Atte Kaleva Haluan turvallisen ja menestyvän Suomen, joka on jatkossakin hyvä maa meille kaikille.

Seppojen listat

Suomen Sotilas -lehti julkaisi hiljattain Puolan Kansallisen muistin instituutin IPN:n arkistoista löytyneitä suomalaisnimiä. Paljastukset vahvistavat kuvaa itätiedustelun toiminnasta maassamme, joka kylmän sodan aikana taloudellisesta ja osittain poliittisesta länsimaisuudestaan huolimatta oli voimakkaasti sosialistimaiden vaikutuksen läpitunkema. Puolalaisten vakoilutoiminta vaikuttaa olleen huomattavasti Neuvostoliiton sekä Itä-Saksan vastaavaa suppeampaa, mutta myös sosialistisella Puolalla oli informantteja sekä politiikan, talouden, armeijan että median piirissä.

Artikkelisarjassa tuodaan esiin myös Suojelupoliisin vastavakoiluun liittyviä faktoja sekä epäilyjä. KGB:n agentiksi paljastunutta Arvo Penttiä seurasivat organisaation johdossa Sepot Tiitinen ja Nevala, joista ensinmainittu oli presidentti Urho Kekkosta tukeneen K-linjan kaaderi ja jälkimmäinen Kalevi Sorsan avustaja. Nevala myös johti Supoa, kun Suomeen saapuneet Stasi-aineistot käytännössä ohitettiin olankohautuksella vuonna 2000. Päätöksen niiden vastaanottamisesta tekivät niin ikään Sorsan avustajana toiminut presidentti Tarja Halonen, SDP:n kansainvälisenä sihteerinä vasemmistolaistumisen vuosina uransa aloittanut pääministeri Paavo Lipponen sekä ulkoministeri Erkki Tuomioja.

Yhdessä artikkelissa esitetään ns. Mitrohinin arkistojen viittaavan siihen, että moninkertainen pääministeri Kalevi Sorsa lähipiireineen oli ainakin yksi KGB:n hoitama verkosto. Puolan arkistoista pääministeristä löytyy turvaoperaatio peitenimellä "Inari", mutta hänen poliittisena sihteerinään ja Lipposen seuraajana SDP:n kansainvälisten asioiden sihteerinä toiminut Rauno Viemerö esiintyy artikkelin mukaan papereissa usein. Sorsan lähipiiristä ainakin Kari Tapiola ja Jaakko Kalela olivat sekä KGB:n että Stasin kontakteja.

Lehden julkaiseman, Seppo Nevalan nimitystä Supon apulaispäälliköksi vuonna 1978 koskevan muistion perusteella nimitetty ei ollut pätevä, mutta sopiva:

"Nevalan takana olevat tahot katsonevat hänen mahdollisen nimityksensä riittävästi korreloivan suoritettua toista nimitystä. Poliisiasetuksen 73 §:n 1 momentin 2 kohdan mukaan Nevala ei nyt täytä muodollisia kelpoisuusvaatimuksia suojelupoliisin apulaispäällikön toimeen."

Artikkelisarjassa käydään läpi juridisesti ja pitkälti myös mediassa sivuutettuja itätiedusteluun liittyviä tapauksia, kuten Stasin värväysasiakirjan allekirjoittaneen Riitta Juntusen toimintaa. Juntunen toimi 2000-luvulla Halosen presidentinvaalikampanjassa sekä peri SAK:ssa vuonna 2009 sittemmin eduskunnan puhemieheksi edenneen Eero Heinäluoman pestin.

Olen aiemminkin korostanut suomettumisen ajalta periytyvien vaikutusverkostojen avaamisen tärkeyttä, erityisesti nyt Venäjän hybridivaikuttamisen jälleen aktivoiduttua. Suomen Sotilaan julkaisemien tietojen valossa on pakko todeta, että myös Suomen vastavakoilun toiminta kaipaa lähempää tarkastelua. Ns. Tiitisen listan epäillään perustellusti koostuvan, ainakin osittain, vastavakoilun kaksoisagenteista.

Noitavainoja en edelleenkään kaipaa, mutta maanpetoksellisen toiminnan painaminen villaisella näin järjestelmällisesti ja jatkuvasti asettaa maamme hyvin outoon valoon länsimaisten kumppaniemme silmissä. Tiitisen listan julkaiseminen ja suomettuneisuuden ajan toiminnan avoin ja kiihkoton perkaaminen olisi nyt omiaan puhdistamaan ilmaa ja hälventämään näitä epäluuloja.

 

Atte Kaleva

wwww.attekaleva.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän PauliLaasonen kuva
Pauli Laasonen

Vähän tuntuu siltä että onko SDP ollut isänmaallisia ja rehellisiä johtajia ollut yhtään Tannerin jälkee .Ehkä Koivisto ei suoranaisesti vakoillut omaa maataan. Joka tapauksessa SDP sisarpuoluessa Ruotsissa ei moinen kansanpetturuus tulisi missään tapauksessa kysymykseen, ei ainakaan tekijöiden piiloittaminen kun Saksasta tuli tietoa ihan riittävästi ,ja olisi Ruotsissa varmasti johtanut oikeustoimiin. Kas kun perustuslakiin kukaan ei vedonnut kun päätös salaamisesta tehtiin. Jos perustuslaissa ei ole mitään pykälää tai määritelmää tämän laisien tapausten varalta niin ne olisi sinne pian saatava.

Käyttäjän attekaleva kuva
Atte Kaleva

Pauli, kieltämättä aitoa tannerilaisuutta olisi SDP:ssä tarvittu, ja tarvitaan edelleen, paljon enemmän. Mutta valitettavasti sama meno näyttää edelleen jatkuvan.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

"Noitavainoja en edelleenkään kaipaa, mutta maanpetoksellisen toiminnan painaminen villaisella näin järjestelmällisesti ja jatkuvasti asettaa maamme hyvin outoon valoon länsimaisten kumppaniemme silmissä. Tiitisen listan julkaiseminen ja suomettuneisuuden ajan toiminnan avoin ja kiihkoton perkaaminen olisi nyt omiaan puhdistamaan ilmaa ja hälventämään näitä epäluuloja."

Olen samaa mieltä, asiat pitää selvittää, jotta länsimaat tietävät mitä Suomi edustaa. Tilanne on itse asiassa saman kaltainen silloin kun Max Jakobson 1960-luvulla tuskaili Suomen linjaa suhteessa länsimaihin. Uskottavuus lännen silmissä oli sinällään hauras henkivakuutus mutta parempi sekin kuin sen aikainen vaihtoehto Bresnevin oppeineen.

Lista julkaistaan joko kotimaisesta aloitteesta tai sitten tietoja alkaa tihkua muista kanavista ja tapahtumaketju alkaa vyöryä omalla painollaan. Tiedot muiden maiden, kuten Puolan arkistoista, voivat olla se laukaiseva tekijä. Birgitta Almgren kirjoitti 2012 teoksen "Inte bara spioner... Stasi- infiltration i Sverige under kalla kriget". Suomenlahden länsipuolella löytyy harrastuneisuutta ja voi käydä niin, että me luemme Ruotsin lehdistä skuuppeja Stasin toimista Suomessa, nimiä myöten.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset