Atte Kaleva Haluan turvallisen ja menestyvän Suomen, joka on jatkossakin hyvä maa meille kaikille.

Sananvapaus

Politiikka on yhteisten asioiden hoitamista. Joskus asiat ovat vaikeita ja sisältävät arvoristiriitoja. Kun unelmat ja todellisuus eivät kohtaa, tarvitaan jämeriä keinoja ongelmien tehokkaaseen ratkaisuun. Ongelmia ei pidä hyssytellä: kissa tulee nostaa pöydälle aina kun on tarvis. Tähän tarvitaan asiallista keskustelua.

Sananvapaus on demokratian kulmakivi. Siihen kuuluu myös pilkka, satiiri ja loukkaaminenkin. Mikään näistä ei ole itsetarkoitus, mutta selvää on se, että mukava ja kiltti puhe ei lain suojaa tarvitse. Suojaa tarvitsee nimenomaan sellainen puhe, joka on epämukavaa ja jonkun mielestä ilkeää tai loukkaavaa.

Erilaiset fundamentalistit ja heidän suosijansa ovat aina pyrkineet pyhään tai johonkin muuhun ylevään vetoamalla rajoittamaan arvostelijoidensa sananvapautta. Vähemmistöjen suojelun varjolla on usein yritetty ajaa erilaisia, erittäin harmillisiakin poliittisia agendoja. Tämä taipumus näkyy yhteiskunnassamme ja länsimaissa päivittäin.

Suomi on pitkään ollut sananvapausmittauksissa kärkisijoilla. Vielä on kuitenkin paljon petrattavaa.
Viime vuosikymmenet ovat näyttäneet, kuinka helposti hyvää tarkoittavat ihmiset, viranomaiset ja päättäjät päästävät otteensa lipsumaan. 

Liiallinen idealismi ja hyväntahtoisuus kääntyvät itseään vastaan siinä vaiheessa, kun poliittisten vastustajien sananvapautta aletaan rajoittaa. Tämä ei pitkässä juoksussa hyödytä ketään muuta kuin niitä, joiden vapauksia rajoitetaan. 

Kehitys länsimaissa osoittaa selkeästi, että tie helvettiin on kivetty hyvillä aikomuksilla. Viime vuosina nousussa ovat olleet kansallismieliset, usein voimakasta ja leimaavaa retoriikkaa suosivat puolueet ja liikkeet. Juuri niiden sananvapautta on pyritty suitsimaan, huonoin seurauksin. Ja kun sellaiset voimat pääsevät valtaan, ne puolestaan nopeasti alkavat rajoittaa vastustajiensa sananvapautta. 

Tällaisilta poliittisilta voimilta saa aloitteen pois vain ottamalla sen jämäkästi omiin käsiinsä. Siihen tarvitaan avointa, kiihkotonta keskustelua, toisin sanoen mahdollisimman laajaa sananvapautta. Vapauksia ei siis pidä rajoittaa vaan lisätä.

Atte Kaleva
www.attekaleva.fi

Kokoomus Helsinki

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän katimartinson kuva
Kati Martinson

Sananvapauden rajoitukset ovat alkaneet jo koskettaa demokratian ydintä. Kun jopa ehdokkaita vaiennetaan, vaalimainoksia sensuroidaan tai jokin yksittäinen ammattijärjestö julistaa lehdessään päättävänsä mistä puhutaan, niin ei enää ihan terveeltä kuulosta. Ei kaikesta tarvitse loukkaantua ja pöyristyä, eikä etenkään toisten puolesta. Ja toisaalta, kritiikkiäkin pitää saada esittää.

Meillä on vähitellen syntynyt tabu-aiheita, joista ei saa puhua tai saa puhua vain tietyllä tavalla. Ja sekin on määritelty ketkä saavat puhua. Esimerkiksi maahanmuutosta saavat ilmeisesti keskustella vain ääripäät, jotka ovat monopolisoineet aiheen. Sori vaan, mutta ajatuksiin ei ole tekijänoikeutta. Tarvitaan rakentavaa keskustelua, eikä ideologista ja argumentaatioltaan olematonta öyhötystä.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

"Sori vaan, mutta ajatuksiin ei ole tekijänoikeutta. Tarvitaan rakentavaa keskustelua, eikä ideologista ja argumentaatioltaan olematonta öyhötystä"

Hyvä. Ei lisättävää.....

Käyttäjän mhatakka kuva
Markku Hatakka

George Orwellin 1984 kirjassa Oceanian valtiossa on ns ”ajatus poliiseja”.
Muistuttaa nykyajan netissä toimivia vihapuhepoliiseja!!

Kirjasta peräisin sellaiset käsitteeet kuin
”ajatusrikos”,”kaksoisajattelu”,”uuspuhe”. Kuulostaa tutulta.

Tällaiseen utopiaanko todella halutaan mennä?!

”The class hierarchy of Oceania has three levels:

(I) the upper-class Inner Party, the elite ruling minority, who make up 2% of the population.
(II) the middle-class Outer Party, who make up 13% of the population.
(III) the lower-class Proletariat, who make up 85% of the population and represent the uneducated working class.”

(I) taso vastaa EU eliittiä jota ei ole edes kansa valinnut.
(II) taso EU:n kansallisvaltioiden elittiiä, teollisuus/pankki/ammattiyhdistys/tiede- ja taidemaailmaa/poliittinen eliitti

Loput kansalaisista kuuluukin sitten siihen ”proleteroaatti” luokkaan.
Tällaisen maailmaan ollaan menossa ...

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

jos satut pääsemään näillä lupauksillasi eduskuntaan, niin poistapa heti alkuun edellisen hallituksen sananvapauden rajoitteet kuten vihapuhepoliisit, typerät "kiihottaminen kansanryhmää vastaan" ajojahdit jne.

Käyttäjän TommiMessi kuva
Tommi Messi

Sananvapauden käsite on mielenkiintoinen, sitä ei ole kaikilla Suomessa. Mielenkiintoinen oli Tampereella Keskustan Juha Sipilän pitämä puhe 8-10 poliisia turvaamassa. Samaan aikaan päihtynyt kansalainen kovin sanoin haastoi kansanedustaja ehdokasta. Sanoi sanottavansa, mutta poliisia ei tilanteessa tarvittu. Jos sananvapaus on rikki, niin on myös demokratia ja politiikkaa.

Käyttäjän AnneRajala kuva
Anne-Mariia Rajala

Sananvapautta ei saa rajoittaa sillä varjolla että se on " muka " vihapuhetta tällä tavalla suljetaan kaikkien niiden suut joiden erimieltä oleva kritiikki ei ole oman mielen mukaista.

Vihapuhetta, vihapuhetta, vihapuhetta.. tätä kuulee liikaa, joka puolella.

Aikuisen ihmisen on kestettävä eriävä mielipide eikä heittää oitis vihapuhe korttia kehään.

Kuka keksi vihapuheen? Taisi tulla Suomeen v. 2015

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset