Atte Kaleva Haluan turvallisen ja menestyvän Suomen, joka on jatkossakin hyvä maa meille kaikille.

Puolustusleikkaukset peruttava välittömästi

Venäjän voimapolitiikka on muuttanut Suomen turvallisuusympäristöä kielteiseen suuntaan vuodesta 2011. Suomen puolustusmenoja on kuitenkin leikattu 250 miljoonalla eurolla saman aikajakson kuluessa. Lyhytnäköisen politiikan taustalla on sekä yleinen säästölinja mutta myös liian optimistinen näkemys Venäjän tavoitteista.

Suomen turvallisuusympäristö on muuttunut epävakaammaksi kun Venäjän sotilaallinen läsnäolo myös Itämeren alueella on lisääntynyt. Hybridisotaan liittyvät ilmiöt, kuten kyberhyökkäykset, Venäjän tiedustelun kasvu Suomessa ja vääristelevä propaganda ovat lisääntyneet. Suomalaisten ja etenkin viranomaisten on oltava paremmin tietoisia näistä jo nyt Suomen sisällä vaikuttavista kehitysilmiöistä.

Seuraavan hallituksen tulee käynnistää laajempi ja pitkän aikavälin kehiitykseen nojaava turvallisuuspoliittinen selvitys jossa yhteydessä on valmisteltava myös Nato-jäsenyyden etuja ja haittoja kokoava perusselvitys. Selvitystyö ei poissulje nopeita päätöksiä, mikäli turvallisuusympäristössämme tapahtuu muutoksia.

“Leikkauksien peruminen ja puolustusmenojen palauttaminen vuoden 2011 tasolle on ensimmäinen askel tehokkaan maanpuolustuksen turvaamiseksi. Naton jäsenyys takaisi sotilaallisen maanpuolustuksemme uskottavuuden myös Venäjän silmissä”, sanoo sotatieteen maisteri Atte Kaleva, joka on ehdolla Uudenmaan vaalipiirissä Kokoomuksen listoilla.

“Turvallisuudesta ei kannata säästää. Suomeen kohdistuneet verkkohyökkäykset, toistuvat ilmatilaloukkaukset ja ulkoministeriöön kohdistunut laajamittainen verkkovakoilu osoittavat, että turvallisuutemme on otettava erittäin vakavasti”, linjaa VTT Alpo Rusi. Rusi on ehdokkaana Uudellamaalla Keskustan listoilla.

Kuluneen vaalikauden aikana  Ilkka Kanervan johtama parlamentaarinen selvitysryhmä on ehdottanut puolustusmenojen korottamista. On hienoa, että maassamme vallitsee tästä asiasta yhteisymmärrys Vasemmistoa lukuunottamatta.


Tämä kannanotto on pohjana Atte Kalevan ja Alpo Rusin eduskuntavaaliväittelylle torstaina 9.4. Keskustelu pidetään Tikkurilassa Vantaalla klo 18.00 (Cafe Aschan, Tikkuraitti 9). Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Lisätietoja:

 

Atte Kaleva 

eduskuntavaaliehdokas, Kokoomus, Uusimaa
jihadismitutkija, sotatieteiden maisteri, kapteeni evp.
www.attekaleva.fi

puh. +358 45 600 2480

 

Alpo Rusi

Eduskuntavaaliehdokas, Keskusta, Uusimaa 
Valtiotieteen tohtori

puh. +358 40 1759100

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Jokohan olisi aika saattaa osa reserveistä liikekannalle ja lopettaa vehtaaminen vieraiden sotilaiden kanssa? Ainakin joksikin aikaa turvaamaan yllätyksiltä kireässä talous- ja yleisessä maailmantilanteessa, tulipa ne mistä tahansa tai jopa Suomen sisältä. Vielä ehtii, mutta ei enää silloin kun yllätys on jo tapahtunut.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Kun noita pienten vihreitten punarauhanaktivistien kv. liikkeitä seurailee ja muistelee vaikkapa Georgian Etelä-Ossetiassa 2008 ja Ukrainan Krimillä ja Donbassissa 2014-15 ja Suomen Viipurin läänissä ym. 1939-44, niin tulee mieleen että jos ainakaan edullisia ja kotimaisia ja vain hyökkääjään täsmäohjautuvia maamiinoja ei saa todellakaan käyttää ja Nato-optiota ei ole enempää kuin palovakuutusta saa nurkkien jo kärytessä, niin eipä tässä Suomineidolle taida jäädä muuta mahdollisuutta kuin Jaana Pelkosen blogin kommentissa esitetyllä tavalla tiukan paikan tullen hakea ihan pokkana ja bona fide itänaapurille lähestymiskieltoa, ks. http://jmpelkon.puheenvuoro.uusisuomi.fi/192345-ve...

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Toivotaan siis, että Kokoomuskin vihdoin oppisi jotain!

http://hannumononen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/17491...

Jos puolustusleikkaukset peruttaisiin välittömästi, mitkä olisivat ensisijaisimmat ja kiireellisimmät käyttökohteet määrärahoille?

Käyttäjän attekaleva kuva
Atte Kaleva

Kiitos kysymyksestäsi, Hannu. Ensisijaiset ja kiireellisimmät käyttökohteet rahoille olisivat materiaalihankinnoissa ja toimintamenoissa, erityisesti reservin kertausharjoituksissa. Tärkeää puolustusmateriaalia on vanhenemassa, eikä uutta ole varaa hankkia. Myös kokonaan uusien, maavoimien uudistettuun taistelutapaan liittyvien kalustohankintojen lykkääminen hamaan tulevaisuuteen on haitannut puolustuskykyämme merkittävästi, kun varusmiehille ja kantahenkilökunnalle ei voida kouluttaa näitä järjestelmiä.

Tietysti puolustushallinto päättää itse määrärahojen käytöstä, mutta uskallan omakohtaisen kokemukseni kautta kertoa näissä kohteissa olevan kaikkein akuuteimmat tarpeet.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset