomäki.puheenjohtaksi!

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Juuret ovat siellä, mihin puolueen nuoriso milloinkin kurkottaa?

Käyttäjän SuneKristerSahlstedt kuva
Sune Sahlstedt

Elinan linja on "talous, talous ja talous" ja siinä ei sanota mitään arvoista! Tai ovatko Elinan arvot samoja kuin Stubbin? Stubb unohti täysin, että silloin kun Itä-Euroopan maat taistelivat vapautensa puolesta kommunismia vastaan, niin silloinen EU-eliitti Helmuth Schmidtin johdolla puukotti heitä selkään!

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Olen samaa mieltä, mutta onneksi uusi sukupolvi näyttäisi olevan konservatiivisempi eikä omaksu vasemmiston höttöhuuhaa "arvoliberialismia".

Jo nyt käydyissä vaaleissa Kokoomuksessa näyttäisi trendi olevankin sellainen suunta.

Käyttäjän SuneKristerSahlstedt kuva
Sune Sahlstedt

Atte Kalevan oma vaaliohjelma oli ihan hyvä, mutta ikävä kyllä hänen puolueensa oli aivan eri linjoilla. Koti, uskonto ja isänmaa ovat ajattomia arvoja ja niitä pitää puolustaa. Ja ennen kaikkea suomalainen elämänmuoto, joka oli tärkeä Juha Rihtniemelle, mutta tänä päivänä suomalainen elämänmuoto on heitetty romukoppaan ja ihaillaan jotain epämääräistä "monikulttuurisuutta"!

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Vasta nykyisen pj:n jälkeen Kok voisi edes harkita (riippumatta rivijäsenten ajatuksista) paluuta juurilleen tai ns. oikeille raiteille. 12 vuotta on harhailtu.

"Arvopohja" on näet jo huojahtanut yhtä vinoon kuin Pisan torni eli kaatuminen uhkaa moral hazardin seurauksena. Hyväkään talousohjelma ei yksin puoluetta pelasta.

Airi Pulkkinen

On valitettavaa, että poliittiset johtajat näkevät harvoin yhteyttä kristinuskon ja yhteiskuntarauhan välillä tai antikristillisten ideologioiden sekä epäjärjestyksen ja korruption välillä. Kun kristilliset arvot hylätään, portit avautuvat ideologioille, jotka johtavat vielä suurempaan eriarvoisuuteen, yhteiskunnan epäjärjestykseen, korruptioon, vainoihin ja sortoon. Tästä ovat hyvänä esimerkkinä kommunistiset ja islamilaiset maat.

Monikulttuurista: Oma länsimainen kulttuurimme on meille parempi kuin islamilainen kulttuuri. Me emme saa sopeutua ajatukseen, että olisimme vieraita omassa maassamme. Meidän on rakastettava itseämme ja oltava ylpeitä kulttuuristamme, perinteestämme ja sivistyksestämme. Meidän on näytettävä, keitä me olemme. Jossakin vaiheessa joustaminen ja periksiantaminen on lopetettava ja mitä pidemmälle se lykätään, sen rankempaa ja vaikeampaa siitä tulee.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

On valitettavaa ettei laajemmin nähdä kristinuskon ja väkivallan yhteyttä. Tästä on esimerkkinä monet uskon nimissä ja pappien siunaamilla aseilla käydyt sodat.

Kun kristilliset arvot hylätään, avautuu mahdollisuudet humaanille ja ihmisarvoa sekä tasavertaisuutta kunnioittavalle elämälle. Mutta vain mahdollisuus, meidän on itse se mahdollisuus käytettävä.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Ei hallitusneuvotteluissa saati hallituksessa demareiden kylkeen,muutoin meillä on euroopan vasemmistolaisin oikeistopuolue

Pentti Hagelin

eli aikaan, ennen kuin Koivisto aloitti kokoomuksen SDPläisen narutuksen

Seija Matikainen

Jari Piŕpolle tiedoksi maailma muuttuu koko ajan.
ei kokoomus elä tässä maailmassa määräävässä asemassa.
pakko ottaa huomioon muidenkin mielipiteet.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset