Atte Kaleva Haluan turvallisen ja menestyvän Suomen, joka on jatkossakin hyvä maa meille kaikille.

Veroeurot pitää käyttää oikein

"Jokainen huonosti käytetty verokruunu on varastamista kansalta", totesi sosiaalidemokraattinen Ruotsin sosiaaliministeri Gustav Möller aikanaan. Hyvin sanottu. 

Verojen maksamiselle on aina syy. Valitettavasti nykyaikana on yleistynyt ajatus, jonka mukaan veroeurojen maksaminen olisi tavoiteltava asia. Se on väärä lähtökohta. Veroja maksetaan sen vuoksi, että valtion tehtävät saadaan rahoitettua. Jakovara itsessään ei ole ihailemisen arvoinen asia. Olennaista on se, että ne tehtävät, jotka valtio ja kunta ottavat hoitaakseen, hoidetaan mahdollisimman hyvin. Se tarkoittaa myös lyhytnäköisten leikkausten välttämistä.

Haluan, että suomalaiset saavat verorahoilleen hyvän vastineen. Kun kyse ei ole valtion perustehtävien eli turvallisuuden, sosiaali- ja terveydenhuollon ja koulutuksen hyvän hoitamisen kannalta välttämättömistä menoista, lupaan aina kysyä, voisiko rahan käyttää paremminkin. Voisiko nämä menoerät jättää pois ja vastavuoroisesti keventää verotusta? Silloin ihmiset saisivat itse päättää, mitä rahoillaan tekevät. Sitä pidän aina parempana lähtökohtana kuin sitä, että valtio päättää, mitä ihmisten rahoilla tehdään.

Täytyy miettiä, voisiko verona maksettu euro hyödyttää ihmisiä paremmin, jos sitä ei kierrätettäisi takaisin julkisen vallan byrokratiakoneiston kautta. Esimerkiksi yritystuet ja ammattiyhdistysliikkeen nauttimat verovähennysoikeudet ovat vain veronmaksajien rahojen siirtämistä joidenkin harvojen taskuihin vailla mitään julkisen palvelun tehtävää.

Tosiasia on, että Suomi menestyy vahvan keskiluokan sekä ahkeruuteen kannustamisen turvin.
Talous on myös turvallisuuskysymys. Taloudeltaan vahva maa on heikkoa yhtenäisempi ja pystyy paremmin torjumaan ulkopuolisen painostuksen ja kiristyksen.

Vahva valtiontalous on paitsi köyhän ystävä, myös jokaisen suomalaisen turva. Rahaa pitää käyttää sen verran, mihin on varaa. Velaksi ei voi elää loputtomiin.

Veronmaksajien rahoja ei saa tuhlata mihinkään muuhun kuin olennaiseen. 

Kansanedustajana lupaan puolustaa tarkan euron politiikkaa.

Atte Kaleva
www.attekaleva.fi

Kokoomus Helsinki

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

#Taloudeltaan vahva maa on heikkoa yhtenäisempi ja pystyy paremmin torjumaan ulkopuolisen painostuksen ja kiristyksen.#

"Vahva valtiontalous on paitsi köyhän ystävä, myös jokaisen suomalaisen turva. Rahaa pitää käyttää sen verran, mihin on varaa. Velaksi ei voi elää loputtomiin."

Jos maan sisäiset tuloerot tulevat liian suuriksi, tulemme näkemään levottomuuksia, kuten Ranskan suuren vallankumouksen aikaan, tai nyt keltaliivien aikaan.

Myös Suomessa nähtiin sata vuotta sitten suuri verilöyly, jonka syyt olivat yhteiskunnallisessa eriarvoisuudessa. Syy laitettiin silloin Suomessa kapinoivan työväen piikkiin, koska Suoman yläluokka voitti sen skaban saksalaisten ammattisotilaiden tuella. Sen jälkeen työväenluokkaa pienennettiin joko teloittamalla tai nälkään tappamalla suuria määriä.

Aina ei vallankumouksissa käy niin että yläluokka korjaa potin. Mm Ranskan suuressa vallankumouksessa nähtiin miten sorretut nousivat valtaan ja yläluokka pantiin giljotiiniin. Näin tapahtui myös Venäjällä, jossa työväen kapina onnistui samaan aikaan kun se Suomessa epäonnistui.

Kannattaa siis miettiä miten pitkälle eriarvoistuminen voi jatukua, miten pitkälle työväestö sietää sitä.

Käyttäjän kuolimonpaimensaaresta kuva
Arto Bäcklund

Kaaderiveli Atte Kalevalle

Kannetaanko veroja valtion tarpeisiin, vain ihmisten tarpeisiin? Tämä on keskeinen kysymys, eikä sitä voi ohittaa kuittaamalla kysymys näsäviisasteluksi, vaikkapa sanomalla, että "hei hetkinen, valtiohan on ihmisiä varten". Onko? Onko aina ollut ja tuleeko niin olemaan. Vai onko sittenkin vain kyse taloudellisten arvojen arvoihin perustuvasta allokoinnista, josta tulevissa vaaleissa vain ykskantaan kansa päättää?

Kokoomus on erityisesti tuleviin eduskuntavaaleihin profiloitunut poikkeuksellisen voimakkaasti "palkkaverojen vihaajaksi". Sitä tuskin käy kiistäminen. Siitä Sinäkin kirjoitat. Monen äänestäjän mielestä kokoomuslaiset jo mantranomaisesti.

Miten tähän on tultu? Sitä sopii kysyä, samoin kuin kysyi vuonna 1967 Kauko Kare kirjassaan "Tähän on tultu", vaikka kysyessään saikin turpiinsa, kirjassaan, jossa arvostelee Kekkosta Paasikivenlinjan hylkäämisestä, ollen ensimmäinen todellinen suomettumisen arvostelija.

Pohjoismaisen yhteiskuntamallin ja hyvintointivaltiokäsitteen markkinatalousmalli oli ns. puitetalousmalli, jossa valtiolla oli merkittävä osuus taloudessa muun muassa merkittävillä omistuksilla, mutta myös sitä kautta merkittävillä tuloilla ja työllisyysvaikutuksilla.

Puitetalousmallin loppua on kuvattu vääjäämättömäksi rahamarkkinoiden avautuessa, talouksien avautuessa ja intergroituessa, yhteiskuntien digitalisoituessa ja globalisaation laskeutuessa kaiken ylle. Ehkä niin onkin, tai sitten ei.

Mutta mitä vaihtoehtoja Kokoomukselle on jäänyt käteen tässä globalismin ajassa suomalaisen yhteiskunnan metamorfoosissa kohti minarkista yövartijavaltiota kuin tulla lähes yhden asian puolueeksi? Puolueeksi, jonka kaiken toiminnan keskiössä on virheellinen valtio-kansalainen-käsitys, myös veropolitiikan osalta.

Tuon polun päässä, ennen loppua, on se kuuluisa Villi Länsi. Kehitys on johtamassa siihen, vaikka muusta paneeleissa ja makkaranpaiston lomassa toreilla puhuttaisiin. Heikot sortukoot elontiellä ja globaalistikin; mitäpä siitä, meitähän on muutenkin liikaa. No ... täällä sentään annetaan vielä kiky peppuun.

Esimerkkejä löytyy. Kehitys on hyvin nähtävissä Yhdysvalloissa. Viiden kategorian sairaaloita, joihin pääsy edellyttää riittävää vakuutusta, tai luottokorttia riittävällä limiitillä. Narkomaanit, täyssyrjäytyneet ja köyhistä köyhimmät ovat putoamassa ja pudonneetkin kaikkien palveluiden ulkopuolelle eläen kituisan elämänsä armeliaisuuden varassa. Sama koskee muitakin palveluita.

Paradoksaalista kontekstissa on, että keskiluokka on nopeasti pienenemässä ja tulevaisuudettomuus lisääntymässä. Juuri tähän iski Trump, ainakin globaalisti huonolla menestyksellä, nyt arvioituna, ja tämän aamun gallupien mukaan on joku iskemässä meilläkin.

Kokoomus ajaa tätä yhteiskuntamallia Suomeenkin tietoisesti, tai tietämättään. Tai kollektiivisen puoluetyhmyyden draivilla. Syytä en tiedä.

Atte, sinun mielestäni tulisi ymmärtää, että on liiallinen ja väärä yleistys uskoa pääosan kansalaisista selviävän omillaan, kun heitä kannustetaan ja kepitetään riitävästi. Ei selviä, sillä sinä puhut valtiolle kerätyistä veroista, joilla valtio, jonka roolin haluat olevan kansalaisille mahdollisimman vähäinen, on rakentumassa sellaiseksi, jossa todellinen valta on muualla kuin kansan pääosalla. Se valta on kaikessa raha-alisteinen. Kaikki päätöksenteko kulkee aina ensin "rahan tarpeiden läpi". Ei "ihmisten tarpeiden läpi".

Mittakaavan vuoksi: kourallinen ihmisiä omistaa 60% maailman varallisuudesta. Tämän päivän kokoomuslainen ideologia on häivähdys siitä tänne Pohjolaan.

Kokoomus on "kepeästi sanottuna maailmanlopun nopeuttajapuolue" parhaasta päästä. Uskallan näin sanoa luettuani viime kesänä Kokoomuksen ohjelman, nyt vaaliohjelman ja katsoessani tämän hallituskauden kokoomuslaisia linjauksia. Karrikoiden sanottuna Kokoomukselle sopii Suomen kokoinen kaivoskuoppa, Etelä-Suomen rantakaista poislukien.

Näin siis mennään kokoomuslaisella, minarkistisen valtion ja yksilönvapauksia äärimmäisen pitkälle korostavalla politiikalla, joka talouden osalta perustuu markkinafundalistiseen malliin ja jonka sisään mahtuu lisäksi muutama torkkupeittoja käyttävä markkinafundalistijihadisti.

Elinympäristömme, eivätkä ihmisetkään sitä kestä. Harmittaa, kun kristillisdemokraatit ovat lähes omineet sosiaalisen markkintalousmallin käsitteen. Ja harmittaa vähän sekin, ettet rauhanmiehenä välttämättä ymmärrä kokoomuslaisen politiikan luovan levottomuutta ja jännitteitä yhteiskuntaan purkautuakseen joskus jopa väkivaltaisesti. Historia opettaa tämän.

Mutta kaikesta huolimatta menestystä vaaleihin itsesi kannalta.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Harmi että Kokoomus juuri haluaa nostaa Kulttuuriin sijoitettavan rahan määrää!!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset