Atte Kaleva Haluan turvallisen ja menestyvän Suomen, joka on jatkossakin hyvä maa meille kaikille.

Maidanin jälkeen Venäjä hyökkäsi Ukrainaan

Ukrainan tapahtumilla on merkitystä myös Suomelle, osa 2: 

Kirjoitussarjan ensimmäisessä osassa kirjoitin siitä, miten Maidanin vallankumous kukisti Viktor Janukovitshin vallan. Tässä osassa keskityn siihen, miten Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainan alueelle, kun Kreml ei enää kyennyt kontrolloimaan maata valtiojohdon kautta.

Maidanin jälkeen
 

Vallankumouksen jälkeen oli viikko rauhallista aikaa. Tapahtumat lienevät tulleen Putinille pienenä yllätyksenä ja hänen täytyi pohtia vastatoimia. Putinin valtapyrkimyksille riippumaton ja eurooppalaiseen integraatioon pyrkivä Ukraina oli kauhistus.

Ukrainassa vallankumousta seurannutta viikkoa hallitsi lustraatio: vanhaa valtaa erotettiin huipuilta, väliaikaishallitus muodostettiin ja parlamentin uusi puhemies Oleksandr Turtshynov valittiin virkaa tekeväksi presidentiksi. Vanhan hallinnon edustajat ja Janukovitshin lähipiiri haluttiin saada pois mahdollisimman nopeasti.

Lenin-patsaiden kaataminen, leninopad, eteni. Siellä missä oli vielä jäljellä Leninin patsaita, ne haluttiin tuhota mahdollisimman nopeasti kansannousun kunniaksi. Suojeluskuntia ja Pravyi sektoria laitettiin järjestykseen ja laillisen hallinnon alle. Tämä oli erittäin tärkeää. Riippumattomat, aseelliset ja osin radikaalit ryhmittymät haluttiin kontrolliin ja palvelemaan hallituksen alla uutta Ukrainaa.

Vanhan vallan edustajat yrittivät kapinakokousta Harkovassa, mutta se epäonnistui. Harkova oli jo siirtynyt kannattamaan uutta hallintoa, mikä näkyi mm. kun vangittu oppositiojohtaja Julia Tymoshenko vapautettiin harkovalaisesta vankilastaan. Kapinakokouksen pitäjät vetäytyivät Venäjän tukikohtaan Krimin Sevastopoliin ja lopulta Venäjälle. Venäjän yritykset epävakauttaa Ukrainaa jatkuivat.

Krimin hallinto (jossa Janukovitshin Alueiden puolue oli hallitseva) päätti laillisessa järjestyksessä pysyvänsä osana Ukrainaa ja hyväksyvänsä uuden laillisen hallinnon Kiovassa. Krim olisi halunnut jäädä osaksi Ukrainaa. Tämän jälkeen tapahtunut Venäjän hyökkäys Krimille muutti kuitenkin tilanteen.

Venäjän hyökkäys ja sotilasoperaatiot Krimillä


Epäonnistuttuaan Janukovitshin pitämisessä vallassa voimakeinoin Venäjä käynnisti B-suunnitelmansa. Krimille siirretyt venäläiset erikoisjoukot valtasivat nopeasti strategisia alueita ja katkoivat viesti- sekä liikenneyhteydet. Krimin autonomisen tasavallan laillinen aluehallinto ja parlamentti, jotka olivat Alueiden puolueen hallitsemia, vahvistivat kuitenkin Krimin pysymisen osana Ukrainaa.

Tämä ei kelvannut Venäjälle. Venäjä masinoi levottomuuksia, venäläiset erikoisjoukot miehittivät Krimin parlamentin ja erottivat hallituksen pakolla. Venäläisten sotilaiden, pienten vihreiden miesten, valvonnassa Krimin johtoon nostettiin järjestäytynyttä rikollisuutta edustava Sergei Aksjonov, mafianimeltään Goblin (suomeksi: Hiisi), jonka marginaalinen venäläiskansallismielinen puolue oli saanut Krimin aluevaaleissa Janukovitshin aikana noin viisi prosenttia äänistä.

Krimin miehitys tehtiin Venäjän armeijan erikoisjoukkojen, maahanlaskujoukkojen ja turvallisuusorgaanien joukkojen voimin. Merkityksettömiä tiesulkuja pystyttämään ja länsimedioille haastatteluja antamaan masinoitiin kriminvenäläisiä separatisteja ja Venäjältä tulleita ääriryhmiä, kuten kasakoita ja moottoripyöräjengejä. Putin ja Venäjän hyväksi toimivat vaikuttaja-agentit, sekä muuten vain Venäjän toimet aina parhain päin selittämään pyrkivät perusteettomat optimistit (Stalin kutsui aikanaan tällaisia henkilöitä hyödyllisiksi idiooteiksi) väittivät kiven kovaan, etteivät ‘pienet vihreät miehet’ ole Venäjältä, ja ettei Putinilla ole mitään aikeita anneksoida Krimiä. Tätä tietoista valehtelua tai perusteetonta optimismia esiintyi myös Suomessa, mikä on erittäin huolestuttavaa.

Putin palkitsi mitaleilla Krimin kaappaukseen osalliset - kenraaleista mafiamiehiin ja moottoripyöräjengiläisiin. Kenellekään ei nykyään pitäisi olla epäselvää, että Krimin miehitys oli Kremlin operaatio.

Venäjän Krimillä järjestämä kansanäänestys oli laiton näytelmä, joka ei millään tavoin kuvastanut krimiläisten mielipiteitä. Viimeiset suhteellisen vapaissa oloissa (Janukovitshin aikana) tehdyt mielipidemittaukset osoittivat, että enemmistö Krimin asukkaista toivoi autonomiaa osana Ukrainaa. Vähemmistö toivoi itsenäisyyttä tai liittämistä Venäjään.

Ukraina ei käynnistänyt aseellisia vastatoimia. Viestintä-, taistelunjohto- ja logistiikkajärjestelmät tulivat täysin vihollisen lamauttamiksi, minkä lisäksi varsinkin laivaston johdosta loikkasi runsaasti korkeimpia (Janukovitshin ja sevastopolilaisen puolustusministerinsä Lebedjevin nimittämiä) upseereja Venäjän puolelle.

Länsimaat painostivat voimakkaasti Ukrainaa olemaan puolustautumatta. Ukrainaa varoitettiin (varmaan aiheellisestikin) että muuten olisi edessä toisinto Georgiasta 2008 eli Venäjän laajamittainen hyökkäys; Ukraina lavastettaisiin hyökkääjäksi ja Venäjä krimiläisten puolustajaksi. Venäläismieliset tahot ovat Suomessakin väittäneet vielä vuosia Georgian hyökkäyksen jälkeen, että Georgia muka olisi hyökännyt Venäjän kimppuun vastatessaan hyökkäykseen itselleen kuuluvassa Etelä-Ossetiassa.

Venäjä yrittää valloittaa lisää maata Ukrainan alueelta

Venäjän saavutettua Krimillä vahvan aseman piti Putinin muuttaa retoriikkaansa perustellakseen toimiaan. Venäjä palautti Katariina Suuren aikaisen Uus-Venäjän käsitteen propagandaansa. Käsite tarkoittaa niitä nykyisen Ukrainan alueella sijainneita alueita, jotka Katariinan hallintokaudella valloitettiin Venäjälle.

Venäläiset erikoisjoukot valtasivat hallintorakennuksia ympäri Itä- ja Etelä-Ukrainaa. Tavoitteena oli matkia Euromaidanin aikana tehtyjä hallintorakennusten valtaamisia ja näin legitimoida toimintaa. Kyseessä oli kuitenkin sotilaallinen operaatio, ei kansanliike, kuten Euromaidan oli. Venäjä masinoi paikallisia ääriliikkeitä (useimmat äärioikeistolaisia) ja rikollisia ns. separatisteiksi.

Harkovan ja Odessan valtausyritykset kukistettiin. Odessassa oli keväällä tuhoisa tulipalo, jota useampi ukrainalainen ja kansainvälinen tutkinta sittemmin selvitteli. Venäläisiä ja Transnistrian asukkaita pidätettiin provokaation järjestämisestä. Dnipropetrovskin kuvernööriksi nimitetty oligarkki Ihor Kolomoiski onnistui palauttamaan järjestyksen nopeasti oman maakuntansa lisäksi myös naapurimaakuntiin, kuten Zaporizzhjaan. Osia Donetskin ja Luhanskin oblasteista sen sijaan joutui nopeasti laittomien asejoukkojen hallintaan. Venäjältä virtasi joukkoja ja kalustoa separatistien tueksi.

 

Ukraina kutsui ja kutsuu Donbasin sotaa terrorisminvastaiseksi operaatioksi, sillä sotatilan julistamisen katsottiin olevan liian kallista ja sen pelättiin johtavan epäsuotuisiin muutoksiin komentoketjuissa (ts. armeijajohtoiseen tilaan nykyisen turvallisuuspalvelun koordinoiman sijaan). Lisäksi sen pelättiin antavan Venäjälle tekosyyn mahdolliseen suurhyökkäykseen ja Ukrainan syyttämiseen hyökkäämisestä (vrt. Georgian sota vuonna 2008). Lännessä Ukrainaa painostettiin jälleen voimakkaasti olemaan provosoitumatta.

Ukraina onnistui käynnistämään maanpuolustuksen melko pitkän takkuilun jälkeen. Ensin kyettiin lähinnä kuluttamaan ja patoamaan vihollisen etenemistä, mutta Ukrainan vastahyökkäyksen käynnistyttyä kapinalliset olisivat romahtaneet, ellei Venäjä olisi puuttunut tilanteeseen vakinaisella armeijallaan. Venäjä oli taannut jatkuvan aseellisen ja kalustollisen ylivoiman kapinallisille.

Edelleenkin jatkuvassa konfliktissa Venäjä käyttää etulinjassa paikallisesti rekrytoituja kapinallisia, joiden johtajilla on lähinnä ääriliike- ja rikollistaustaa, sekä Venäjältä virtaavia ‘vapaaehtoisia’. Ammattimaisia Venäjän sotilasjoukkoja käytetään erikoistehtävissä, tärkeimmän kaluston käytössä ja kouluttamisessa (mm. malesialaiskoneen alas ampunut miehistö) ja muutenkin takalinjassa. Venäjä käyttää runsaasti myös yksityisten venäläisten palkkasotilasfirmojen joukkoja.

Venäjän terminologia edustaa projektiota: kun maidanistit nimittivät suojeluskuntiaan itsepuolustusjoukoiksi, Venäjä alkoi käyttää samaa nimitystä Donbasin bandiiteista. Kun Ukraina nimitti vapaaehtoispohjalta koottuja pataljoonia vapaaehtoisiksi, Venäjä alkoi käyttää samaa nimitystä “lomailevista” sotilaistaan ja palkkasotilaistaan.

Venäjän puolella taistelee runsaasti uusfasisteja, palkkasotilaita ja bandiitteja, vaikka Venäjä yrittää levittää lännessä kuvaa siitä, että Maidan olisi ollut äärioikeiston masinoima vallankumous. Donbasin miehitetyillä alueilla vallitsee terrorin valta. Sotarikokset ja rikokset ihmisyyttä vastaan ovat venäläispuolella valtavirtaa; Venäjän toiminta nauttii täydellistä rankaisemattomuutta. Sen sijaan Ukrainan puolella ylilyönnit ovat melko harvinaisia. Ukrainan laillisen hallinnon kontrollissa olevilla alueilla vallitsee normaali ihmisoikeustilanne.

Ukrainan puolella taistelevat viralliset puolustusvoimat, sisäministeriön joukot ja kansalliskaarti (jonka ytimen muodostavat sisäministeriön erikoisjoukot, lisäksi mukaan on otettu pääosin Samooboronaan perustuvat vapaaehtoispataljoonat). Lisäksi Ukrainan puolella on joitain joukkoja - mm. puolueiden, kuvernöörien ja varakkaiden yksityishenkilöiden kokoamia, jotka ovat korkeintaan löyhästi virallisen järjestelmän komentoketjuissa. Suurin osa vapaaehtoispataljoonista on kuitenkin integroitu virallisiin puolustusvoimiin.

Venäjän sotilaallisten toimien Ukrainassa pitäisi herätellä koko Eurooppaa, erityisesti Suomea ja muita Venäjän rajanaapureita. Putinin Venäjä on selkeästi osoittanut kykynsä ja halukkuutensa puuttua myös sotilaallisesti naapurimaidensa sisäisiin asioihin. Se on niin ikään osoittanut täydellisen piittaamattomuutensa solmimiaan kansainvälisiä sopimuksia kohtaan. Euroopan unionin on nyt tärkeää toimia yhtenäisesti Venäjä-politiikassaan: energiapolitiikkaa on kehitettävä Venäjästä riippumattomammaksi ja asetettavat uudet pakotteet pitää koordinoida yhdessä USA:n kanssa. Venäjän tavoitteena on hajottaa länsimaiden yhtenäinen linja, eikä Putin pidä uskottavana tilannetta, jossa USA ja EU esimerkiksi asettavat eri henkilöt pakotelistoilleen. Solidaarisuus Euroopassa ja koko läntisessä maailmassa on jälleen ensiarvoisen tärkeää.
 

Atte Kaleva

www.attekaleva.fi

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (60 kommenttia)

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Ukrainassa sotatoimet ovat ottaneet sen verran yliotteen, ettei sopimusten varassa pelkästään asioita ratkota?

En tiedä, vaikea sanoa täältä käsin, kun näyttää siltä, että sopimuksia rikotaan jatkuvasti.

Miten nyt pitää suhtautua Merkelin ja Hollanden vakuutteluun siitä, ettei Ukrainan konfliktiin löydy sotillaallista ratkaisua.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tilanne on selvästi kiristymässä. Lavrov puhui YK:ssa syyttäen länsimaita itsenäisten valtioiden sisäisiin asioihin puuttumisesta ja muiden maiden ohella mainitsi Ukrainan, jossa "länsimaat suorittivat hallitusvaihdoksen". Samaa aikaan Putin on vakuuttanut puheessaan Moskovassa, ettei Venäjä voi koskaan sotia Ukrainaa vastaan.

Molemmat lausunnot kuulostavat pahaenteisiltä, kun Venäjän kommunikaatiokielen tietää.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Kaikille tämän blogin lukijoille suosittelen amerikkalaisen senaattorin Ron Paulin kirjoitusta siitä, mitä todellisuudessa tapahtui. Kuvaus on vähän erilainen kuin Atte Kalevan sepustus. www.ronpaulinstitute.org.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Elo tuntuu poimivan rusinoita pullista nyt oikein kunnolla. Kun hän tuo Ron Paulin esille, niin silloin on syytä tarkastella myös muita Ron Paulin mielipiteitä ja näkemyksiä:

http://en.wikipedia.org/wiki/Political_positions_o...

Kannattaako Elo valtion menojen vähentämistä ja pienempää julkista sektoria? Kannattaako Elo verotuksen keventämistä? Kannattaako Elo keskuspankkijärjestelmästä luopumista? Kannattaako Elo sosiaaliturvasta luopumista? Kannattaako Elo sitä, että valtio ei sekaannu talouden toimintaan? Kannattako Elo tuntuvia lievennyksiä aselainsäädäntöön? Kannattaako Elo abortin kieltämistä? Kannattaako Elo kuolemantuomiota? Kannattaako Elo valtion omaisuuden kuten maa-alueiden yksityistämistä? Vastustaako Elo valtiorahoittaista lääketieteellistä tutkimusta?

Tuossa on muutamia Ron Paulin näkemyksiä. Kun kerran Elo ottaa esille Ron Paulin, niin silloin on syytä tarkastella Ron Paulin näkemyksiä kokonaisvaltaisesti. On aika ilmeistä, että suomalainen pitkän linjan demari on useista noista kysymyksistä toista mieltä kuin Ron Paul. Tämä tarkoittaa sitä, että niissä kysymyksissä joko Elo taikka Ron Paul on väärässä. Tämän takia Elon ja Ron Paulin näkemyksiin kannattaa suhtautua varauksin.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Petri Luosto,
Minä en puhu nyt Ron Paulin muista näkemyksistä, mutta kerro nyt, mikä Sinun mielestäsi on väärää Ron Paulin arvioissa siitä, miten asiat tapahtuivat Ukrainassa.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala Vastaus kommenttiin #16

Elo toimii kuten kiihkouskovaiset.vain ne mielipiteet kelpaavat jotka omaa kantaa myötäilevät.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #18

Kysyn vaan, onko valtiopäiväneuvos Mikko Elo ( sd.) tietämättään nykyisen Venäjän kannalta katsottuna tuollainen kommunismin alkuhistoriasta tuttu ns. hyödyllinen idiootti ?

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #16

Hyvä on listaan mielestäni asioita, joissa hän on väärässä:

"That coup was not only supported by US and EU governments -- much of it was actually planned by them."

Tuo on Paulin mielipide. Hän ei iske mitään käytännön todisteita pöytään. Hän vain toteaa, että USA:n ja EU:n roolin Ukrainan tapahtumissa.

"As we soon found out from a leaked telephone call, the US ambassador in Kiev and Assistant Secretary of State, Victoria Nuland, were making detailed plans for a new government in Kiev after the legal government was overthrown with their assistance."

Onko tässä kyse siitä samasta puhelusta, jossa Nuland sanoi, että vuodesta 1991 aina vuoteen 2013, USA oli tukenut Ukrainan demokratiakehitystä noin 5 miljardilla dollarilla? Pitää muistaa, että Putinin trollit väänsivät kyseisen asian niin, että USA olisi muka tukenut Ukrainan vallanvaihtoa 5 miljardilla dollarilla.

Lähde: http://www.stopfake.org/en/324/

"That war launched by Kiev has lasted until the present, with a ceasefire this month brokered by the Germans and French finally offering some hope for an end to the killing. More than 5,000 have been killed and many of those were civilians bombed in their cities by Kiev."

Paul unohtaa, että ensimmäinen sotatoimi oli Krimin miehitys alkaen 26.02.2014. Toisin sanoen, Venäjä aloitti sotatoimet, ei Kiovan hallitus. Tämän jälkeen Venäjä aloitti kansankiihotuksen itäisessä Ukrainassa ja onnistui luomaan sinne toisen rintaman. Ukraina olisi jo vakautumassa ellei Venäjä olisi sekaantunut Ukrainan sisäisiin asioihin.

Ei millään pahalla Elo, mutta Ron Paul on valehteleva vanha huru-ukko. Hän pyrkii pysymään pinnalla haastaakseen Yhdysvaltain vallanpitäjiä kaikin mahdollisin keinoin, olivat kyseiset vallanpitäjät demokraatteja taikka republikaaneja.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #16

Väitit mikko ylen valehtelevan. Vietkö jutun jossa putin myönsi miehitykseen käytetyn venäjän joukkoja julkisensananneuvostoon. Jos et. Olet pelkkä tyhjän puhuja.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Konflikti on eskaloitunut viimeisen vuoden aikana, puhutaan jo katastrofista. Joe Biden odottelee jo lupaa saada toimittaa aseita Ukrainaan, Joe Bidenin poika on yrittäjänä Ukrainassa ja todellinen tieto tilanteesta on amerikkalaisten tiedossa.
https://www.youtube.com/watch?v=SCVw91Hya2Q

Ei kuitenkaan toivota, että sekaannutaan sotillaallisesti Ukrainan asioihin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Ei kuitenkaan toivota, että sekaannutaan sotillaallisesti Ukrainan asioihin."

Tarkoitatko, että olisi toivottavaa luopua Ukrainan tukemisajatuksesta ja antaa vapaat kädet vain hyökkäävälle osapuolelle? Sotilaallisen hyökkäyksen kohteeksi joutuva osapuoli ei voi muuta kuin antautua ehdoitta tai sotia vastaan. Ukraina ei ole tästä poikkeus.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #19

Tuossa haastattelussa keskusteltiin Ukrainan tilanteesta ja sen toivottomuudesta. Tuo näkemys olla osallistumatta sotilaallisesti Ukrainan konfliktiin taitaa olla yleisesti vallalla Amerikassa. Joe Biden ja Nato on tietysti asia erikseen.

Eli olisiko tarkoitus jättää tämä konflikti Euroopan harteille, mikä olisi kyllä oikein, nyt pitää vain Ukrainan ja Euroopan maiden ryhdistäytyä. En kehota kuitenkaan suomalaisia lähtemään Ukrainaan sotimaan.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Ron Paul on teekutsuliikkeen miehiä. Vastarannan kiiski, joka haluaa USA:n pois Natosta ja YK:sta. Hänen retoriikkansa on enemmin kohdistettu kotimaista kysyntää varten. Todistaa kuitenkin sen, että demokratia toimiin.

Pitäisin kuitenkin Atte Kalevan kuvasta tapahtumista uskottavampana.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Totuus ei ainakaan venäjältä löydy. Yhtä totuutta ei taida olla vaikka Elo tuntuu sen idästä kyllä löytäneen.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Kumma kun Amerikan älymystö järjestään vastustaa omaa hallintoaan.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Amerikassa on mahdollista moni asia, joka Venäjällä ei ole. Siksi venäläinen älymystö karkaakin järjestään Amerikkaan tai Lontooseen. Siinä on myös perimmäinen syy siihen, miksei Putinin pyrkimyksistä maailman herraksi tule mitään.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Amerikassa ihmisellä on mahdollisuus olla eri mieltä toisin kuin Venäjällä. Ilman että tulevaisuutensa ja jopa vapautensa menettää.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Sen paremmin Lenin kuin Stalinkaan eivät koskaan käyttäneet hyödyllisen idiootin käsitettä missään yhteydessä. Se on kyllä amerikkalainen keksintö.

Käyttäjän RistoMononen kuva
Risto Mononen

Venäjä toimii miten toimii ja lännen pitää olla päättäväinen eikä voivotella vastapuolen pahuutta. Pakotelistat ja Minskin kokoukset ei toimi, nyt on kokeiltava jotain muuta. Aseita ja / tai joukkoja Ukrainaan?

"Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results."
-- Albert Einstein

Sampo Lindgren

Sergei Aksjonovin mafiatitteli "Goblin" on oikeaoppisesti käännetty "hiideksi" Tolkienin mukaan.

Käyttäjän PekkaVeistola kuva
Pekka Juhani

Ukrainaa vastaan kohdistetut toimet ovat venäläinen tapa toimia.

Dokumenttiprojekti esitti eilen ohjelman Venäläiset valtaajat, jossa kuvataan läpeensä korruptoitunutta hallintoa joka käyttää kaikkia keinoja yritysten ja ihmisten ryöstämiseen. Linkki ohjelmaan on alla.

http://ohjelmaopas.yle.fi/1-2475667

Mukana ryöstelyssä ovat vartiointiliikkeet, mafia, poliisit, tuomarit, virkamiehet, sotilaat, Kremlin ministerit... Jäljet näyttäisivät johtavan Putiniin saakka.

Periaate on se että jos saat yrityksesi menestymään, tämä koneisto tekee mitä tahansa varastaakseen sen sinulta. Käytössä ovat keinot väärennetyistä asiakirjoista väkivaltaan ja murhiin.

Meidän itärajallamme kulkee moraalinen raja. Vaikka Suomessakin on korruptiota, yritykset ja omaisuus ovat suojassa ja ihmisillä on lain suoja. Itärajan takana suojaa ei ole kenelläkään.

Ihmettelen joidenkin henkilöiden positiivisia näkemyksiä Venäjästä ja sen systeemistä. Minun mielestäni venäläinen systeemi ja tapa toimia on kaikkea muuta kuin hyvä. Henki ja omaisuus lähtee hyvin herkästi.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Miten venäläinen systeemi eroaa vastaavasta ukrainalaisesta systeemistä?
http://www.theguardian.com/news/2015/feb/04/welcom...

Käyttäjän PekkaVeistola kuva
Pekka Juhani

Ei se siitä eroakaan. Harva entinen neuvostotasavalta on päässyt irti korruptiosta. Georgiassa ollaan ehkä pisimmällä.

Vertasin venäläistä tapaa toimia länsieurooppalaiseen. Guardianin jutussa kerrotaan ukrainalaisista jotka haluavat eroon korruptiosta ja lähemmäksi länsieurooppalaisia käytäntöjä. Venäjältä periytynyt tapa toimia on täysin vastakkainen meidän tapaamme toimia. Toivottavasti Ukraina pääsee eroon neuvostoajoilta periytyvästä korruptiosta. Ehkä sukupolven pitää vaihtua ennen kuin näin voi tapahtua.

Venäjän suhteen olen skeptinen. Jos koko hallinto päämiestä myöten on korruptoitunut eikä mitään halua ole päästä siitä eroon, toivoa ei juuri ole.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Viime viikonloppuna Moskovassa järjestetty Anti-Maidan mielenosoitus ei lupaa hyvää Ukrainan tilannetta silmällä pitäen. Nähtävästi Minskin sopimuksen muste ei paperilla ehdi juuri kuivua, kun Venäjä aloittaa seuraavan siirtonsa nyt Mariupolista lännen suuntaan Krimille siitäkin edespäin.

Ja kaikkeen tähän on sitten länsi syypää pakottaen Venäjän jatkamaan omaa offensiiviaan vastoin kaikkia kansainvälisiä sopimuksia ja järjestystä.

Talouskurimusta ja epäonnistumista kätketään aseiden avulla tehden mustasta punaista.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Viittasin ylempänä Putinin pahaenteiseen eiliseen puheeseen, jossa hän vakuutti, ettei Venäjä voi koskaan sotia Ukrainaa vastaan.

Samassa puheessa hän selvästi totesi, ettei uusia neuvotteluja enää ole syytä käydä länsimaiden kanssa. Neuvottelut on siis tällä erää neuvoteltu, muuta seuraa ...

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

venäjä nakertaa eurooppaa kuin rotta juustoa,-pala palalta pienemmäksi,,perääntyy ehkä hieman,,taas hyökkää,painostaa ja provosoi!
Ja eurooppa,tuo liberaali nössö ei edes näe mitä on tapahtumassa

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Ja eurooppa,tuo liberaali nössö ei edes näe mitä on tapahtumassa"

Mut ku se haluaa rauhaa ja diplomatiaa ...

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Tällainen on kolikon toinen puoli.

Kalevaa ei nähtävästi kiinnosta se toinen puoli lainkaan.

Koko kolikkoa Kalevan "analyysi" ei näin ollen kuvaa mitenkään. Ei edes Kalevan selostama puoli käy näet ymmärrettäväksi, jos ei edes vilkaise sitä vastapuolta.

Käyttäjän dottore48 kuva
Kari Ellimäki

Mikko Elo nimittää Atte Kalevan kirjoitusta "sepustukseksi". Tyypillistä venäjähännystelijöiden demagogiaa; kun ei pystytä kumoamaan esitettyjä faktoja, syyllistytään alatyyliin.

Minua ihmetyttää kuinka sosiaalidemokraatiksi tunnustautuva poliitikko voi olla noin putinpropagandan vietävissä.
Vai onko Venäjän hallinnolta tarjottu "kirjoituspalkkioita" tai peräti ansiomitaleita Talvitien tyyliin.

Jukka Nieminen

Atte Kalevan kirjoitus oli sinänsä loistava kooste, mutta aineisto oli sellaista joka on todettu vääräksi moneen kertaan, asioita oli yleistetty tai väritetty tai ne ovat luonteeltaan epämääräisiä.
Kannattaa kuitenkin muistaa että tapahtumat Krimillä ovat tutkittu puolueettomienkin instanssien tahoilta. Tärkein lienee Geneven sotarikoksia tutkiva Punaisen Ristin osasto, joka suoritti Krimillä laajamittaisen tutkimuksen `vihreistä miehistä´ koska sellainen operaatio on niin kansainvälisten sotalakien vastainen, ettei sellaista maailmanhistoriassa liene juurikaan tapahtunut. Johtopäätös oli ettei vihreitä miehiä ollut olemassakaan. Kannattaa muistaa myös että on rekunstoitu tapahtumien todellinenkin kulku ja venäläissotilaiden rooli.

mitä tulee krimiläisten omaan mielipiteeseen niin vain muutama kuukausi sitten saksalainen gallupyhtiö kävi asiaa kysymässä. vain 2% oli ukrainaan liittymisen kannalla.

Atte Kalevan kirjoitus kuuluu näihin ns. torakka-ajatuksiin. Todistetaan ne vääräksi sitten miten montaa kertaa tahansa ja missä yhteydessä tahansa, ne putkahtavat aina uudelleen esiin jonkun suusta. Tosin tämä kirjoitus oli sentään laadullisesti keskimääräistä parempi ja vaivannäöstä on annettava yksi piste.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kreml-vetoinen mafia palautti Krimin keskiaikaan. Valtion virkamiehet maksavat hotellilaskunsa nipuilla käteistä. Hinnat ovat moninkertaistuneet ja ruoasta on jopa pulaa.

"Besserung? Nicht in Sicht"

http://www.welt.de/wirtschaft/article137745803/Put...

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Teksti vastaa hyvin sitä, mitä Keski-Euroopassa viime kesänä ennustettiin. Jatko on varsin helppo arvioida. Miehitystä tuskin hyväksytään laajasti lähivuosina. Mutta Kreikan ja mm. Kroatian matkailulle tilanne tuo ja on tuonut piristettä.

Käyttäjän PekkaVeistola kuva
Pekka Juhani

Olisiko Niemisen hyvä laittaa jonkinlainen lähde tai lähteitä linkkeineen tähän jotta voisimme todeta samat asiat.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Sinänsä kuvaavaa että meidän pitää kaivaa linkkejä netistä, vaikka nämä asiat ovat julkisessa tiedossa.

Kuvaavaa sikäli, että lännen valtamediassa krimiläisten mielipiteitä ei pahemmin näe, mitä pidän länsipropagandan merkkinä.

Olen aina ihmetellyt länsimaiden, valtamedian ja sen myötä ison yleisön osan olematonta kiinnostusta siitä, mitä mieltä krimiläiset itse ovat tapahtuneesta. Kummallista, ettei sellainen kiinnosta vähääkään. Ilmeisesti sellaiset "pikkuasiat" saisivat lännen itsestäänselvyydet aika outoon valoon ja monen siloinen maailmankuva horjuisi.

Hyvähän se on täältä ulkopuolelta huudella kenen alaisuuteen kenenkin pitäisi alistua. Annas olla jos vaikkapa maailmalla huudeltaisiin yksimielisesti sitä että Suomi kuuluu Ruotsiin. Kiinnostaisiko silloin suomalaisten itsensä mielipide asiasta?

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #36

Kun venäläinen saa Venäjällä tuntemattomasta numerosta soiton ja siinä kysytään: Onko Putin hoitanut asiansa hyvin vai huonosti? Mitenkä olisi viisainta vastata.

Käyttäjän SamiNikula kuva
Sami Nikula Vastaus kommenttiin #37

"Anteeksi, Teillä on väärä numero."

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #42

Tuo neuvo taisi tulla Radio Jerevanista. ;)

Käyttäjän PekkaVeistola kuva
Pekka Juhani Vastaus kommenttiin #36

Yritin löytää tuota uutista punaisen ristin tutkimuksista mutta en löytänyt, siksi kaipasin linkkiä.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto
Antti Jokela

Jukka Nieminen sanoo: "Johtopäätös oli ettei vihreitä miehiä ollut olemassakaan."

Putinin mukaan "pienet vihreät miehet" olivat venäläissotilaita. Putin tosin itsekin epäilee, ettei ole tuonut asiaa esille kyllin äänekkäästi:

I have already spoken about this publicly on several occasions, perhaps not loud enough. --- Of course, the Russian servicemen did back the Crimean self-defence forces. They acted in a civil but a decisive and professional manner, as I’ve already said.

Irina Khakamada:
I would like to congratulate you on honestly acknowledging that the “green men” were Russian military who protected the Russians in a peaceful manner. It is very important to state such things in public so that there is no speculation.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Niemiseltä jäin tosiaan kaipaamaan tarkempaa lähdettä tuosta punaisen ristin tutkimuksesta joka koski vihreiden miesten olemattomuutta.
Ainakaan icrc:n omilta, virallisilta sivuilta ei sellaista tutkimusta näytä löytyvän. Paljon muuta kylläkin, myös Krimiin liittyen.

Verkkomedian ja globalresearchin kaltaiset sivut eivät sitten ole 'luotettavia lähteitä'.

Käyttäjän SamiNikula kuva
Sami Nikula

Ukrainan tapahtumista ei varmuudella saada tietoa, että mitä tapahtui ja missä järjestyksessä. Valtion johdon vaihtumistilassa tyhjiötä yrittää samanaiksesti täyttää useampi intressitaho. Tärkeämpää, kuin menneeseen tuijottaminen on miettiä, että miten eteen päin. EU:n johtajat ovat osoittaneet, ettei heillä ole selkärankaa riittävän voimakkaisiin toimenpiteisiin inhimillisen kärsimyksen lopettamiseksi. EU:n johtajat pelkäävät Putinia ja mahdollista maailmansotaa (jota ei tule, se olisi kaikkien loppu). Todennäköistä on, että Yhdysvallat aseistaa salaa Ukrainaa jatkossa ja kapinalliset kykenevät valtaamaan jonkin verran lisäalueita, mutta sitten asemat vakioituvat ja kriisi kylmenee -Ukraina jakaantuu geopoliittisesti kahteen osaan. EU:n johtajat eivät uskalla sulkea Venäjää SWIFT-järjestelmän ulkopuolelle. EU:ta kiinnostaa Ukrainassa vain entisen saksalaisen energiakomissaarin lapsi saada EU riippumattomaksi Venäjältä tuodusta maakaasusta vetämällä kaasuputki Keski-Aasian tasavalloista Ukrainan lähialueen lävitse. Kun putki kulkisi NATO-maan Turkin lävitse, kiinnostaa tämä Yhdysvaltoja yhteyden avautumisesta Keski-Aasian luonnovaroihin ja tässä `lisäyhteyksien` myötä vaikutusvaltansa lisääminen Keski-Aasiassa Venäjän, Kiinan ja Intian kanssa kilpaillen.
Ukrainan kriisissä on kysymys energiasta, luonnovaroista sen geopoliittisen sijainnin vuoksi maailmanpoliittisten sotilaallisstrategisten vaikutusvaltainressien pelissä, joka ei edes sijaitse Ukrainassa.

Jukka Nieminen

En nyt tähän hätään löytänyt myöskään suoraa punaisen ristin edustajan kommenttia. Tuppaa nuo hakukoneet oleen sen verran manipuloitavissa että tälläinen tieto tapaa kadota näkyvistä nopeastikin.
jotain yksittäistä sitaattia sentään löyty täältä, jossa Punaisen Ristin edustaja sanoo että tapaus vihreistä miehistä on kaikkea muuta kuin yksiselitteinen;
http://www.theguardian.com/news/defence-and-securi...

Helpommalla kyllä löytää noita Etyjin rapotteja että Krimin kansanäänestys olivat jopa poikkeuksellisen rehelliset vaalit. Yksikään vaalitarkkaaja ei nähnyt mitään vilppiä vaikka mediasta silloin saikin hivenen erilaisen käsityksen.

Mitä tulee Putinin lausuntoihin, niitähän on viljelty yhdenlaisena tunnustuksena mutta yleensä ottaen kun kääntää alkuperäisen venäläislauseen, huomaa että Putinin lausunnot on yleensäkin, ei ainoastaan tulkittu, vaan jopa käännetty tietoisesti väärin. Erityisesti kokoomuslainen verkkouutiset on kunnostautunut näillä käännöskukkasten taidelajilla.

mutta kun nyt katsotaan kokonaispakettia eli mitä Etyj ja ICRC on aiheesta todenneet, niin väittämä Krimin miehityksestä joutuu vähintäänkin kyseenalaiseen valoon. mutta en yhtään epäile etteikö ensi viikolla joku toinen vuorostaan todistelisi Krimin miehitystä vihreine miehineen taas täytenä totena. tätähän propaganda on, toistetaan, ja taas toistetaan kunnes muuttuu todeksi.

Antti Jokela

"En nyt tähän hätään löytänyt myöskään suoraa punaisen ristin edustajan kommenttia."

Sittenhän meillä on vain sinun sanasi Putinin sanaa vastaan. Putin sanoo, että "pienet vihreät miehet" olivat venäläissotilaita, mutta Jukka Nieminen sanoo, että vihreitä miehiä ei ollutkaan. Käännöksistäkin on turha valittaa, kun käännös on Kremlin virallinen versio. Kuka nyt on oikeassa, Nieminen Tampereelta vai Putin Kremlistä?

Antti Jokela

"Helpommalla kyllä löytää noita Etyjin rapotteja että Krimin kansanäänestys olivat jopa poikkeuksellisen rehelliset vaalit."

ETYJ ei tarkkaillut Krimin vaaleja, joten laita linkki siitä miten ETYJ kehuu vaaleja vaikkei ollut paikalla. Joutunet taas toteamaan, että "En nyt tähän hätään löytänyt myöskään suoraa ETYJin edustajan kommenttia."

Jukka Nieminen

Taidat olla oikeassa? Ulkomuisti petti sen verran että Etyjhän liittyi tähän venäläisinvaasioon itä-ukrainassa ja heidän mukaansa rajalla ei ole vieläkään nähty niitä venäläistankkeja vaikka menevät - median mukaan - rajan yli kolonnana.

mutta tuohon kansanäänestykseen. totean kyllä että olen huono linkkejä laittamaan, sillä englanninkieliset linkit saattavat tulla tulkituiksi mutta eivät ymmärretyiksi. tunneäly on se jolla sisäistetään asiat ja ne usein vaativat kotimaista aktivoituakseen. tässä mielessä linkittelyt on turhaa ajanhaaskuuta. mutta asiaan...

Kun krimiläisten äänistä oli kansanäänestyksessä puolet laskettu, 95,5% oli valinnut Venäjän. Äänestysosallistumisen prosenttiluku oli 83 prosenttia
http://www.reuters.com/article/2014/03/16/us-ukrai....
Krimiläisten asennoitumista Venäjään liittämisestä tutkittiin uudelleen tammikuussa 2015. Tutkimuksen teki arvostettu saksalainen sosiaalisen tutkimuksen järjestö GIK – sen ukrainalainen osasto. Otos käsitti 800 vastaajaa kaikista ikäluokista ja sosiaalisista ryhmistä. Virhemahdollisuus tutkimuksessa on 3.5%. Vastatessaan tärkeimpään kysymykseen: ”Hyväksyttekö Krimin liittämisen Venäjään?” 82% vastaajista vastasi ”kyllä, ehdottomasti” ja 11% ”kyllä, pääosin”. Vain 2% antoi selkeästi kielteisen vastauksen ja toiset 2% osittain negatiivisen. 3% eivät täsmentäneet kantaansa.Tämä tutkimus on täysin sopusoinnussa aiemmin maaliskuussa 2014 tehdyn kansanäänestyksen tulosten kanssa, jolloin 83% äänesti ja 79% antoi tukensa liittymiselle lopullisessa äänenlaskennassa. eli jos joku vielä väittää vaalivilppiä tapahtuneen tai että olisi äänestetty aseenpiiput selässä, selittäköön miksi mielipiteet edelleen tänä päivänä vastaavat silloista äänestystulosta.

Paikalla olleiden, kahdestakymmenestäkolmesta maasta peräisin olevien 135:n kansainvälisen tarkkailijan raportin mukaan äänestys oli järjestetty sataprosenttisesti eurooppalaisten standardien mukaan, eikä mitään rikkeitä tai painostusta havaittu, miehitysjoukkoja ei näkynyt - mutta tämä raportti on jäänyt melko lailla uutispaitsioon.
http://www.globalresearch.ca/crimean-referendum-at...

Koko juttu Krimin miehityksestä on täyttä puppua. Siihen tietenkin uskovat edelleen ne jotka ovat sitä mieltä että kaikki mikä tulee telkkarista on aina totta.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

No nyt kun Jukka olet itse kaivannut puolueetonta keskustelua niin asiaa eivät auta vihjailut jostain kansainvälisen punaisen ristin tutkimuksesta jonka olemassaoloa et pysty osoittamaan muuta kuin epämääräisillä muistikuvilla.

Ainakaan sellaisten muistikuvien varaan ei kannata rakentaa teorioita.
Aivan yhtä lailla, ja valitettavasti juuri sitä itänäkemystä tukevia kannaottoja näkee perusteltavan juuri saman tapaisilla, todentamattomilla esimerkeillä ja hatusta vedetyillä luvuilla.
Ei siinä mitään, se kuuluu sananvapauteen, mutta välillä oikein huolestuttaa että eikö oikeasti mitään parempaa ole näkökulman tueksi tarjolla.

Jukka Nieminen

No minä tiedän sen verran että alkuperäisen linkin näin ensimmäisen kerran Riikka Söyringin jossain blogissa. se johti punaisen ristin lehdistötiedotteeseen. Olet sinäkin sen nähnyt ainakin kertaalleen kun olet siellä ollut ahkera kommentoija. mutta eiköhän se iltaan mennessä vielä löydy. sen jälkeen nämä puheet Krimin miehityksestä, johon bloggaajakin viittaa, joutuu epämääräiseen valoon.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala Vastaus kommenttiin #47

Niemisen,Laineen ja Elon blogeihin viitaten, Venäjällä ei ole mitään tekemistä koko Ukrainan kriisin kanssa. Taitaa koko maa olla eri maanosassakin , niin, että koko Venäjän läheisyyskin on pelkkää länsipropagandaa.
Aivan tuolta se noita blogeja lukiessa tuntuu!

Jukka Nieminen Vastaus kommenttiin #49

Tottakai Venäjällä on siinä osansa. Ei se suinkaan tahdo mitään sotaa naapurimaahansa. sen vuoksi se on jo vuoden ajan sitkeästi hakea kriisiin rauhanomaista ja diplomaattista ratkaisua mutta esteeksi on tähän asti muodostunut, ettei Kiovan hallinto halua rauhaa, eivätkä myöskään ukrainalaiset ääriainekset. Amerikkalaiset on tehneet selväksi etteivät hekään halua rauhaa ja EU on hitaasti taipumassa venäläisten rauhanpuheisiin koska pelkää konfliktin pian leviävän itä-euroopan puolelle. saati se reaalinen tosiasia että koko EU on hajoamassa tämän kysymyksen vuoksi.

mutta se että Venäjä sotisi itä-ukrainassa tai olisi väkivalloin ottanut itselleen Krimin niemimaan - ne ovat niitä aikuisten satuja.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen Vastaus kommenttiin #47

Mikäli se todella on johtanut punaisen ristin tiedotteeseen niin oliko tiedotteen - jota siis ei ole missään, laatinun kansainvälinen punainen risti vai venäjän punainen risti?

Jukka Nieminen Vastaus kommenttiin #50

Kyseinen tiedote liittyi siihen toimeen jolla Punainen Risti valvoo Geneven sotalain rikkomista. Väite että vieraan vallan joukot sotisivat tunnuksettomissa asepuvuissa toisen valtion alueella, on sotarikos jota Punaisen Ristin tietyt elimet tutkivat. Kyseessä oli länsimaista lähtenyt tiedote, sillä käsittääkseni tämän kokoluokan tiedotteet annetaan Sveitsin päämajasta käsin.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Tätähän propaganda on, toistetaan, ja taas toistetaan kunnes muuttuu todeksi."

Joskus rapatessa roiskuu: Sevastopolissa miehityksen kannatus oli 123 prosenttia. URAA!

http://uacrisis.org/crimean-referendum-fraud-neo-n...

Jukka Nieminen

Mä kävin ton Hesarin uutisen konekäännöksellä läpi ja mun mielestä siinä luki että (vapaa käännös) "(Liian)Varhainen parlamentti- ja presidentinvaalit voisi tuoda syyn uuden kierrokselle pahoinpitelyitä, sisällissodan, syventämisen "itä-länsi" vaalikauden jaon ja viime kädessä se nopeuttaisi Ukrainan hajoamista. Tulos Münchenin konferenssin (säännöllinen konferenssi turvallisuuskysymyksistä joka järjestettiin Münchenissä 31.1.-1.2.2014 - Ed.) Antaa riittävän perustan uskoa, että
Euroopan unioni ja Yhdysvallat sallivat maan hajoamisen eivätkä edes pidä tätä kehitystä kummallisena".
Varaan olla kääntäjän kanssa väärässäkin kunnes saan sanatarkan käännöksen mutta siitä olen jo melkoisen vissi ettei HS:n uutsoimassa "Ukrainan pilkkomisessa" Venäjän taholta ole edes siteeksi totta. Pitäs varmaan hakea niitten toimitukseen kääntäjäksi kun minä osaan sentään googlen kääntäjää käyttää...?
mutta tää oli yks tällänen false-uutinen joita näemmä on joka päivälle yksi omansa.

Käyttäjän olliripatti kuva
Olli Ripatti

Atte Kalevassa on jo ainakin selvää valtiopäiväedustajan ainesta kun ei vaivaudu julistuksensa jälkeen keskustelemaan siitä. Lieneekö sitten jo avustajan kirjoittama tämäkin?

Käyttäjän attekaleva kuva
Atte Kaleva

Tervehdys kaikille kommentoineille ja kiitokset vilkkaasta keskustelusta.

On ollut suorastaan huvittavaa seurata kotoperäisten putinistien poikkeuksellisen voimakasta aktivoitumista ilmeisen kipeästi osuneen blogini jäljiltä. On mielenkiintoista, miten Venäjän mustuuden ahkeria valkopesijöitä näyttää riittävän meidänkin päivinämme. Olisin kiinnostunut kuulemaan, jos joku tietäisi enemmän tämän ilmiön taustoista. Pelkän psykiatrian alaan kuuluvan harhaisuuden en oikein voi uskoa selittävän näinkin laajaa ideologista ilmiötä. Onko tätä koskaan edes kunnolla tutkittu, vai estävätkö 'yleiset syyt' maassamme taistolaisuuden ja putinismin akateemisen tutkimuksen?

Käyttäjän SamiNikula kuva
Sami Nikula

Katso kommenttini. Putinismin tutkimukseen en ota kantaa, mutta Ukrainan tilanteen taustalla olevaan suurimpaan syyyhyn kyllä.

Antti Jokela

Tietoa ei ole, mutta yksinkertainen selitys voisi olla se, että entiset taistolaiset ovat säilyttäneet länsivastaisuutensa ja sympatiseeraavat Putinia, koska näkevät hänessä vastavoiman lännelle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset