Atte Kaleva Haluan turvallisen ja menestyvän Suomen, joka on jatkossakin hyvä maa meille kaikille.

Polarisaationtorjuntatalkoot - paras lahja Suomelle

”Suomi on hyvä maa, sitä kannattaa puolustaa!” Me kaikki muistamme hyvin nämä sanat, jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothin omaan persoonalliseen tyyliinsä lausumina. Nämä sanat pitävät edelleenkin paikkansa, me suomalaiset olemme nimittäin valtavan etuoikeutettuja. Saamme juhlia rauhantilan vallitessa oman itsenäisen isänmaamme loistavaa menestystarinaa: 100-vuotista kehitystä köyhästä ja syrjäisestä takapajulasta maailman parhaaksi yhteiskunnaksi. Tästä saamme ihan syystäkin olla ylpeitä.

Aina ei ole ollut näin. 78 vuotta sitten itsenäisyyspäivää vietettiin kovin toisenlaisissa tunnelmissa: Neuvostoliitto oli viikkoa aiemmin hyökännyt maahamme ja tulevaisuus näytti epävarmalta. Tuon epävarmuuden kylmä koura kuristi aikalaisia yhtäläisesti niin sota- kuin kotirintamalla. Vain parikymmentä vuotta aiemmin katkeran vapaussodan kokenut kansa oli kuitenkin yhteisen uhkan edessä vakaa päätöksessään: omaa maata puolustetaan ylivoimaistakin vihollista vastaan. Syntyi talvisodan henki.

Vietin koko itsenäisyyspäivää edeltävän viikon puolustusvoimien pääsotaharjoituksessa, jossa sain harjoitella omaa sodanajan tehtävääni yhdessä joukkooni kuuluvien muiden sotilaiden kanssa. Harjoituksen päätteeksi meiltä kysyttiin mielipidettä väitteestä, että Suomea tulisi puolustaa aseellisesti kaikissa tilanteissa, vaikka tulevaisuus näyttäisi epävarmalta. Vastasin ylivoimaisen enemmistön tavoin olevani asiasta ehdottomasti samaa mieltä. Suomi on edelleen hyvä maa ja sitä kannattaa puolustaa.

Maanpuolustustahtomme on edelleen kova, mutta uhkaksi on nousemassa maamme yhteiskunnallinen polarisoituminen. Sosiaalisen median aikakautena meidän jokaisen on valitettavan helppoa kuplautua samanmieliseen yhteisöön tarvitsematta enää kohdata toisin ajattelevia maannaisia ja –miehiä. Olisikin syytä muistaa Suomen marsalkka Mannerheimin jälkipolville opetukseksi kohdistamat sanat: ”Eripuraisuus omissa riveissä iskee tuhoisammin kuin vihollisen miekka.”

Suomalaiset ovat aina olleet hyvin suvaitsevaista ja empaattista kansaa. Vieraisiin suhtaudutaan ystävällisen kiinnostuneesti, hädässä olevia autetaan ja kaikille annetaan reilu mahdollisuus tehdä työtä ja luoda itselleen hyvinvointia. Osoituksena tästä hengestä toimii mainiosti kansainvälisessä mittakaavassakin ainutlaatuinen voimainponnistus, kun karjalaiset evakot, kymmenesosa maan väestöstä, asutettiin maan sisällä uudelleen ilman yhteiskuntarauhan rikkoutumista. Yhtäläisesti toivotettiin aikanaan tervetulleiksi tataarit. Meitä, suurta enemmistöä, onkin aivan turha syyttää rasisteiksi tai muukalaisvihamielisiksi.

On kuitenkin vaarallista heittäytyä naiivin sinisilmäisiksi. Entistä monimuotoisemmaksi muuttuva yhteiskunta on Suomelle tulevaisuuden voimavara, mutta sen varjopuolena joudumme kohtaamaan meille aiemmin vieraita uhkakuvia, joista esimerkkeinä voi mainita jihadistisen ääriajattelun ja islamista motivoituneen terrorismin. Monia suomalaisia huolestuttavat aivan syystäkin avoimen yhteiskuntamme vapauksia väärinkäyttävät tahot, eikä siinä ole mitään väärää. Monet kuitenkin pidättäytyvät osallistumasta julkiseen keskusteluun pelätessään joutuvansa äänekkäiden ääripäiden silmätikuiksi. Moraalisessa ylemmyydessään piehtaroiva ja somekohusta toiseen väärinajattelijoita jahtaava ammattinärkästyjien suvakkiarmeija tekeekin Mannerheimin sanoin maamme keskusteluilmapiirille haittaa aivan siinä missä avoimen rasistinen ja vastenmielinen, Kremlin äänitorvenakin toimiva MV-lehden rajakkiporukka.

Toivoisinkin kovasti kuulevani nykyisessä yhteiskunnallisessa keskustelussa enemmän kaikuja talvisodan hengestä, niin että voisimme yhdessä nauttia täysin rinnoin kaikesta siitä hyvästä, mitä maailman paras maa, satavuotias isänmaamme, meille suomalaisille tarjoaa. Haastankin teidät nyt, hyvät lukijat, osallistumaan talvisodan hengessä yhteiskunnallisiin polarisaationtorjuntatalkoisiin. Tehkää marsalkka Mannerheimin ohjetta noudattaen päätös keskustella rakentavasti jonkun kanssanne eri mieltä olevan kanssa somessa julkisesti, silläkin uhalla, että joudutte nopeasti leimatuiksi. Älkää lannistuko siitä, vaan tehkää sama juttu uudestaan. Ja uudestaan. Yhdessä toimimalla osoitamme lopulta sen, että keskustelun kumpikaan ääripää ei edusta meitä tolkun enemmistön ihmisiä. Se on paras lahja, jonka 100-vuotiaalle Suomelle voimme antaa. 

Atte Kaleva

www.attekaleva.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Matti Tarkkanen

"Suomalaiset ovat aina olleet hyvin suvaitsevaista ja empaattista kansaa. Vieraisiin suhtaudutaan ystävällisen kiinnostuneesti, hädässä olevia autetaan ja kaikille annetaan reilu mahdollisuus tehdä työtä ja luoda itselleen hyvinvointia".

Virolaista rakennusmiestä ja kiinalaista opiskelijaa on helppo suvaita. Ensinmainittu tekee ahkerasti ja kiitollisena töitä koska ansaisee enemmän kuin kotonaan, jälkimmäinen on pyyteettömän kiinnostunut oudosta länsimaasta ja sen tavoista ja kulttuurista. Lisäksi osaa käyttäytyä normiemme mukaisesti.

Näiden ohella maahamme virtaa aivan toisenlaista väkeä, joku väittää hädänalaisiksi selvittämättä taustoja mitenkään, jotka eivät käyttäydy eivätkä osoita kunnioitusta tai kiitollisuutta mistään heille tarjotusta. Ja jotka ovat tietyissä piireissä kaiken arvostelun yläpuolella. Samaa porukkaa on on läntisessä naapurimaassamme jo huomattavasti enemmän, mutta joiden aiheuttamia ongelmia yritetään epätoivoisesti vaieta ja peitellä. Hintalappu jo meidänkin pienessä yhteiskunnassamme on huomattava, puhumattakaan muista seurauksista, mutta asian julkituoja leimataan. Rasistiksi ainakin, mielellään myös natsiksi kun ne muut argumentit ovat aikoja sitten loppuneet. Siitä se polarisoituminen lähtee. Ollaan joko naivisti laput silmillä tai sitten ei.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Onkohan Kokoomus kantanut kortensa kekoon? Ja tarkemmin sanottuna kumpaanko kekoon?

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

Hyvä kysymys. Kokoomus on nykyään johtava federalistinen vihervasemmistopuolue. Kun muistaa aidon Kokoomuksen muinaista slougania "koti, uskonto, isänmaa", niin pistää sen nykytilanne pahasti hymyilyttämään.

Käyttäjän JukkaMattsson kuva
Jukka Mattsson

Poliitikoille on helppo kantaa kortensa kekoon puheissa.
Heidän teot ovat olleet kovin eurooppa keskeistä politiikkaa josta tavallinen kansalainen ei ole kuitenkaan saanut nauttia, vaan olla pelkästään maksajina.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Terveydenhuollon eriyttäminen varakkaille ja vähemmän varakkaille, kokonaistyöttömyyden ja kustannuksien lisääminen maahanmuutolla, leikkaukset yhteiskunnallisissa palveluissa kautta linjan, Suomen kokonaisvelan roikkuminen EU:n kriisirajan pinnassa, kymmenet tuhannet syrjäytyneet nuoret ja työikäiset.
EU-mielinen eliitti elää omaa elämäänsä, ja rahvas omaansa.
Näillä eväillä yhteiskunta polarisoituu vain lisää.

Käyttäjän soppakour kuva
Antti Kettunen

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/236839-sotatietei...

Tää oli paljon nasevammin kirjoitettu. Pisteitä kalastelemassa?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Ensin kiitos Atte hyvästä kirjoituksestasi!

Mistä johtuu kansalaistemme jakautuminen eri kupliin? On etsittävä tuota perussyytä, jotta kuplia voidaan puhkaista ja tulla keskenämme paremmin juttuun.

Luin aamutuimaan kp24 verrkolehteä ja siinä olevaa kirjoitusta pääministerimme Sipilän haastattelusta. Tuossa haastattelussa Sipilä sanoo viitaten entisen presidentti Kallion sanoihin ""Meidän on luotava sellainen Suomi, jossa ei ole punaisia eikä valkoisia, vaan ainoastaan isänmaataan rakastavia suomalaisia, Suomen tasavallan kansalaisia, jotka kaikki tuntevat olevansa yhteiskunnan jäseniä ja viihtyvät täällä", Kallio puhui täydelle Nivalan kirkolle.
– Se on kyllä semmoinen puhe, joka velvoittaa kaikkia politiikkoja, kaikkia hallituksia ja eduskuntia, pitämään eheydestä huolen."

https://kp24.fi/uutiset/522795/paaministeri-sipila...

Tuon ex-presidentti Kallion esittämän esimerkin valossa pitääkin esittää pääministeri Sipilälle ja muille maamme päättäjille kysymys, miksi sitten näytätte erilaista esimerkkiä kansalaisille, kun olette puheissanne eristämässä jopa laillisen poliittisen puolueen edustajineen jokseenkin vihapuheeseen rinnastettavilla ilmaisuilla? Tuota samaa rataa sitten jatkavat useimmat mediatalomme, puhumattakaan EU:n taholta ilmaistuista teoista/päätöksistä (kuten vihapuheen kontrollointi, jonka tarkoitus rajoittaa mielipiteen ilmaisuvapautta). Esimerkin voima politiikan ylimmältä taholta johtaa yhä suurempaan eristäytymiseen yhteiskunnasta ja luo niitä paheksuttavia kuplia ja ääriaineksia. Syitä on siis haettava ihan muualta kuin syyttämällä ensiksi kansalaisia tai osaa heistä.

Erkki Joona

Suomi on hyvä maa vain eliitille ei koko kansalle!

Mika Sarivaara-Satta

Islamin ja Lännen konflikti on selviö, koska Länsi edustaa kaikkea sitä mitä islam pitää pahana ja halveksittavana, joten tilanne on sama kuin yrittäisi sekoittaa öljyn ja veden keskenään, ja jokainen moottoreita tunteva tietää mitä siitä seuraa.
I am anti-islam, because islam is anti-me.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Kaikkea ei saa samalla kertaa. Monimuotoisempi yhteiskunta, suurempi polarisoituminen. Sosiaalista mediaa on turha pitää sen syynä, se on vain katalyytti.

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

Toivoa soppii kaikenlaista. Valitettavasti oma käsitykseni on että kansan jakautuminen on vasta alkutekijöissään. Kyseessä ovat niin periaatteelliset erimielisyydet että niitä on käsittääkseni mahdotonta sovittaa yhteen.

Näyttää siltä että nyt haetaan vasta asemia. Vihervasemmisto on selkeästi niskan päällä valtiovallan tuella. Poliittiset vangit Suomessa on vain ajan kysymys. Ei tämä hyvältä näytä.

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola

Yhtymäkohtia on 1917 ajassa ja tässä päivässä. Sata vuotta sitten lähes puolet kansasta olisi halunnut valita Venäjän vallankumouksen ja Suomen mukaan kommunismiin ja perustettavaan Neuvostoliittoon.

Nyt eliitti haluaa kaikessa EU:n lipun alle. Miksei saatua ja säilytettyä ja arvokasta itsenäisyyttä voi yrittää säilyttää kuten Norja, Sveitsi, Englanti ym. ja Ruotsikin tekee.

Yhtenäisyys voidaan säilyttää vain antamalla sananvapauden kukkia ja demokratian toimia sillä periaatteella, ettei hävinnyt osapuoli joudu syrjityksi ja nolatuksi vaan pidetään jollain tavalla mukana. Tämä on sitä johtajuutta jota tarvittaisiin.

Käyttäjän mikakivimaa kuva
Mika Kivimaa

Tärkeä ajatus ja kannatan sitä. Suomalaiset osaavat suhtautua fiksusti historiaa, mutta huonosti nykyisyyteen: suomalainen mielensäpahoittamiskulttuuri luo hyssyttelykulttuurin, joka puolestaa vaatii tiettyjen asioiden hiljentämistä, mistä aiheutuu sananvapausongelmia.

Tahallinen kiusaaminen pitää kieltää, mutta tahaton mielipiteillä loukkaaminen pitää sallia. Tahattoman ja tahallisen ero voi olla epäselvä, mutta eroaa siten, että kiusaaminen on jatkuvaa, mutta tahaton satunnaista. Jos joku ei siedä erilaisia mielipiteitä, hän ei siedä demokratian perusolemusta. Valitettavasti tällaisia ihmisiä on jo paljon Suomessa. Tämänkin sanominen aiheuttaa siksi heissä loukkaantumista.

anita frisk

En toki mediaa kaikesta kuplinnasta syytä, mutta kun nykyään on enemmän toimittajien mielipiteitä kuin oikeita uutisia niin aika synkältä tuntuu. Vielä kymmenisen vuotta sitten esim. hesarin toimittajalle - kuin myös lehdelle - olisi ollut äärimmäisen noloa joutua jutustaan oikaisu-palstalle. Nykyään tuo palsta vie usein jo yhden maksullisen mainoksen tilan. Ja nuo oikaisut ovat usein vain "sloppy journalism"in syytä, faktoja ei ole vaivauduttu edes tarkistamaan. Venäjä pisti 100 milj. Trumpin kyberhyberöimiseen, sorry, olikin vain satatonnia. Ai sorry, ei Budapest olekaan Balkanin pääkaupunki, ai sorry, Balkan ei olekaan maa eikä maanosa. Ja tuota rataa. Kiireessä tulee toki virheitä, mutta useimmat eivät tällaisia tee jos on edes jonkinlainen yleissivistys.

Ja faktat, nuo rakkaat faktat, ne usein puuttuvat. Sensijaan tilataan ja maksetaan lukuisia galluppeja ja "tutkimuksia" ja toki tulos on maksajan mieluinen, eihän sitä muuten kannattaisi tilata. Tilastokeskus on puolueeton ja riippumaton, mutta niitä tilastoja ei tarvitse julkaista jos eivät julkaisijaa miellytä.

Maailmassa on "tiedon"saanti helpompaa kuin koskaan aikaisemmin, mutta faktojen saanti senkun vaikeutuu. Keskustele siinä sitten. Edes Ehrnrotin hengessä.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

"kun karjalaiset evakot, kymmenesosa maan väestöstä, asutettiin maan sisällä uudelleen ilman yhteiskuntarauhan rikkoutumista"

Tämä Atte Kalevan kirjoittama lause edustaa sitä virallista historiankirjoitusta. Sitä siloteltua ja kaunisteltua versiota Suomesta ja suomalaisista.

https://yle.fi/uutiset/3-9953675

Tosiasiassa suomalaiset eivät ole niin hyväsydämisiä ja suvaitsevaisia kuin kirjoittaja antaa ymmärtää. Toki juhlapuheet on oma lukunsa.

Petri Hämäläinen

Atte Kaleva on harvinainen poikkeus poliitikkojen harmaassa massassa ottaessaan esille suvakkien moralistisen ajojahdin joka stalinistiseen tapaan jahtaa kaikkea jotka eivät heidän kanssaan samaa mieltä.

Median rooli on tietenkin yhteiskunnallisessa keskusteluympäristössä täysin ratkaiseva. Media on puolensa valinnut. Se on totalitarismi ja aktiivinen mielipiteen muodostuksen tukahduttaminen, poliittisen ajattelun surkastuttaminen, asiantumtijoiden sivuuttaminen ja valittujen yksilöiden ajojahti.

Suomessa median rooli ja vastuu erityisesti korostuu kun maa on pieni ja ennen aktiivisen, osittain asemmisto-oikeistoakselista ammentaneen älymystön rooli on sivuutettu. Älymystöä ei yhteiskunnallisessa mielessä mielipiteenmuokkaajana enää ole. On vain mediamielipiteen hännystelöitä.

Petteri Hiienkoski

Eiköhän ne ole ne poliitikot, jotka sitä valtaa käyttävät ja jotka omilla toimillaan ovat syypäitä polarisoitumiseen.

Falskius lähtee jo ihan valtakunnan huipulta saakka. Ja valtamedia sitä pönkittää poliittisesti värittyneellä ja yksipuolisella uutisoinnilla. Kun ei puhuta suoraan ja avoimesti asioiden oikeilla nimillä vaan kaunistellaan niitä ja jätetään osa pois, se on falskia. Jatkuvaa toiseuttamista eli kansan jakamista "hyviksiin" ja "pahiksiin" tapahtuu kaiken aikaa. Valitettavasti.

Tuskinpa kenellekään on jäänyt epäselväksi ketkä kuuluvat "hyviksiin", niihin jotka sanoillaan ja teollaan hymistelevät kun kansakuntaa ajetaan alas, ja "pahiksiin" jotka ilmaisevat tyytymättömyytensä tähän kehitykseen.

Eikä valtakunnan johto ja sitä peesaava media tunnu jättävän yhtään tilaisuutta käyttämättä, missä voisi syventää tätä jakoa.

Ehrnrooth-sitaatti kokonaisuudessaan ilman poliittisen korrektiuden aiheuttamaa vääristymää kuuluu muuten seuraavasti:

"Suomi on hyvä maa. Se on paras meille suomalaisille. Se on puolustamisen arvoinen maa ja sen ainoa puolustaja on Suomen oma kansa." =)

Pekka Pylkkönen

Sanoisin että yksinkertaistaminen ja lokeroiminen on polarisoitumisen keskeisin tekijä. Mielipiteillä ei enää ole liukumaa vaan pelkkä jako meihin hyviin ja teihin huonoihin. Kuulija saa tehdä jaon oman subjektiivisen arvionsa pohjalta eikä siitä saa valittaa. Kuulija saa myös valita mielipiteen esittäjän motiivit.

Esimerkiksi sosiaaliturvan joissain tilanteissa liian anteliaaseen tasoon liittyvistä ongelmista ei voi puhua ellei motiivi ole ajaa työttömiä kadulle kuolemaan. Humanitaarista maahanmuuttoa ei voi kritisoida ilman rasistista motiivia. Sossusotilaita (social justice warrior) ei voi pitää vastenmielisenä olematta joku vanhoillinen naisvihaaja.

Toki tämä ei ole yksisuuntainen katu. Esimerkiksi laittomien terveydenhuoltoa joku voi puolustaa ihan muistakin motiiveista kuin vain ylileveistä ihmisoikeuskäsityksistä käsin. Natoa voi kannattaa tai vastustaa vasemmalla ja oikealla, ihan riippuen millaisia painotuksia kukin pitää. Ei tarvitse olla sotahullu tai sinisilmäinen idiootti valitakseen kantaansa.

"Me puolustamme ihmisoikeuksia ja te vastustatte niitä". Tämä on viime aikoina useissa debateissa esiintynyt käsittämättömän typerä väittämä. Se että vastustaa esimerkiksi jonkun tietyn hintavan oikeuden laajentamista ihmisiin joihin sitä ei olisi pakko laajentaa. Ainakin omalla kohdallani kyse on vain yksinkertaisesti siitä että erilaisten etuuksien tuotannon pitää olla kestävällä pohjalla. Kehityksen tulee olla kestävää. Jostain syystä Kongossa ei ole suomalaisia etuja tai palkkatasoa, vaikka Suomenhan pitäisi täyttää vain ihmisoikeuksien minimitaso..

Kongo romahtaisi jos sinne yritettäisiin implementoida kerralla suomalainen elintaso. Sama koskee Suomea: talouden kasvu on ainoa jolla voimme rahoittaa paremmat palvelut ja korkeammat palkat sekä etuudet.

Pitää olla malttia. Voi olla että yksi tai kaksi sukupolvea ei riitä saamaan Suomesta "kaikkea kaikille"- yhteiskuntaa, mutta sitä kohden voidaan mennä tekemällä duunia ja kasvattamalla taloutta. Meidän lapsemme ja lapsenlapsemme joka tapauksessa ovat ne jotka joko nauttivat duunimme hedelmistä tai kärsivät siitä että halusimme itse kaiken nyt ja heti. Tämä on minun motiivini vastustaa sosiaaliturvan parannuksia ja laittomien maassaolijoiden etuuksia. Nähdäkseni Suomen talous ei ole kehittynyt siten että lisämenoja voisi edes harkita. Nykyisissäkin on tekemistä.

Jos suostuisimme ymmärtämään että toisten motiivit eivät välttämättä ole pahoja tai lopputuloksen kannalta edes vastakkaisia. Suurin osa 612-marssijoistakin todennäköisesti hyväksyy työperäisen maahanmuuton ihonväristä ja uskonnosta riippumatta. Tällöin on vähän traagista niputtaa heitä natsien kanssa samaan läjään.

Twiitit ja facebook pelkistävät ja tuhoavat syvällisen keskustelukulttuurin. Yritetään ymmärtää miksi kukakin on sitä mieltä mitä on.

Hannu Korpilampi

"Suomalaiset ovat aina olleet hyvin suvaitsevaista ja empaattista kansaa."

Tämä on omituinen kommentti. Saska Saarikoskihan oli televisiossa haastateltavana kesällä. Hän oli sitä mieltä että suomalaiset – kansa, jonka olemassaolon hän myös haastattelussa kielsi – on ollut pöyristyttävän rasistinen jo 1600-luvulta lähtien.

Joten olemmeko nyt suvaitsevaisia vai rasisteja? Jatkammeko perinteitä vai muutumme?

Kaikki tämä on niin hämmentävää.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Aivan. Hämmentävää ja surullista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset