Atte Kaleva Haluan turvallisen ja menestyvän Suomen, joka on jatkossakin hyvä maa meille kaikille.

Kotimaiseen omistajuuteen kannustaminen

Miksi suomalaisia yrityksiä myydään ulkomaille kiihtyvään tahtiin?

Parina viime kuukautena kolmesta pörssiyrityksestä on tehty ostotarjous ja ne ovat lähtemässä pois pörssistä kokonaan ulkomaiseen omistukseen: Amer Sport, Basware ja Kotipizza. Tämän lisäksi suomalainen peliyhtiö Small Giant Games myydään noin puolella miljardilla eurolla Yhdysvaltoihin.

Preemio Amer Sportsin tapauksessa on viimeiseen pörssilistaukseen noin 38 %, Kotipizzalla noin 39 % ja Baswarellakin useita kymmeniä prosentteja. Korkeat preemiot kertovat siitä, että yritykset ovat olleet aliarvostettuja pörssissä ja siitä, että ulkolaiset omistajat näkevät näissä yrityksissä sellaista osaamista, jota voi hyödyntää laajemmin omissa bisneksissään.

Tällainen kehityskulku on huolestuttava, sillä se johtaa lopulta siihen, että Suomi muodostuu pelkäksi tytäryhtiötaloudeksi. Sitä emme halua. Kotimaista omistajuutta on ryhdyttävä määrätietoisesti edistämään. Hallitus on tähän liittyen esittänyt, että piensijoittajille tarkoitettu osakesäästötili otetaan käyttöön vuoden 2020 alussa. Tälle tilille piensijoittaja voi siirtää maksimissaan 50 000 euroa ja ostaa ja myydä pörssiosakkeita verovapaasti tämän tilin sisällä. Piensijoittaja maksaa veroa vasta, kun hän nostaa rahaa tältä tililtä ulos. Myös valtio hyötyy tästä, sillä veroa kertyy valtiollekin korkoa korolle -periaatteella.

Osakesäästötilin ajatus on tukea kansankapitalismia, kotimaista omistajuutta ja asettaa piensijoittajat samalle viivalle institutionaalisten sijoittajien kanssa. Ruotsissa ja Norjassa tällainen tili on parantanut juuri näitä edellä mainittuja asioita. Kokoomuksen on huolehdittava siitä, että tätä esitystä ei muuteta ainakaan piensijoittajan kannalta huonompaan suuntaan kevään hallitusneuvotteluissa. 

Onko suomalaisilla kotitalouksilla sitten mahdollisuutta lähteä tukemaan suomalaista omistajuutta? On, sillä tälläkin hetkellä kotitalouksien pankkitileillä on rahaa eri arvioiden mukaan noin 80 miljardia euroa. Lisäksi suomalaiset pelaavat uhkapelejä vuosittain kolmen miljardin euron edestä. Myös tästä summasta osa löytäisi tiensä suomalaisiin yrityksiin, jos sijoittamista helpotetaan ja yksinkertaistetaan.

 

Atte Kaleva

www.attekaleva.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Sijoitussäästötilin ja piensijoittajien merkitys tässä kehityksessä on minimaalinen ja on hitusen huvittavaa kuinka Kokoomus niputtaa nämä asiat yhteen.

Kysymys on ennemmin siitä, mitä merkittävät sijoittajat ja vaikkapa suuren omaisuuden omaavat suvut tekevät sekä minne sijoittavat. Yhä usemapi sijoittaa turvallisesti valtion tukemille alueille hakematta vientiä ja kasvua.

Otetaan esimerkki: Tokmannin myynyt Kyösti Kakkonen lähtee rahoittamaan bioöljytehdasta, johon valtio laittaa suoraa tukea 7 miljoonaa euroa.

https://www.is.fi/taloussanomat/yrittaja/art-20000...

Vaikkapa sijoitusyhtiö Taaleri taas sijoittaa varakkaiden suomalaisten rahoja mm tuulivoimaan eli jälleen valtion voimakkaast tukemalle alueelle.

Sotella koitatte tehdä samaa, jälleen valtion rahoilla tuottavaa bisnestä.

Ei ole kumma ettei riskejä sisältävään ja vientiä tuottavaan kasvuun riitä pääomaa, kun tuilla yms tarjotaan hyvää tuottoa sisäsiittoisella kotimarkkinalla.

Piensijoittajien rooli tässä on mitättömän pieni.

Käyttäjän attekaleva kuva
Atte Kaleva

Suomessa on perinteisesti alaluokilta lähtien hoettu mantraa siitä, kuinka säästämällä menestyy. Ehkä osin siitä syystä meillä vierastetaan piensijoittamista jotenkin erityisen riskialttiina tai holtittomana toimintana ja rahojen annetaan mieluummin maata nollakorolla pankkitileillä 'turvassa'.

Olet Niko ihan oikeassa siinä, että tällä hetkellä piensijoittajien rooli kotimaisessa omistajuudessa on pieni, mutta näin ei tarvitsisi olla. Siksi kaikki toimet, joilla kotitalouksia pyritään kannustamaan siirtämään varallisuuttaan sijoituksiin, ovat tarpeen.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Piensijoittamista voidaan toki edistää, mutta ei sen rooli näissä kaupoissa ja muuttumisessa tytäryhtiötaloudeksi ole kovin merkittävä. Valta näissä kaupoissa on ihan toisaalla. Samoin on nähdäkseni Ruotsissakin.

Esim Amerin tapauksesta kirjoittelin taannoin.

http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/26...

Toisaalta on hyvä, että Suomessa aletaan heräillä pelkän ulkomaisen pääoman tavoittelun sijaan siihen, että kotimaisella omistajjudella on merkitystä. Mantra ulkomaisen pääoman tavoittelusta ainoana asiana saa toisenlaistakin näkökulmaa. Esim Tanskassa tähän ollaan herätty ja ns kotimaisen ankkurioimistajuuden roolia on lähdetty ajamaan.

Suomi alisuoriutuu kuluttajabisneksessä ja lähes kaikki potentiaaliset sen alueen yritykset valuvat naapuriin tai muualle. Tästäkin taannoin kirjoittelin.

http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/26...

Käyttäjän TomiItkonen kuva
Tomi Itkonen

Valtion harjoittama energiapolitiikka ja yksityisten tahojen sijoituspäätökset eivät liity toisiinsa.

Sinivalkoisten piensijoittajien omistuksilla ei varmasti ole suurta hillitsevää vaikutusta ulosliputuksiin, mutta osakesäästötili on silti ehdottoman kannatettava, jos kansamme ei ainiaaksi niin köyhäksi jäisikään. Harmillisia vaan ovat kateus ja ahneus joiden vuoksi hyvä asia on viivästynyt, erityisen hyviä pörssivaurastumisen vuosikymmeniä on jo muutama takana.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Toteat: "Valtion harjoittama energiapolitiikka ja yksityisten tahojen sijoituspäätökset eivät liity toisiinsa."

Uskotko tähän oikeasti. Uskot siis että pääosin vaikkapa varakkaiden suomalaisten varoja sijoittava Taaleri on aivan sattumalta nostanut keskeiseksi sijoitusalueeksi biotalouden, cleantechin ja tuulivoiman. Taustalla tähän on merkittävä valtion tuki näille alueille ja voidaan helposti esittää epäilyksiä siitä, että taustalla on myös raknteellista korruptiota. Ihan sattumalat ko Taaleri ilmaantui pelastamaan myös Chempolisin yhdessä valtionyhtiö Fortumin kanssa.

Verotuksen tekeminen vuosittain kuten pääosassa muutakin toimintaa ei ole mikään este sijoittamiselle sekä vaurastumiselle sen avulla ja Suomessa pääomaverotus on varsin kilpailukykyinen.

Tuo kateus- ja ahneuskortti on vaan niin väsynyttä argumentaatiota.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Yrityksen pitempiaikaista menestymistä Suomessa taidetaan pitää epätodennäköisesnä, ja kun joku ulkomainen ostaja kiinnostuu, pikavoitto halutaan korjata pois niin pian kuin mahdollista.

Luottamus Suomen kykyyn tehdä järkeviä päätöksiä on monilla hyvästä syystä sen verran heikko, ettei tämä kovin paljon ihmetytä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Yrityselämässä useimmiten pärjäävät ne, jotka eivät keksi selityksiä olosuhteista vaan tekevät.

Vaikkapa Mikan Anttosen St1 tai Valtteri Lindholmin Varusteleka voivat toimia tässä esimerkkinä.

"Varustelekan perustajalta tyly kuitti veroista ja palkoista valittajille"

https://www.is.fi/taloussanomat/yrittaja/art-20000...

Esittämäsi kanta on täydellistä vastuunpakoilua. Useissa tutkimuksissa edellytykset Suomessa on todettu erittäin hyviksi ja suurelta osin kysymys on ihan siitä omasta tekemisestä eikä ulkoisista olosuhteista, joita on toki helppo aina syyttää omasta epäonnistumisestaan ja rohkeuden puutteesta.

Pasi Karlsson

Kalelan kannattaa pyrkiä politiikkaan, sopii hyvin muiden puusilmien joukkoon.
Kädet vaan muiden taskuihin ja estää vaurastuminen ja yritysten myynti.

Käyttäjän kuolimonpaimensaaresta kuva
Arto Bäcklund

Vai et tiedä.

Atte, avauksessa mainitsemasi yrityskaupat ja monet aiemmat kaupat ovat täysin linjassa globaalin talouden lainalaisuuksien kanssa.

Se ostaa, kenellä on rahaa ja tuotto-odotus sijoitetulle pääomalle. Mikäli haluamme toimia avoimessa maailmantaloudessa, niin kuin nyt Suomessa puhtaasti halutaan, tämä on pelin henki.

Se, että onko protektionismille missään muodoissaan sijaa meillä, on oma keskustelunsa. Ainakin se on viriämässä muun muassa maatalouden osalta. Tosin kokolailla turhaan, sillä olemme vahvoin sopimuksin sitoutuneet avoimeen kauppaan maataloudenkin osalta. Toki kuluvana vuonna tulemme näkemään väännön maatalouden alenevien tukien osalta EU:ssa. Lisäksi selkeä Kiinan "maailmanvalloitus" yritysostoin käyttäen globalismia valtiona hyväkseen on oma tarkastelunsa.

"Kansankapitalismi", "yrityksille suotuisa yritysilmasto" ja sitoutuminen lähes varauksetta näyteikkunamaisesti kaikkeen EU:n ja maailman kauppajärjestöjen päätöksentekoon, eivät ole ratkaisuja suomalaisten yritysten, muutamia kotimarkkinoiden poikkeuksia lukuunottamatta, pysyvyyteen Suomessa.

Tietenkin taustalla on raha ja halu nauttia "hedelmistä". Työn rahastus. Lähes kaikissa yrityskaupoissa tuo aie kerrotaan siten, että yrityskauppa mahdollistaa toiminnan "merkittävän" jatkamisen, laajentumisen ja sitä kautta pääsyn kansainvälisille markkinoille.

Atte, edustamasi puolue edustaa anarkokapitalistisen ideologian mukaista sääntöpidikkeetöntä ideologiaa. Sitä ideologiaa, joka sallii suuren kaivoskuopan kuntaan kuin kuntaan, käytännössä lähes täydellisen verovapauden suuryrityksille globaalilla "verosuunnittelulla" ja planeetan varallisuuden keskittymisen muutamalle prosentille maailman ihmisistä.

Suomi on start-up'ien maa ja sellaisena pysyy niin kauan, kunnes nykyinen kansamme läpäisevä koulutustaso on syöty. Sitten loppuu sekin. Ja kiistämättä Sinun puolueesi on kansamme koulutustasoa ollut vähentämässä kuuluisista, "koulutuksesta ei leikata" lupauksista huolimatta. Ratkaisuksi näyttää tulevan pidikkeetön halpatyövoiman tuonti Suomeen.

Luulen, että olet väärässä puolueessa tietämättäsi. Se, että onko muuta parempaa, on sitten toinen juttu.

Käyttäjän HeikkiRinnemaa kuva
Heikki Rinnemaa

:)

Pääomavaltaisessa taloudessa jossa elämme, sijoittaja pyrkii saamaan rahalleen tuottoa yritykseen sijoittamalleen rahalle.
Sama periaate se on on sitten piensijoittaja tai suursijoittaja.
(Verohelpotus-jutut johtaa usein veronkieroon ajan kanssa.)

Jos haluaa toimia ns. bisnesenkelinä,,eli on kertynyt rahaa yli oman tarpeen, sen voi antaa yritykselle ja toivoa että yritys käyttää sen oikeaan tarkoitukseen (säätiöthän pyrkii näin toimimaan).
Tai sitten uusille yrityksille , tms.

Yrityksen työntekijä pyrkii saamaan tuottoa yritykseen sijoittamaansa työsuoritukseen.

Yritys siis tuottaa vain ja ainoastaan, jos yrityksessä on työntekijöitä, joiden työsuorituksesta joku on valmis maksamaan.
(poislukien sellaiset sijoitusmuodot, joissa arvon-nousu perustuu maahan tai rakennukseen)

Suurin ongelma tässä pääomavaltaisessa taloudessa on sellaisissa yrityksissä jotka on kasvaneet työsuorituksen ansiosta,
että kun yritys myydään,
sen myyntitulo ei jakaudu yritykseen tehdyn työsuorituksen perusteella vaan sijoituspääoman perusteella.
Nokiassa tämän epäkohdan korjaus yritettiin tehdä johdon optioilla,,jotka pilasi koko homman,,eli ylisuuret palkkiot vei työsuorituksesta motivaation,, no yrityskin kasvoi liian suureksi eikä jakautunut ajoissa.

Hmm,,periaatteessa ahneudelle ei ole rajaa maapallon mitassa (on turha olla sinisilmäinen ja toivoa jotakin kansankapitalismia nykyisessä talousmallissa),,joten pienen valtion ainoa keino on rajoittaa omistamisen oikeutusta sen mukaan minkä katsoo maansa kansalaisille turvalliseksi ja parhaaksi ratkaisuksi.
Kansankapitalismin lopputulos saattaa olla sekin että työt tekee siirtolainen,,sehän se nyt osin jo suunta on,, onko sekään hyvä ratkaisu?
Jonkun ne on työt tehtävä palkkatyöläisenäkin.

Valtiolla ja kunnillahan ei ole merkitystä paljoakaan jos ne ei omista mitään, ei ole juuri paljoa päätösvaltaa, mutta velkaa liene,,silloin valtion ja kunnan omistaa epäsuorasti rahalaitokset, siis lainanantajat.

Verotuksen toki pitäisi jo lopultakin olla samanlaista, oli tulomuoto mikä tahansa, työ, sijoitus, arpajaiset, yms,, nykyinenhän verotus on täysin epätasa-arvoinen tältä osin, ja mahdollistaa ja altistaa monenlaiselle verosuunnittelulle. Mutta eletään sitä kai näinkin,,:)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Tarkastelet oikeita kysymyksiä. Suosittelen lukemaan Marxin Pääoman; uskon, että se kiinnostaisi sinua.

"Pääomavaltaisessa taloudessa jossa elämme, sijoittaja pyrkii saamaan rahalleen tuottoa yritykseen sijoittamalleen rahalle."

Pääoma = Das Kapital (saks.). Pääomavaltainen talous, jossa elämme = Kapitalismi (suom.).

"Yrityksen työntekijä pyrkii saamaan tuottoa yritykseen sijoittamaansa työsuoritukseen."

Yrityksen työntekijä pyrkii saamaan maksun myymästään työvoimasta (ei työsuorituksesta). Tuota maksua kutsutaan palkaksi.

"Yritys siis tuottaa vain ja ainoastaan, jos yrityksessä on työntekijöitä, joiden työsuorituksesta joku on valmis maksamaan."

Yritys tuottaa (voittoa) vain jos työntekijöiden tekemän työn arvo on suurempi kuin työntekijöiden työvoimasta maksettu palkka.

"...kun yritys myydään,
sen myyntitulo ei jakaudu yritykseen tehdyn työsuorituksen perusteella vaan sijoituspääoman perusteella."

Luonnollisestikin yrityksen myyntihinta tulee yrityksen myyjille eli omistajille. Työntekijät ovat aikanaan myyneet työvoimansa ja saaneet siitä maksun. Yrityksen omistajuuteen heillä ei työntekijöinä ole osaa eikä arpaa.

Käyttäjän HeikkiRinnemaa kuva
Heikki Rinnemaa

:)

---
Tarkastelet oikeita kysymyksiä. Suosittelen lukemaan Marxin Pääoman; uskon, että se kiinnostaisi sinua.
---

Ei kiinnosta, näkee sen tämän talouden kuviot ilman lukemisiakin.:)

Ei tämä mitään supertiedettä ole,
vaikka vanhan kansan sanassa, herrat ja oppineet niin uskottelee. :)

Yksinkertainen talousoppi;:)
Tulo=rahaa mikä lompakkoon tulee.
Meno=rahaa mikä sieltä lähtee.
Säästö= on se mitä jää.

Eikä piä panna rahaa turhuuteen.

Eikä keinotella toisten elämällä tienatakseen rahaa.

Ja hautaan niitä säästöjä ei kannata kuskata.

tom brunila

Kyllä piensijoittajatkin myyvät osakkeensa kun niistä maksetaan tarpeeksi! Muu olisi järjetöntä. Eikä yritysten myyntiä ulkomaille estetä piensijoittajien omistamilla osakkeilla!

Jos haluat estää suomalaisyritysten myynnin ulkomaille niin se on kiellettävä Eduskunnan säätämällä lailla!

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari
Käyttäjän juhalehtonen kuva
Juha Lehtonen

Hiljattain julkaistiin tutkimus siitä, että lottovoitolla vaurastuminen hyväksytään, mutta sijoittamalla vaurastumista karsastetaan https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/suomalainen-sa.... Mitä ihmettä! Siis ihminen, joka käyttää sijoitusinstrumenttinaan jotain muuta kuin nollakorkoista pankkitiliä, on jotenkin epäilyttävä. Tässä olisi peruskoululle ihmisten sivistämisen paikka.

Eduskuntakeskustelu sijoitustilistä oli vasemmiston puolelta huvittavaa. Vähätuloisilla ihmisillä kun ei kuulema ole varaa sijoittaa, ja sijoitustili on heille hyödytön. Olen kuitenkin havainnut omakohtaisesti, että aika monella on vähätuloisella on varaa sijoittaa: he käyttävät vaan sijoitusinstrumentteinaan huonoimpia mahdollisia eli Veikkauksen tuotteita, joiden keskimääräinen tuottoprosentti on kaikissa reilusti negatiivinen.

Käyttäjän HeikkiRinnemaa kuva
Heikki Rinnemaa

:)

En tiedä karsastaako sijoittamalla rikastumista sinänsä kukaan,,eikä siinä mitään pahaa ole sinänsä, mutta haitatkin pitää tiedostaa. :)

Ehkä suurin karsastus mielen tasolla on siinä että sijoittajatulo on eriarvoisessa asemassa kuin palkkatulo verotuksen kannalta.

Tämä taasen johtaa lisäksi yhteiskunnassa siihen ajatukseen että koska verottaja, siis yhteiskunta,
suosii verotuksella sijoittamista,
niin työn tekemistä se samalla väheksyy,
joka taasen kannustaa tekemää sijoittamista,
mutta ei palkkatyötä.
Verotuksen epätasa-arvo aiheuttaa aina mielipahaa ja katkeruutta, jopa vihaakin jos ei ymmärrä elämää kokonaisuudessaan.

Lisäksi pelkästään sijoittaja-yhteiskuntaohjauksessa on yksi paha puoli koska se perustuu osin myös paljolti virtuaalirahaan tai tasearvon näennäisnousuun tai mielikuvamarkkinointiin,,niin sijoituskurssien muutos johtaa paniikkiin,,jopa taloudelliseen tuotannon lamaan,,vaikka tuotannolle olisi sinänsä tarve olemassakin.

Mitä esitetään talousuutisissa televisiossa ja lehdissä?
Kertooko ne yrityksistä, tuottavuudesta, kannattavuudesta, tarpeesta, työllistävyydestä, palkoista, jne?

Vesa Kaitera

Arto Bäcklund kirjoitti: "Atte, edustamasi puolue edustaa anarkokapitalistisen ideologian mukaista sääntöpidikkeetöntä ideologiaa. Sitä ideologiaa, joka sallii suuren kaivoskuopan kuntaan kuin kuntaan, käytännössä lähes täydellisen verovapauden suuryrityksille globaalilla "verosuunnittelulla" ja planeetan varallisuuden keskittymisen muutamalle prosentille maailman ihmisistä."

Kohta 50 vuotta Kokoomuksessa toimineena pidän tuota vääränä todistuksena puolueeni perimmäisistä pyrkimyksistä. Osakesäästötili, jota koskeva hallituksen esitys on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä, on pitkähkö askel kohti kansankapitalimia ja sellaisenaan oikeinkin kannattava. Norjassa on jokseenkin sen kaltainen järjestelmä ollut voimassa parisen vuotta. Ruotsissa osakesäästötilit luotiin vuonna 2010 ja niillä on nyt 2.1 miljoonaa käyttäjää ja kokonaisrahamäärä noilla tileila on 54 miljardia euroa.

Suomessa kansan ajattelutapa on outo. Lottovoitolla rikastumisen hyväksyy 30%, mutta arvopapereilla rikastumisen vaivaiset 11%. Itse kuulun tuohon 11%:iin, ja olen arvopapereilla myös rikastunut. En aivan valtaisasta, mutta niin, että minulla on mukavasti puskuria pahan päivän varalle.

Käyttäjän kuolimonpaimensaaresta kuva
Arto Bäcklund

Vesa Kaitera, kiitos! Hyvän sitaatin otit. Ei toisto ole pahaksi.

Kokoomuslainen markkinafundalismi on kuitenkin tulossa tiensä päähän. Yksilöiden oma vastuu ei enää riitä maa-planeetan tässä tilassa. Yhteisöiden on puututtava yksilöiden idiotismiin ja ahneuteen, joka vaarantaa lajien monimuotoisuuden ja omammekin. Näin vaikkapa sademetsävyöhykkeen, tai taigan tuhossa yksilöiden toimesta. Tuho koskettaa meitäkin. Tämä vain yksi esimerkki.

Suurin ongelma kuitenkin on maapallon varallisuuden voimakas keskittyminen, joka muuttaa yhteiskuntia pelinappulana olevan globalismin kautta. Erityisesti se koskettaa Suomen kaltaisia yhteiskuntia läpi monesta suunnasta. Näiden asioiden ymmärtämisessä Kokoomus puolueena on aivan pihalla ja vietävissä.

Toki ajattelun idulla olevia yksilöitä puolueesta löytyy. Enenevissä määrin. Onko sitten mm. ilmastonmuutos avaamassa silmiä. Uhrataan ajatus sille, että mitkä ovat ilmastonmuutoksen todelliset syyt.

Loppukevennys: Käytyäni ennen joulua eräässä pankissa asioimassa, ymmärsin, että pankki on antamastaan julkikuvasta huolimatta, vain yritys. Yritys muiden joukossa. Sen tehtävä on vain tehdä omistajilleen rahaa. Mahdollisimman tehokkaasti. Pankin asiakkaat ovat vain raaka-ainetta, jota käsitellään kuin raaka-ainetta. Omistajien etu menee aina eri sfääreissä ohi asiakkaiden edun. Asiakkaan etu pankeissa ei nykyisin enää läheskään aina ole pankin omistajien etu.

Keskusteltuani tästä vuodenvaihteessa kokoomuslaisen kansanedustajan kanssa, joka on tuttavani, kahvikupin äärellä, ei hän ymmärtänyt asiasta mitään, eikä halunnut edes siitä keskustella. Sanoin vain, "että no joo, pankit ovat pankkeja".

Kommentti on mitä mainioin synteesi tämän päivän kokoomuslaisuudesta. On se vaan niin helppoa.

Käyttäjän VeijoHukari1 kuva
Veijo Hukari

Carunan ja joidenkin muiden kohdalla oli ongelmana, että Suomesta ei löytynyt rajallisessa ajassa riittävää pääomaa. Millä voisimme vastata tähän ongelmaan?
Valtiolla olisi ilmeisesti mahdollista toimia ankkurisijoittajana ja suorittaa osakeanti.
Onhan kohtuullisen selvää, että ulkopuolinen omistaja etsii keinoja rahastaa monopoliyhtiö avulla, muutoin sitä ei osteta.
Tässä nimenomaisessa kaupassa rahoitukseen keskittynyt tytäryhtiö voi olla luoton myöntäjä. Luotolle asetetaan ylisuuri korko, mikä kattaa paitsi luoton myöntäjän (tytäryhtiö) rahoituskulut suurelle pankille (pieni ei kykene luotottamaan), sekä tytäryhtiön riittävän tuoton. Näin suomalaiset joutuvat rahoittamaan sekä sähkönsiirtoon liittyvän investoinnin, kotimaisen verkkoyhtiön voiton, alkuperäisen luotottajapankin voiton sekä tytäryhtiön voiton.
Kotimaisessa järjestelyissä asiakkaiden rahoitukseksi jäisi sähkönsiirron investoinnit ja siirtoyhtiön riittävän tuoton, mikä olisi kotimaisessa päätäntävallassa ja jäisi kotimaan pääomamarkkinoille kiertoon. Olisi kiva kuulla rahoitusalan ammattilaisten kommentteja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset