Kokoomuksen palattava oikealle raiteelle

Juha Sipilän oikeistohallitus kaatui 8.3.2019 erimielisyyksiin sote- ja maakuntauudistuksen jatkosta. Prosessin romuttaneita syitä on useita, mutta viimeistään nykyinen hallituskausi on osoittanut ainakin Kansallisen Kokoomuksen osalta sen, miten jo lokakuussa 2015 olisi pitänyt pysyä johdonmukaisesti oikeistolaisen moraalin takana ja estää sellaisen soteuudistuksen synty, joka sisälsi poliittisia lehmänkauppoja muun muassa valtiontaloudelle kalliin maakuntahallinnon.

Olemme huolissamme siitä, mihin nykyisenlainen Kokoomus on suuntaamassa. Puolueemme on ollut yhtä vaalikautta lukuunottamatta lähes 30 vuotta hallituksessa. Tänä aikana puolueen ideologinen työ on näivettynyt ja olemme siirtyneet sellaiseksi yleispuolueeksi, joka tavoittelee vaalikausien välissä pikavoittoja erinäisillä poliittisilla toimilla sen sijaan, että puolue pyrkisi käsitteellistämään kokoomuslaisen arvopohjan ja toimimaan eduskunnassa myös sen mukaisesti.

Kevään eduskuntavaalien kampanja toki perustui oikeistolaiselle laissez faire -ajattelulle ja yksilön omaan vapauteen päättää omista asioistaan, mutta käytännön politiikassa emme elä oppiemme mukaista elämää. Tämä on huolestuttava ilmiö yhdistettynä yksi asia kerralla käsiteltävään pikavoittopolitiikkaan ja siihen, ettei Kokoomus enää toteuta äänestäjiensä ajattelun mukaista politiikkaa.

Vuodesta 2011 lähtien olemme luovuttaneet osan identiteetistämme muiden muokattavaksi. Esimerkiksi vaikeat kysymykset siirtolaisuuteen tai ilmastonmuutokseen ovat toteutuneet muiden puolueiden määritelmien kautta. Kokoomuslaisina olemme huolissamme siitä, miten aika ajoittain muut määrittelevät, mitä me puolueena edustamme. Toimimme useasti meille epämieluisten tai peräti oikeistolaisuuden ideologisten perusteesien vastaisesti noudattamalla muun muassa vasemmiston sanelemaa polkua. Muiden tekemien määrittelyjen perusteella Kokoomus muistuttaa ikävällä tavalla halpakopiota ilmastoaktivistista tai sitten esiinnymme julkisuudessa jakovarapopulisteina kannatuksen maksimoimiseksi. Kokoomuksen linjan pitäisi siis jatkossa kirkastua.

Suomalaisen yhteiskunnan muutos ja kokoomuslainen ajattelu eivät onnistu, jos puolue ei itse noudata omaa ideologista perintöään. Puolueemme oli kylmän sodan kuumimpina hetkinä 21 vuotta hallituspaitsiossa. Tuolloin Kokoomuksella on ollut viimeksi selkeä ideologinen kehys politiikalleen. Kokoomuksen tulisi pyrkiä ideologisen keskustelun tuulettamiseen ja olla aito, ideologiansa mukaisesti toimiva oikeistopuolue. Täten hallitusneuvotteluissa tulemme mieluummin hylätyksi omana itsenämme kuin hyväksytyksi esittämällä jotain, mitä emme ole.

Atte Kaleva,
Varakansanedustaja, Helsinki

Manolis Huuki,
Pohjanmaan Kokoomusnuoret, Kannus

Josefiina Tiirola
Muonion Kokoomusnuoret, Sodankylä

attekaleva
Kokoomus Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Atte Kaleva on sotatieteiden maisteri, kapteeni evp., yrittäjä, varakansanedustaja ja Helsingin kaupunginvaltuutettu.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu