Atte Kaleva Haluan turvallisen ja menestyvän Suomen, joka on jatkossakin hyvä maa meille kaikille.

Kokoomuksesta sivistyspuolue

Ihminen ei elä pelkästään leivästä. Olemme kulttuuriolentoja, jotka kaipaavat arkisen aherruksen rinnalle henkisyyttä: tarinoita, runoutta, filosofiaa, tiedettä ja uskonnollisuutta. 

Kaikki nämä perimmäisen merkityksellisyyden tunnetta tarjoavat asiat edellyttävät vapautta: ajatuksen, hengen ja tutkimuksen vapautta. Ilman vapautta ei ole kulttuuria eikä sivistystä.

Sivistys on myös sitä, että on avoin uusille vaikutteille ja osaa asettua toisen asemaan, ymmärtää asioita monesta näkökulmasta, ei vain omastaan. Sivistys lisää empatiakykyä ja vieraiden kulttuurien ymmärtämistä.

Suomi on aina ollut osa Eurooppaa ja maamme kulttuuri on olennaisesti eurooppalaista. Aleksis Kivi sai vaikutteita Cervantesilta ja Shakespearelta, Sibelius muun muassa Brucknerilta ja Wagnerilta. Helene Schjerfbeck asui Ranskassa ja Englannissa, opiskeli, imi kansainvälisiä vaikutteita taiteeseensa.

Nykykirjailijoistamme Sofi Oksasen menestys selittynee suurelta osin sillä, että Oksanen kirjoittaa Viron, Neuvostoliiton ja Venäjän historiasta ja nykypäivästä omaan perhehistoriaansa nojaten. Taide on aina ollut kansainvälistä: kansallisromantiikkamme on aikoinaan syntynyt yleiseurooppalaisista vaikutteista. Suomi ei koskaan ole ollut erillinen kulttuurisaareke vaan jatkuvassa dynaamisessa vuoropuhelussa Euroopan suurten keskusten kanssa.

Olen itsekin innokas lukija, pidän teatterista, elokuvista, musiikista, urheilusta, ja tutkimusta tehneenä tietokirjailijana luonnollisesti ymmärrän kirjastolaitoksen ja laadukkaan perustutkimuksen keskeisyyden maamme kukoistavalle kulttuurielämälle. Yliopistojen perusrahoitus on tulevalla hallituskaudella turvattava.

Koulutuksen ja kulttuurin tukeminen on lähellä sydäntäni. Säätelyä ja byrokratiaa purkamalla kulttuurin ja tieteen yksityistä tukemista pitäisi olennaisesti helpottaa, jotta yhteiskunnan tarjoaman tuen rinnalle nousisi mahdollisimman rikas vaihtoehtojen kirjo.

Kansanedustajana kulttuurin tukeminen on minulle suorastaan omantunnonkysymys. Haluan ylläpitää sekä edistää vanhaa ja kunniakasta sivistysporvariperinnettä, joka on valitettavan kauan ollut puolueessamme unohduksissa. 

Kokoomuksesta on tehtävä taas vakavasti otettava kulttuuri- ja sivistyspuolue.

Atte Kaleva
www.attekaleva.fi

Kokoomus Helsinki

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Tämä blogi vahvistaa käsitystäni, että saatan sittenkin äänestää kokoomuksen ehdokasta. Sofi Oksanen on aina ollut myös minun suosikkini. Kulttuuri kaikkineen on arvo, jota ei voi syrjäyttää edes pahimman taloudellisen kurimuksen oloissa, saati maailman onnellisimman kansakunnan suhteellisen lutuisassa suhdannevaiheessamme.

Vaalien alla tuntuu kuitenkin jotenkin hämmentävältä, että veronmaksajien omistamamme Yle on katsonut aiheelliseksi toteuttaa eräänlaista suomettuneisuussävytteistä 'poliittisesti korrektia' besserwisser-ennakkosensuuria ohjelmistonsa muutosjärjestelyjen suhteen.

Kaiketi yhden intomielisen isovelibyrokraatin lyttäävän lausunnon pohjalta on Matti Reinikan tuoreen dokumenttielokuvan todettu olevan "ei sellainen, kuin rahoituspäätöksen yhteydessä oli sovittu". Rehelliseen lopputulemaan pyrkinyt Reinikka on kertonut joutuneensa vaihtamaan näkökulmiaan aiheen edetessä ja vastaanottokeskuksissa saadun empiriakokemuksen karttuessa.

Dokumenttielokuvan esityksen estäminen on käytännössä Erkko Lyytisen päätös. Varmaan hänellä rahoittajana ja asiantuntijana on hyvät ammattilaisnäkökohtiin pohjaavat syynsä ja perusteensa, joita veronmaksajat ja yleisörahvas voimme vain kunnioituksensekaisesti arvailla mm. hänen suosikkiprojektinsa ns. Mustan Mannerheimin tuottamisen ja hypetyksen pohjalta
- ks. YLE, Suomen arabikevät, musta Mannerheim ja Erkko Lyytinen
http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/270794-y...

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Olen yrittänyt eripoliitikoil tälläistä ideaa tuputtaa .

Erään tyyppisiä ideapatenttipajoja joihin matalalla kynnyksellä voisi ideaansa mennä esittää . Jossa delegaatio arviois olisko siinä tolkkua jne.
Ja jos sit vähän olis niin tarjottas väyliä miten kehittää eteenpäin sitä . Tai vaikka työttömien kanssa jossain pajal väkerrettäs .

Kun ihmiset hakkaa ostareil pajatsoihin ja lottoamisiin rahansa typeryyttään .

Niin jos niille aivokoppaan tulis ajatus jotta miljonääriksi voisi tulla jos hyvän patentin keksis . Niin olis älykkäämpää ajankäyttöä monelta kantilta .

Ulkomail monessa maassa esim shakkia pelataan julkisissa tiloissa. Jolloin aivonystyrät hieroutuu .
Semmosta ei oikeen Suomessa ole .
Kuin vähäälyiset apinat hakataan jotain ray pelikoneita ennemmin .

Älyllisiä suoritteita olis hyvä olla tarjolla .

Ideapatentti pajalla voisivat eläkeläisetkin käydä osaamistaan jakamassa.

Ostoskeskuksiin tyhjiin tiloihin tai kirjastoihin joku vastaanotto sillon tällöin vaikka sovitusti .

Joku idea nääs voi poikia miljardin tulotkin .

Olen monel pyrkyri poliitikol tälläistä ehdotellu . Mutta osa ei tajua alkuunkaan mitä tarkoitan , ilmeisesti joillain älyllistä kapasiteettia puuttuu .

Äsken yhdel kokoomuslaisel esitin tälläisiä ideoita . Nojoo todennäköisesti täysin turhaan ..

Korjataan. Nyt muutama kokoomus ja keskusta poliitikko jossain määrin innoistui ajatuksesta . Ja sovittiin jotta oltas yhteydessä asian tiimoilta myöhemmin .

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tosiasiassa vaikka suu puhuu sivistyksestä ovat Lokat ja Kaarisateet lähempänä kokoomuksen halla-aholaissiiven sydäntä.
Tommi Toija kuvaa moista mentaliteettia. https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Bad_Bad_Boy

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Kulttuuri kuuluu kaikille, ja sen edistäminen, siinä kun sitä voi tehdä. Kenenkään puolueen erityisomistettavaksi ei kuulu.

Jos peruskuviot eivät ole ihan jees, niin kulttuuripainotus voi näyttää oudolta. Itse näen kulttuurin elämään kuuluvana, jota ei erikseen tarvitse älyttömästi pöngätä, tai jos tällainen alue ei oikein mahdollista helposti, tulee kokonaisuus säätää elettävämpään suuntaan.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Niin, Atteseni, tuli kiskaistua tulevaisuudestamme miljardi pois 2015-2019 eli miljardi pois koulutuksesta (päiväkodeista alkaen ammattikoulutuksen kautta yliopistoihin asti). Kanssasyyllisinä kaksi muuta puoluetta.

Sivistys ja koulutus yleensä ovat minkä tahansa yhteiskunnan kohtalonkysymyksiä. Sinä edustat nyt sivistysvastaista puoluetta.

Joskus oli olemassa sivistysporvareita. Joskus.

Sinä edustat bisnespuoluetta (siis ei markkinapuoluetta). Bisnes on bisnes, Mooses on Mooses - ja sivistys on sivistys.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Kertomuksessasi oli se Kokoomus, johon aikanaan ihastuin, ja jota äänestin. Tällä hetkellä se Kokoomuksen kuva on se, että siirretään varat Attendolle ja rakennetaan Suomen kulttuuriaarre Malmi mistään välittämättä.

Siksi ääni ei siirry Kokoomukselle.

Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro

Olisi kyllä hienoa saada kokoomuksesta sivistyspuolue. Mutta siihen on matkaa. Olen seurannut tiiviisti koulukeskustelua ja ollut vähän itsekin mukana kouluasioita pähkäilevissä työryhmissä, ja valitettavasti juuri kokoomuksen suunnalta on saanut kuulla kaikkein sivistysvihamielisimmät kannanotot, joissa koulutuksella nähdään vain välinearvo.

Kokoomus on mm. halunnut, että lukioissa ei enää tarvitsisi lukea historiaa, yhteiskuntaoppia tai vaikkapa maantiedettä, jos ei halua. Kokoomuksen koulutuspolitiikasta paistaa läpi lyhyen tähtäimen taloudellinen hyötyajattelu; sellaisella kummajaisella kuin yleissivistys ei näyttäisi olevan väliä.

Olen aiemminkin nurissut aiheesta:

http://arnokotro.puheenvuoro.uusisuomi.fi/211265-e...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Hirveätä kuulla.
Kokoomus on menossa oppositioon miettimään ja opiskelemaan.
Olen itse kokoomusperheestä. Isäni oli aktiivinen ja pitkäaikaikainen kokoomuspoliitikko. Hän istui aina nenä kiinni kirjoissa. Ahmi kulttuurihistoriaa, luki kaikki, oliko se Grimbergin maailmanhistoria niteet kannesta kanteen. Kirjoitti itsekin kirjoja. Silloin tuo oli luonnollista kokoomuksessa. Nyt tällaisia vähän ulkopintaisia bloggauksia suurin sanoin. Sivistyksestä ei pidä puhua suurin sanoin. Sivistys kulkee kaikessa päätöksenteossa mukana kuten myös jokapäiväisessä elämässä. Sen lisäksi se vaatii aktiivista tulemista.

Käyttäjän JarmoAhonen1 kuva
Jarmo Ahonen

Kokoomus on perinteisesti vastustanut köyhien sivistystä. Näin aina peruskoulun perustamisesta alkaen. Toisaalta nykyisin kokoomuksen edustajat mielellään mainostavat Suomen hyvää koulutusta vaikka he ovat sitä perustamisvaiheessa vastustaneet.

Käyttäjän attekaleva kuva
Atte Kaleva

Kiitos kaikille kommentoijille, olen vaalikampanjani aikana tavannut valtavan määrän kokoomusaktiiveja ja -äänestäjiä niin omassa vaalipiirissäni Helsingissä kuin muuallakin Suomessa. Kaikkialla olen kuullut saman huolen: puolue ei enää kuvasta niitä ihanteita, joiden takia puolueeseen aikanaan liityttiin.

Emme voi enää määritellä kokoomuksessa itseämme muiden kautta, meillä on oltava selkeä oma linja ja identiteetti. Minulle linja on selvä, kokoomuksen paikka on olla Suomen puoluekentässä oikeistolainen sivistysporvarillinen vaihtoehto.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Jos jatkat kaikesta huolimatta tuossa puolueessa, toivotan sinulle energiaa muuttaa asioita ja asenteita. Nykyään ja jo pitkään Kokoomus on erittäin sivistysvihamielinen puolue. Sivistystä ei koskaan suoraan voi muuttaa rahaksi eikä millään suoralla nopealla muuntokertoimella, se on ydinongelma. Sivistys on arvo itsessään, se on ihmisyyden ydintä.

Aikamme painottaa nopeutta ja laitaoikean sinimusta airuena bisneksen tekemistä, myös ja ennen kaikkea valtion eli meidän veronmaksajien rahoilla. Sivistys kyllä tuottaa, aina ja kaikkialla, mutta hitaasti ja ennakoimattomasti sekä niin monialaisesti, että rahassa ja kassavirrassa mitaten asioiden mitattavuus ja ylipäänsä todistettavuus karkaa.

Sinulla on kova työ edessäsi muuttaa asenteita, vaikka kentässä kuinka olisi ymmärrystä. Käy silti rohkeasti työhön. Koko valtakunta tarvitsee sivistysmyönteisiä puolueita, sijaitkoot ne sitten poliittisella kartalla missä tahansa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kokoomuksen junttiutuminen selänkääntö kansakunnan yhteisille sivistyspyrkimyksille on sopinut kuin hanska käteen oikeistopopulismin nousulle.
Ja kokoomuksen halla-aholaisosasto sillä aallolla surffaa. Tukee Kaarisateita mutta perhetyttöjen schikanoimista katsoo tuppisuuna. Tämä on noteerattu.
Kulttuuri on eleitä ensisijassa. Nostamalla pää pystyyn näkemään muut ihmiset ja näkemään myös missä suojeluntarvetta on noustaan pellosta, suosta ja juoksuhaudasta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset