Atte Kaleva Haluan turvallisen ja menestyvän Suomen, joka on jatkossakin hyvä maa meille kaikille.

Seniorikansalaisten asema on turvattava

Me nuoremmat saamme parhaillaan nauttia niistä hedelmistä, jotka jälleenrakentajasukupolvi kovalla työllään aikoinaan kasvatti. Nyt on meidän vuoromme auttaa ja taata heille arvokas ikääntyminen. 

Virkeitä ja hyväkuntoisia seniorikansalaisia on enemmän kuin koskaan. He käyttävät varallisuuttaan tavalla, joka työllistää esimerkiksi palvelusektorin yrittäjiä merkittävästi. Siksi eläkkeiden riittävä ostovoima on kaikkien suomalaisten etu.
 

Eläkkeiden ostovoimaa ajan myötä syövä taitettu indeksi ei ole oikein, kuten ei sekään, että samansuuruisesta eläkkeestä maksetaan enemmän veroja kuin palkkatulosta.

Seniorikansalaisten liikkuminen on kansantaloudellisestikin järkevää. Kannatan ilmaista joukkoliikennettä ruuhka-aikojen ulkopuolella yli 65-vuotiaille. Tyhjiä tuoleja on turha kuljettaa.
Ihmiselle on turvattava arvokas elämä lapsuudesta vanhuuteen. Jokainen meistä ansaitsee huolenpitoa ja turvaa. Tästä länsimaisesta ihmisoikeusperinteestä ei tule tinkiä, ei millin vertaa.

Me kaikki vanhenemme ja tarvitsemme jossain vaiheessa huolenpitoa. Sen, että vanhustenhoito on laadukasta ja hoidettavan tarpeet huomioivaa, pitäisi olla itsestään selvää. Viime kädessä kyse on ihmisarvoisen elämän turvaamisesta.

Kotihoidon toimivuus ja laatu pitää varmistaa. Ennen kuin ihminen on laitoshoidon tarpeessa, hänelle pitää tarjota riittävät virikepalvelut. Tämä on selvää säästöä, koska näin toimimalla ihminen pysyy pidempään kunnossa. Nyt kotihoito ei ehdi tehdä huonokuntoisten vanhusten tilanteen kartoitusta, vaikka se kuuluisi heidän tehtäviinsä. 

Seniorikansalaisille on tarjottava mahdollisuus vuosittaiseen terveystarkastukseen.
 Varttuneempia ikäluokkia ei terveydenhuollossa saa syrjiä. Asiakkaat pitää hoitaa samalta viivalta iästä riippumatta. Ikäihmisten terveydenhuollon hoito-ohjeistus pitää saada julkiseksi. Myös senioreita on hoidettava hyvin.


Kun jaksaminen hiipuu ja omat voimat ehtyvät, olennaista on se, millaista apua on saatavilla. Tämän asian, jos minkä, hoitaminen kunnialla mittaa yhteiskuntamme inhimillisen sivistystason.
Sotavuosina rintamamiehet pyrkivät tilanteesta riippumatta auttamaan taistelutovereitaan loppuun saakka. Ei liene kohtuutonta vaatia nykyisiltä sukupolvilta tämän kunniakkaan periaatteen noudattamista vanhempia sukupolvia kohtaan. 

Kaveria ei jätetä.

Atte Kaleva
www.attekaleva.fi
Kokoomus Helsinki

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>....Seniorikansalaisten liikkuminen on kansantaloudellisestikin järkevää. Kannatan ilmaista joukkoliikennettä ruuhka-aikojen ulkopuolella yli 65-vuotiaille. Tyhjiä tuoleja on turha kuljettaa....

ooo

Hieno käytännön ajatus. Eipä ole tullut koskaan mieleen.
Tuota täytyy pitää esillä.

Käyttäjän ArjaKarhuvaara kuva
Arja Karhuvaara

Eläkeindeksikeskusteluun ei kannata suinpäin mennä mukaan koska laskelmat eläkevarojen tuotosta ja riittävyydestä ovat vahvaa faktaa. Veroa maksetaan enemmän koska mm. työttömyysvakuutusmaksu puuttuu kokonaan.
Suuret, pitkän ja täyden työuran tehneet, aiempia sukupolvia paremman palkan mukaan eläkkensä tienanneet elävät aikalaisiaan pidempään ja ehkä jopa toimintakykyisempinä kuin omat vanhempansa.
Tällä samalla joukolla on poikkeuksellisen vähän lapsia sukupolvessa, jonka vastuulla on vanhempiensa työeläkkeiden maksusta 2/3.
Rahaa tarvitaan eläkkeisiin huomattavasti aiempaa enemmän ja rahastoitujen eläkkeiden tuottojen määrä ei ole vakio.

Nykysyntyvyyden alhainen taso sekä iso uussuomalaisten joukko, jotka eivät heti ota osaa työelämään ja eläkemaksuun ovat yhtälö, joka näkyy 25 vuoden päästä paineena korottaa työikäisten eläkemaksuja kipurajalle.

Ensi eduskuntakaudella on päätettävä mitä tälle yhtälölle tehdään, rahastoidaanko enemmän, nostetaanko työeläkemaksuja yli 27%: n vai mitä tehdään? Varma asia, mikä asiaa auttaisi olisi vielä terveiden ja työkykyisten henkilöiden pysyminen työelämässä ja eläkkkeen kertymän päättyminen vasta 70- vuotiaana.

Senioria ei jätetä ja kaverit pidetään mukana. Atte, saat minulta näitä Kaveria ei jätetä - tarroja käyttöösi, tosin niissä on oma kuvani

Marja Eskelin

Vanhustenhuolto on kirjavaa, on huonoja ja hyviä kunnallisia ja privaatteja. Maksut kohtuuttomia koska esim. Tehosteun palveluasumisen maksut menevät esim. pariskunnan bruttotuloista . Yksinäinen, pientä eläkettä saavat maksavat pikku summan, sensijaan aina työtätehneet ja yhteiskunnan maksajat joutuvat maksamaan jopa yli 5000 e /kk.jne.Saavat saman hoidon. Hoito tietysti tuleekin olla sama , maksu myös. Kun maksajan rahat lopuu ,edellytetään omaisuuden realisoimista.
Privaatti on siitä hyvä ,ettei siellä voida omaisuuteen koskea. Voittoatuottamattomista vanhushoidosta hyvät kokemukset.
Hoidon maksuissa tulisi olla katto. Laitospalvelumaksuissa menee 85%, mutta näitä paikkoja vähennetty ja pot. pakosti siirretty kalliille tehostetun hoidon paikoille ja tehostettu maksu. Tehsteun hoidon maksut aivan eri luokkaa kun laitospaikat.
Sitäpaitsi, kaikkea mitä luvataan ,ei saa. Jotain on nyt pahasti vialla.

Käyttäjän ArjaKarhuvaara kuva
Arja Karhuvaara

Marja Eskelin, oikeassa olet. Joskus tuntuukin, että kunnat ottavat mielellään omiin hoitopaikkoihinsa ja kotihoitoon näitä parempituloisia , joilta voidaan saada suurimmat mahdolliset hoivamaksut. Katto tarvitaan ehdottomasti. 85% on törkeä hinta muutenkin ajatellen sitä rahaa, joka tämän maksun jälkeen voi jäädä henkilön omaan käyttöön.

Palvelusetelijärjestelmässä onkin huolehdittava siitä, että tätä maksuprosenttia ei siinä huomioida.

Kiitos huomiosta tässä asiassa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset