Pohjanoteeraus Kallion kirkossa
Kallion kirkossa koeteltiin eilen ei sananvapauden, vaan hyvän maun rajoja. Performanssi, jonka Vasemmiston listoilla eduskuntavaaleissa ehdolla oleva ns. radikaalipappi Kai Sadinmaa eilen esitti, oli varmaankin puhtaasti julkisuuskampanja, enkä siksi haluaisi nostaa asiaa esiin. Mutta näin räikeistä julkisista ylilyönneistä ei pidä vaieta. Olen sotilasurallani ja nyttemmin vaalikampanjani aikana osallistunut kaikenlaisiin, välillä hyvinkin värikkäisiin keskustelutilaisuuksiin, mutta keskiviikkoillalle suunniteltu Uskonto, politiikka ja jumalanpilkka -keskustelu osoittautui kyllä pohjanoteeraukseksi, useastakin syystä. Professori Jaakko Hämeen-Anttila oli jo aiemmin ilmoittanut estyneensä saapumasta, enkä enää lainkaan ihmettele miksi.
Olin kutsuttuna yhdessä Hämeen-Anttilan ja kunnallispoliitikko, radiopersoona Abdirahim “Husu” Husseinin kanssa keskustelemaan otsikolla ‘Uskonto, politiikka ja jumalanpilkka’ Kallion kauniiseen graniittikirkkoon. Oletin, että nyt päästään kolmessa tunnissa käsittelemään tärkeitä ja erittäin vakavia aiheita, vieläpä pohtimaan sitä, miten näistä vaikeista asioista pitäisi Suomessa ylipäätään keskustella.
Jo tapahtumakutsun perusteella (Kuva 1) olisi voinut aavistaa, että tilaisuus olisi kannattanut jättää väliin.
Vaikka olen Hämeen-Anttilan ja Husseinin kanssa monista asioista eri mieltä, arvostan heidän kykyään käydä sivistynyttä keskustelua. Vastakkaisia mielipiteitä kuunnellaan, toisten päälle ei puhuta ja ennen kaikkea keskustelutilaisuutta ei käytetä oman julkisuusspektaakkelin manifestoimiseen.
Saapuessani Kallion kirkon sivuholviin minut otti vastaan pirteän iloinen ja selkeästi alkoholilta tuoksahtava Sadinmaa hänestä dokumenttielokuvaa tekevän kuvausryhmän ympäröimänä. Allekirjoitettavakseni annettiin paperi, jossa suostun siihen, että minusta kuvattua ja nauhoitettua materiaalia voitaisiin myöhemmin käyttää elokuvassa. Tämä on elokuvia tehdessä verraten yleistä, joten suostuin. Tällä välin paikalle saapunut Husu Hussein suhtautui koko hankkeeseen huomattavasti skeptisemmin ja ilmoitti allekirjoittavansa suostumuksen vasta nähtyään valmiin materiaalin.
Sadinmaa kutsui meidät ja paikalle kerääntyneet parikymmentä kuulijaa kirkkosalin puolelle avaustaan varten. Aluksi hän ilmoitti Suomen kirkoissa yleisesti esillä pidetyn C.G.E. Mannerheimin päiväkäskyn nro 60 (Suomen äideille!) edustavan aikaa, jolloin Suomi yhdessä Natsi-Saksan kanssa hyökkäsi Neuvostoliittoon. Sadinmaa halusi nyt julkaista uuden, itse kirjoittamansa päiväkäskyn. Tässä manifestissaan hän monisanaisesti kiitti Suomen äitejä heidän luovuttaessaan poikansa kapitalismin uhreiksi ja ilmoitti myöntäneensä heille siitä hyvästä vapaudenristin. Totesin kuuluvaan ääneen: ”Uskomatonta roskaa!”
En ole varma kannattiko Sadinmaa tosissaan ns. päiväkäskyään vai halusiko hän provosoida keskustelua. Tällä ei kuitenkaan ole merkitystä.
Kannatan Sadinmaan vapautta sanoa mitä hän haluaa, vaikka hän loukkaisi niitä asioita, jotka ovat monille suomalaisille erittäin tärkeitä. Sananvapaus on yhteiskuntamme tärkeimpiä arvoja. Samalla kuitenkin keskustelijoilla on oikeus olla osallistumatta tällaiseen näytelmään. Jos joku tekee itsestään tyhmyyksissään pellen, on muilla täysi oikeus sanoa pelleilylle “ei”.
Sadinmaan alkaessa kiinnittää ’päiväkäskyään’ Mannerheimin päiväkäskyn päälle poistuin kirkkosalista yhdessä Husun kanssa. Emme halunneet jäädä seuraamaan, ja vielä vähemmän osallistumaan, moiseen ilveilyyn. Pahoittelin osaltani sivusaliin palanneelle kuulijakunnalle heidän joutumistaan tällaisen narsistis-egoistisen farssin todistajiksi. Pyysin allekirjoittamani sopimuksen takaisin ja poistuin.
Kirkon tilojen käyttö oman kampanjansa ajamiseen on toki valitettavaa, mutta vielä ikävämpää on Sadinmaan tapa valjastaa vakavalla mielellä paikalle saapuneet keskustelijat ja yleisö oman egonsa pönkittämiseen. Toivottavasti Kallion seurakunta noudattaa tarkkaa harkintaa myöntäessään jatkossa lupia vakavasti otettavien ja kiihkottomien paneelikeskustelujen, tai niiden irvikuvien, järjestämiseen kauniissa tiloissaan.
Sananvapaus, joka siis koskee täysimääräisesti myös Sadinmaata, on vapaan yhteiskunnan kulmakivi. Siitä ei pidä tinkiä piiruakaan. Mutta pyrittäessä rakentamaan kestävää taloa tuolle kulmakivelle, on eilisen näytelmän kaltaiset pelleilyt syytä jättää omaan arvoonsa.
Atte Kaleva
Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!
NäytäPiilota kommentit (51 kommenttia)
Ihme että kirkkoja saa käyttää tällaiseen pelleilyyn.
Kallion kirkon pohjanoteeraus nähtiin silloin kun Tarja Halonen oli siellä pitämässä jotain saarnaustilaisuutta.
Tämä Jalovaarahan siellä on aikoinaan paljonkin rahastanut.Halosesta en tiedä miten uskovainen se on,mutta ootkos koskaan tullut ajatelleeksi,että ns.kristillisen saarnan saa pidetyksi mainitsematta jumalaa tai mitään uskontoon liittyvää edes rivien väleissäkään ja silti sopii vaikka kirkossa pidettäväksi..en tietysti tiedä sitäkään millaisen saarnan Halonen on pitänyt.
Tämä Jalovaarahan siellä on aikoinaan kai paljonkin rahastanut.Halosesta en tiedä miten uskovainen se on,mutta ootkos koskaan tullut ajatelleeksi,että ns.kristillisen saarnan saa pidetyksi mainitsematta jumalaa tai mitään uskontoon liittyvää edes rivien väleissäkään ja silti sopii vaikka kirkossa pidettäväksi..en tietysti tiedä sitäkään millaisen saarnan Halonen on pitänyt.
Olen useinkin sanonut,että pidän ihmisistä,jotka omalla nimellään ja kuvallaan tuhrivat housunsa julkisesti..sanalle tuhria on toinenkin ilmaisu,jota en nyt viitsi tässä suoraan käyttää.
Kysyn vaan mistä näitä pellejä riittää..ikävää on se,että nää tuhrijat likaa niittenkin housuja,jotka seisovat kenties samoissa riveissä,mutta ovat siitä huolimatta kunnon järki-ihmisiä.Tässäkin tapauksessa ajattelen niin kirkollisia rivejä,kuin vasemmistoliittolaisia.Sadinmaan kaltaisia kansanedustajihan tämä maa juuri " tarvitseekin ".
Meillä oli oikein hyvä keskustelu. Paikalle jäi panelisteista piispainkokouksen pääsihteeri Jyri Komulainen ja yleisö jotka osallistuivat aktiivisesti keskusteluun. Komulaisen mielestä tilaisuus oli erinomainen. Sanoi tulevansa mielellään uudelleen vastaavaan. Päiväkäskyperformanssi toimi hyvänä ja sytyttävänä alustuksena aiheeseen Uskonto, politiikka, jumalanpilkka. Harmi, että Atte Kaleva ja Husu lähtivät pois. Olisin mielelläni kuullut heidän ajatuksiaan.
Sadinmaa, et varmaankaan tiennyt että nauttimasi ykkösolutkin antaa viinan hajun.Tosin raamatulliseen aikaan ei ollut olutta.
Oli kyllä. Nimenomaan samoilla seuduilla se luultavasti ensimmäisenä keksittiin. Ensimmäinen kirjallinen maininta siitä löytyy Mesopotamiasta 1700 eaa.
Lisäys
Ja tunnetaan itseasiassa Raamatussakin, Sananlaskujen kirjasta:
"Olut sopii onnettomalle,
viini sille, jonka mieli on katkera"
Kyseessä voi tietysti olla käännöskukkanen, mutta olut on yhtä vanha keksintö kuin maanviljely ja saattaa olla syy yhteiskunnan kehittymiseen kun olutta himoava ihminen on joutunut jäämään aloilleen aineksia kasvattaakseen.
Olitkos maistissa? Touhu vaikuttaa sellaiselta. Missään tapauksessa ei ole kirkoon sopivaa.
Alkoholilta haiskahtava pappeja on aina ollut. Sen sijaan hekin ovat sentään enimmäkseen tienneet, kenen asialla pappi palvelustaan suorittaa 'paimenena'.
Poistuminen lienee ollut paras mahdollinen ratkaisu.
Miksi Suomi tarvitsisi eduskuntaan virkaheittoa juoppopappia?
No onneksi ei tule menemään läpi.
Kaiken maailman populisteja sitä löytyykin.
Säälittävintä kuitenkin on, etä tuollaisillakin hölmöillä on omat seuraajansa.
Vaalien alla saa olla tarkkana, minkälaisiin tilaisuuksiin nokkansa lykkää.
Historiamme aikana papistomme on kantanut säälittä veroa mm. torppareiltaan ja käytännössä vero suoritettiin paitsi taksvärkkityönä niin myös usein paloviinana.
Parhaimmat saarnat lieneekin entisaikoina pidetty jumalattomassa krapulassa, jolloin papit ovat henkilökohtaisen tunnetilansa avulla onnistuneet loihtimaan esiin helvetin kauhut erinomaisen elävinä.
Jokainen perinteitä kunnioittava pappi on kunniaksi valtiokirkollemme.
P.S. Mannerheim kuului virallisesti ev.-lut.kirkkoon , mutta osallistui myös ortodoksikirkon jumalanpalveluksiin Helsingissä asuessaan.
Papeilla oli yksinoikeus oluenpanoon ja viinanvalmistamiseen ja myyntiin kymmenysten ja pappilan torppareiden työpäivien lisäksi.
Tämäntyyppiset "kerronpa nyt mitä tapahtui"-blogit ovat hankalia kommentoitavia, kun ei ollut itse paikalla. Täytyy kuitenkin tehdä kaksi huomiota. Keskustelun aihe on tainnut joka tapauksessa osua ja upota Atte Kalevaan, ja oli sääli ettei hän jäänyt keskustelemaan reaktionsa pohjalta, nimenomaan sen pohjalta.
Toiseksi huomaa kommenttiosiostakin, ettei Kallion kirkkoa tunneta. Kallion kirkko on Kallion näköinen, se ei ole ihan tavisten kirkko. Ja sellaisena sen tulee aina pysyäkin.
Kyllä Kallion kirkko on ihan tuttu ja tavisten kirkko. Asuin sen edessä 13 vuotta ja samaan seurakuntaan kuului joskus yksi punatukkainen - sittemmin ex-presidenttikin: sanoi olevansa työväenluokkainen.
Kallion srk:n papeista osa opetti uskontoa lähiseudun kouluissa, mm. Kallion YK:ssa, (ilmaisulukio) ja urkuri oli monivuotinen musiikinopettaja.
Tuollaiseen vaali-alennustilaan kirkkoa ei kuitenkaan siihen aikaan vielä annettu vajota.
Siis - tota noi - Mä oon itse hel--arin vasemmalla, mutta kyllä mä kunnioitan ihmisten uskomuksia - ei noin saa käyttäytyä.
Isoisäni oli punaisten vankileirillä, opetusisäni kuoli muutama vuosi sitten ja olen varma ettei kumpikaan olisi hyväksynyt moista. Lisättäköön ettei kumpikaan rakastunut M-heimiä ja minullakin oli aikoinaan vaikeuksia kun "jouduin" tekemään työtä hänen nimissään.
Mutta ei minulle ole koskaan tullut mieleenkään häpäistä toisten uskomuksia!
Siinä olisin hävinnyt jo lähtöviivalla.
Tämän Puheenvuoron säännöt estää minua sanomasta enempää, mutta sanon tämän: HÄPEÄ!!
Muille: Olen monesta kielestä yrittänyt löytää vastinetta sanalle, hyvälle suomenkieliselle sanalle "myötähäpeä", mutten ole löytänyt. En uskonut, että se tulee jonkun sukunimestä.
Quisling merkitsee minulle jotain, (mistä olen täällä usein keuhkonut), ja nyt sain toisen synonyymin - kauan etsimälleni...
Henry
Atte Kaleva sortuu tekstissään törkeään loanheittoon. Tässä voi olla lähellä syyte kunnianloukkauksesta. Jos Kaleva reagoi näin voimakkaasti ja toimii näin halpamaisella tavalla niin suosittelen vakavasti sen miettimistä olisiko hänen syytä luopua ehdokkuudestaan. Se voisi olla parasta sekä hänelle itselleen että muille.
Se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa. Performanssi on provokaatio, ei keskustelua.
Eipä olekaan mikään huono ajatus käsitellä asia oikeudessa, mutta ei kunnianloukkauksena vaan aivan eri nimikkeellä. Teko näyttäisi täyttävän uskonrauhan rikkomisen tunnusmerkit paljon selvemmin kuin taannoinen Jussi Halla-ahon blogi.
Amerikkalaistyyppinen vastaehdokkaiden mollaaminen julkisesti on siis nyt aloitettu Suomessakin.
Attehan (kok), täällä tekee vaalityötään. Se hänelle sallittakoon. Kirkkoherra on tietenkin saanut paimenkirjeen ylhäältä. Hyi, hyi. Ei kirkossa saa totuuksia puhua.
Atte Kalevan Kai Sadinmaasta käyttämä ilmaus "ns. radikaalipappi" on osuva. Sodan jälkeisen ajan radikaalipappeina pidettiin Asevelipapit -järjestön perustaneita pappeja, jotka sotarintamalla rivimiesten joukossa olivat havainneet, kuinka kauas kirkko on etääntynyt tavallisten suomalaisten arjesta. Asevelipapit antoivat kirkolle käskyn (Sadinmaakin on kirjoittanut käskyjä kirkolle) "Älä aja raiteissa". Heihin kuuluivat mm. Mikkelin ja Helsingin piispana sekä arkkipiispana toiminut Martti Simojoki, kirkon perheneuvontatyön aloittanut Matti Joensuu ja kirkon nuorisotyönohjaajakoulutuksen pioneeri Simo Palosuo. Heidän työnsä elää yhä kirkossamme. Saa nähdä, minkä arvokkaan perinnön "ns. radikaalipappi" Sadinmaa kirkollemme jättää.
Uskonrauhan rikkominen?? Mihin te uskotte, Mannerheimiinko? Vastaavasti voisi sanoa: MINUN uskonrauhaani loukkaa se, että Mannerheimin päiväkäskyn sallitaan tahria MINUN uskomukseni siitä mikä on kirkon tehtävä, mitä jumala on ja ennen kaikkea mitä on oikeudenmukaisuus. Kalevan blogin sisältö pullistelee tekopyhyyttä. Mitä yhteistä on kirkolla ja Mannerheimilla, sodalla ja kirkolla, Jeesuksen sanoilla ja Mannerheimilla? Kirkon sietää miettiä kenen lauluja se laulaa. Sadinmaan performanssi ei ollut ilveilyä vaan vakavaan asiaan, eriarvoistumiseen puuttumista, sen näkyväksi ja todeksi tekemistä. Minäpä luulen, että Kaleva ja kumppanit pelkäävät tätä totuuden puhujaa.
Hyvä, Atte, suoraselkäisestä toiminnastasi. Hyvä kun jaat tällaisen törkeyden verekseltään.
Sadinmaan kannattaisi mennä häpeämään tekojaan, mutta tämä lienee ylivoimaista!
Atte Kaleva. Tiedätkö muuten miksi Jaakko Hämeen-Anttila perui tulonsa keskusteluun? Sinun takiasi. Heti kun hän kuuli, että sinut on pyydetty mukaan, hän perui tulonsa. Mieti sitä.
Olisin kyllä uskonut, että Jaakko Hämeen-Anttilassa siviilinä, olisi ollut miestä tulla edes paikalle ja puolustaa omia näkökantojaan.
Vellihousuja löytyy joka ruodusta.
Kirjoituksessaan Atte Kaleva selvitti hyvin epäämääräistä tilaisuutta johon oli osallistunut, itse olen kuullut muualtakin kyseisestä tapahtumasta. Surullista. Nyt alat heitellä miksi Hämeen-Anttila perui tulonsa paikalle...Mitä jos keskittyisit omaan toimintaasi, etkä kerro Hämeen-Anttilan "todellisia" syitä tapahtumaan osallistumatta jättämiselle. Surullista.
Atte Kaleva kaikki tsemppi sinulle vaalikampanjaan, itse tuen ajatuksiasi ja kuten kerroin myös tästä tapahtumasta olen kuullut samanlaisia kokemuksia. Arvostan ammattitaitoasi ja suorasanaista puhettasi. Vielä kerran onnea kampanjaan!
Uskoin kyllä, että mun alustukseni kirkossa eli päiväkäskyperformanssini voisi olla hyvä sytyke keskustelulle. Sehän iski mitä suurimmassa määrin ytimeen, illan teemoihin: uskonto, politiikka, jumalanpilkka. Siitä olisi ollut hyvä jatkaa, mutta Kaleva ja Husu valitsivat helpoimman tien eli pakenemisen. Olisin kyllä uskonut, että Kalevassa sotilaana, olisi ollut miestä jäädä paikalle ja puolustaa omia näkökantojaan.
Miksi kirjoitit tämän blogin? Harvoin näkee kansanedustajaehdokkaalta tällaista kuranheittoa. Ei näytä hyvältä.
Miksi ei olisi pitänyt tai saanut kirjoittaa näin epätavallisesta tapahtumasta omituisine piirteineen kirkkoon järjestetyssä julkisessa tilaisuudessa? Mikä siinä on kuranheittoa, jos kertoo tapahtumien kulun, vai kiistätkö sen olleen blogin kuvauksen mukainen?
Kallion kirkko on astetta rohkeampi, ja tuo tapahtumakutsu tuntuu istuvan oikein hyvin siihen. En ollut paikalla, mutta kutsun mukaan aihehan on varsin mielenkiintoinen. Se, että yhden esineen vaihtaminen Kirkon tilassa näytösluonteisesti herättää tuollaista kiukkua, on jo riittävän suuri kysymys ja oikeutus keskustelulle.
Lähinnä en ymmärtänyt näitä lapsellisia vihjailuja egosentrisyydestä tai alkoholille haisemisesta. Olin kuvitellut aiemmin Kalevan olevan ns. sillanrakentajatyyppiä. Mutta tämä kirjoitus sopisi paremmin Seiskaan.
Atte, olet oikeassa. Ei tätä kannata jatkaa. Olisin mielelläni keskustellut kanssasi uskonnosta, politiikasta, jumalanpilkasta ja päiväkäskystä, mutta ehkä toisella kertaa. Kaikkea hyvää vaalikampanjaasi.
Kommentoi 51 kommenttia