Atte Kaleva Haluan turvallisen ja menestyvän Suomen, joka on jatkossakin hyvä maa meille kaikille.

Tulosvastuuta Euroopan unionille

Euroopan komission puheenjohtajaksi tähtäävä Alexander Stubb on saanut viime vuosina osakseen kohtuuttomastikin negatiivista huomiota asioista, jotka on koettu puheiden pyörtämiseksi tai tarkoitukselliseksi muistamattomuudeksi. Kritiikkiä saa tietysti esittää, mutta ainakin itse arvostan jämäkkyyden lisäksi myös aitoa kykyä muuttaa omia mielipiteitä ja käsityksiä uusissa tilanteissa. Se ei ole selkärangattomuutta, vaan järkeä. Tällaiseen kriittiseen itseanalyysiin Alex on osoittanut itseasiassa poikkeuksellisen hyvää kykyä, mistä hänelle on ehdottomasti annettava pisteet.

Tämän huomasin viimeistään lukiessani Helsingin Sanomien haastattelua, jossa aiemmin hahmottumaton, yleisesti monikulttuurisuutta puolustava maahanmuuttolinja on terävöitynyt ja saanut selkeät ääriviivat: "Rajat kiinni, jotta ne pysyisivät auki. Pitää tehdä kolme asiaa: vastaanottokeskukset Euroopan ulkopuolella, yhteinen rajavartiointi eli Frontexin vahvistaminen ja sovitun kaavan mukaan otetut kiintiöpakolaiset." Olen hyvin iloinen Stubbin järkevästä vastauksesta. Happinaamari on laitettava ensin itselle ja sitten vasta autettava muita. Sama pätee maahanmuuttopolitiikkaan. Euroopan ja Suomen on ensisijaisesti pidettävä huolta itsestään ja omasta auttamiskyvystään, ettemme joudu muiden autettavaksi. Tätä olen jo pitkään peräänkuuluttanut.

Stubbin vastaus on iso askel oikeaan suuntaan, mutta on selvää ettei pakolaispolitiikka voi olla ensisijainen auttamiskeino. Myöskään pelkkä perinteinen kehitysyhteistyö ei ratkaise kriisialueiden ongelmia eikä siten ihmisvirtojakaan. Vakaissa ja vauraissa yhteiskunnissa sosiaaliset ongelmat sekä väestönkasvu yleensä vähenevät, mutta on tunnustettava, että suotuisan kehityksen saavuttamiseksi tarvitaan monesti myös sotilaallista voimaa. Yhdysvaltain läsnäolon todennäköisesti vähentyessä Euroopan on otettava myös tämä asia vakavasti huomioon.

Euroopan unioni ja läntinen maailma tarvitsevat inspiraatiota ja ideoita, mutta ennen kaikkea tekoja. Unionin on kyettävä suojelemaan kansalaisiaan myös epämääräisemmiltä uhilta, kuten terrorismilta. Samalla on muistettava, että viime kädessä kyse on yhdestä ja samasta taistelusta kaikkia autoritaarisia ja väkivaltaisia ideologioita vastaan. Emme esimerkiksi voi antaa periksi unionin itärajalla tai sisällä esiintyvien haasteiden edessä vain ostaakseemme hiukan lisäaikaa etelärajalla. Tarvitaan johdonmukaisuutta.

Stubbin osaamiselle on käyttöä niin käytännön uudistustyössä kuin visioinnissa. Kriitikot tulevat varmasti nostamaan lähiviikkoina esiin pääministerikauden epäonnistumiset. Niitä arvioitaessa on muistettava, että komission johtaminen on jotain aivan muuta kuin kansallisen politiikan valokeilassa toimiminen. Lisäksi Euroopan unionin ja ulkopoliittiset kysymykset Alex tuntee kuin omat taskunsa. Helsingissä häneltä taisivat puuttua verkostot, minkä myötä kävi vähän kuin Martti Ahtisaarelle aikanaan.

Tultuaan valituksi kokoomuksen puheenjohtajaksi Stubb korosti, että konsensuksellakin tulee olla tulosvastuu. Tulosvastuuta hän tulisi todennäköisesti vaatimaan myös komission johdossa. Seuraavan komission viisivuotiskaudella ei ole kyse pienistä asioista. Ranskan presidentti Emmanuel Macron hahmottelee parhaillaan Euroopalle uutta turvallisuusvisiota, jonka luomisessa kokeneen ulkopoliitikkomme kädenjälki voisi nousta ratkaisevaksi.

Komission puheenjohtaja- ja kärkiehdokas "Spitzenkandidat" edustaa tietenkin omaa poliittista ryhmäänsä sekä koko unionia. Jotain yhdistävää voisi kuitenkin löytää maamme presidentin ja entisen pääministerin välille, vaikka heidän keskinäisestä suhteestaan on liikkunutkin mitä villeimpiä huhuja. Tämä yhteinen nimittäjä voisi olla välittäjän rooli. Siinä missä Suomi on esiintynyt ovien avaajana Venäjän ja läntisten suurvaltojen välillä, vielä luontevammin sovittelevaan rooliimme istuisi Euroopan unionin sisäisten jakolinjojen johdonmukainen purkaminen - vaikka sitten "pyöreän pöydän" keskustelujen avulla.

Olisiko niin, etteivät itä- ja länsieurooppalaiset olekaan niin kovin erilaisia arvoiltaan, vaan sittenkin prioriteeteiltaan? Suomella ja suomalaisilla on historiansa puolesta erityinen mahdollisuus ymmärtää molempia - kunhan suostumme ensin kohtaamaan oman taustamme rehellisesti.

Mitä EU sitten parhaimmillaan voisi olla? Mielestäni unionin sielu löytyy tällä hetkellä Romaniasta, jonka postkommunististen turvallisuuselinten hallitsema poliittinen luokka yrittää saada maata tiukempaan otteeseensa. Bukarestin oppositio on luottanut ja halunnut luottaa unioniin. Vastataanko luottamukseen, vai onko solidaarisuus sittenkin poliittisesti valikoivaa? Romanian hallitsevaa puoluetta kun kutsutaan sosialidemokraattiseksi. Johdonmukaiset liberaalit, kuten Belgian entinen pääministeri Guy Verhofstadt ovat pitäneet asiaa esillä. Toivottavasti pitävät muutkin.

Alexander Stubb paras ehdokas kärkiehdokaskisaan niin EU:n kuin Suomen kannalta. Toivon hänelle mitä parhainta menestystä ja luotan siihen, että käy vaalissa kuinka vain, EU-keskustelu voittaa ja me kaikki sitä seuraavat voimme oppia jotain uutta seuraavien viikkojen ja kuukausien aikana!

Atte Kaleva

www.attekaleva.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Kylmä totuus kuitenkin on, että mikäli Stubbilla olisi huomattavan hyviä Johtajan kykyjä, hän olisi onnistunut Kokoomuksen puheenjohtajana ja Suomen pääministerinä.

Käyttäjän attekaleva kuva
Atte Kaleva

Mika, minulla on se käsitys, ettei Stubbilla ollut edes mahdollisuutta onnistumiseen, kun niin monet henkilöt aivan korkeimmillakin tahoilla suorastaan halusivat hänen epäonnistuvan. Kyllähän matkaan virheitäkin mahtui, esim. pappi Marjaanan kannustaminen hänen pyrkiessään kaikin voimin haittaamaan viranomaisten toimintaa jne., mutta fakta on se, että Stubbia parempaa komission puheenjohtajaa EU tai Suomi ei voi saada.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Oma käsitykseni Stubbin kyvyistä (jo ennen pääministeriyttä) oli sellainen, että Stubb kyllä pärjää muiden kattamissa pöydissä lähinnä seuramiestaitojensa avulla.

Minusta Stubb ei kykene itse rakentamaan uutta tai viemään muutoksia läpi.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Stubbin kampanja on parin ensimmäisen päivän aikana saanut valtavasti julkisuutta. Tänään Stubb neuvoo Italian populistihallitusta yhdysvaltalaisessa mediassa.

https://www.cnbc.com/2018/10/05/italy-should-imple...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Han är en sann europé" - Ruotsin kokoomus (Moderaterna) tukee Stubbia EPP:n kärkiehdokasvaalissa.

https://www.facebook.com/1694628737439476/posts/22...

Harri Ikonen

Eihän tiukempaa rajakonrollia olekaan kukaan vielä esittänyt, rajat kiinni ja auki, - aivan uusi idea, - onnittelut kekseliäisyydestä!

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Stubb oli hyvä ulkoministeri, mutta pääministerinä ei pärjännyt. Ilmeisesti Stubbin tietotaito Suomen sisäpolitiikasta oli liian ohut. Nyt meillä on pääministeri, jolla on kyllä vahvat verkostot kotimaassaan (yritysmaailma +kepu) mutta ulkopolitiikka on hakusessa. Presidentti on tyytyväinen koska hän voi määrätä kaapin paikan.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Katso vielä Nita sitä ministerilistaa ja mieti miten nämä ministerit olivat lojaaleja hallitukselle? Suurin virhe oli alunperin muodostaa hallitus, jonka ministereiden tavoitteet erosivat niin paljon.

Todellisuudessa Stubb epäonnistui siksi, ettei osannnu käyttäytyä, hän jopa hymyili, eikä se passaa suomalaisessa politiikassa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Jos Stubbin maahanmuuttoajatukset - "monikulttuuri on rikkautta" - ovat todella muuttuneet, kuten yllä esität, niin se on edistystä.

Olen tällä hetkellä kuitenkin epäileväinen tuomas.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Stubbin pääministerikausi oli siitä erikoinen, että lausuntojen antamisen lisäksi hän ei tehnyt mitään.
"”Vittu mitä paskaa, ei voisi vähemmän kiinnostaa.”
Pohjoismaiden neuvostosta
https://fi.wikiquote.org/wiki/Alexander_Stubb

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Hannu, sukulaismieheni on toiminut vuosikausia simultaanitulkkina ao. "neuvostoliiton" kokouksissa. Hän on kertonut eri sanoin samaa kuin Stubb.

Pohjoismaiden Neuvoston valiokuntia ovat
- Osaaminen ja kulttuuri Pohjolassa
- Kestävä Pohjola
- Kasvu ja kehitys Pohjolassa
- Hyvinvointi Pohjolassa
- tarkastus- ja vaalikomitea

Tuleeko mieleesi yhtään merkittävää asiaa, mikä on toteutunut Pohjoismaiden Neuvoston ansiosta? Mitä PN on tehnyt esim. sen eteen, että hyvinvointi Pohjolassa paranee??

Käyttäjän KariKaunismaa kuva
Kari Kaunismaa

Olisi kovin miellyttävää tukea suomalaista ehdokasta EU-komission johtoon. Synkeitä epäilyksiä herää kuitenkin Stubbin kohdalla. Hän aloitti puun latvasta eli europarlamentista, eikä koskaan ole tehnyt sitä, mikä ennen etenkin kaaderipuolueissa määriteltiin välttämättömäksi, siis myynyt arpoja tai hoitanut työväentalon tai maamiesseurantalon naulakkoa. Kotimaan politiikka onkin jäänyt hänelle etäiseksi, mikä käy ilmi hänen yhdessä Karo Hämäläisen kanssa kirjoittamastaan kirjasta ”Alex”. Teoksen luoman kuvan mukaan Stubb on perinteinen itserakas paskiainen, minkä ei tietenkään tarvitse täysin vastata todellisuutta. Kokoomuksen kenttäväen kohtaaminen ei oikein tahtonut onnistua, ja varsinkin Stubbin vaimo oli vaivaantunut pikku kännissä olevien maakuntien edustajien lähestymisestä.
Ulkoministerinä Stubb viihtyi ja onnistuikin parhaiten. Pienen kielialueen edustajan on aina syytä puhua useita kieliä, pelkkä broken English ei todella riitä. Hän tuntee riittävästi ihmisiä ja osaa puhutella näitä kohteliaasti. ETYJ:n puheenjohtajana hän joutui käymään Georgiassa vuoden 2008 sodan aikana ja kauhistui pitäen numerosarjaa 080808 aivan uuden ajan aloituksena. Tämä paljasti, että hän ei tunne Venäjää ja entisen Neuvostoliiton osia yhtään. Isossa talossa palaa aina jokin nurkka, ja Venäjä ei siitä piittaa, pikemminkin ylpeilee asialla. Putin väitti Kultarannassa 2017 Venäjän siirtäneen aseistuksensa 1500 kilometrin päähän Suomen rajasta, eikä kukaan saanut tilaisuutta asettaa tätä kyseenalaiseksi. Tuo väitetty matka sijoittaa aseet kauas Moskovan taakse. Tiedustelu osoittaa Murmanskin alueella, Alakurtissa ja useassa muussa kohteessa olevan amissioonia ihan yllin kyllin.
Ylioppilastodistukseensa Stubb sai matematiikasta approbaturin. Tämä näkyy edelleen sillä tavalla, että hän ei eduskunnassa valtiovarainministerin ominaisuudessa erottanut yhtä kymmenesosaa yhdeksästä kymmenesosasta (asia koski hallintarekisteriä). Sitten hän kuittasi virheensä varsin ylimielisesti: ”Sori siitä.” Edelleen Stubb väittää olevansa lähtöisin ”tavallisesta työläisperheestä”. Lehtisaaren kulmat eivät nyt seutuna oikein sellaista edusta.
Stubb ei sentään kuulu katoliseen kirkkoon, jonka jäsenet ovat selvästi liian monessa EU:n johtotehtävässä. Moraali on sellainen, että nykyinen puheenjohtaja Juncker oli ensin 15 vuotta Luxemburgin valtiovarain- ja pääministeri. Tänä aikana Luxemburgia kehitettiin määrätietoisesti veroparatiisiksi yrityksille. Nyt Juncker on julistanut: ”On ehdottomasti aika panna veroparatiisit kuriin.” Verrattuna tähän puheenjohtajaan Stubbia ei ole ainakaan tähän mennessä moitittu liiallisesta alkoholinkäytöstä.
Stubbin ehdokkuuden puolesta puhuu tietenkin se, että hän on pienestä maasta, jossa noudatetaan sääntöjä ja ollaan säästäväisiä. Saksalainen Weber edustaa Baijerin CSU:ta, joka on lähtökohtaisesti hyvin konservatiivinen. Saksa jyllää muutenkin Euroopan taloudessa etenkin Britannian eron vuoksi. Välimeren maille on usein ollut ominaista huoleton ajatus velaksi elämisestä – ehkä Espanja poikkeuksena.
En millään haluaisi olla tyypillinen länsisuomalainen: Ei ole mitään väliä, kenet valitaan, kunhan se ei ole minun naapurini tai maanmieheni, kun en minäkään mitään saa. Suomen maine ja kunnia todennäköisesti kasvaa, jos puheenjohtaja on suomalainen. Kulissien takana käydään varmasti kovia neuvotteluja. Johtotehtävissä kannattaa muistaa Paasikiven sanat: ”Nautin kunnioitusta vain siksi, että kaikki luokkatoverini ovat kuolleet.”

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen
    "Kokoomuksen kenttäväen kohtaaminen ei oikein tahtonut onnistua,..."

Tell me about that!

Stubbin ollessa puolueen pj, Kokoomuksen paikallisosasto oli saanut houkuteltua Alexin puhujaksi illallistilaisuuteensa. Puheenjohtajansa kunniaksi kaikki olivat tälläytyneet parhaimpiinsa, paitsi tietenkin pääpuhuja itse, joka oli pukeutunut "in casual dress".

Odotukset olivat korkealla puheen sisällön suhteen. Stubb tuli aivan ilmeisesti valmistautumattomana, vaikka hänelle oli kerrottu etukäteen odotuksista ja tilaisuuden luonteesta. Hän rupatteli enimmäkseen isänsä Göranin ja Pirkko Mannolan suhteesta ja jotain muuta hyvin arkipäiväistä. Tilaisuuden järjestäjien niskat punottivat.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset